Datura - pielęgnacja/porady praktyczne - 3cz.

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
jacek s
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 6 lip 2008, o 09:24

Post »

smoczyca111 pisze:Aha i jeszcze jedno czy ktoś z was spotkał się już z takim przypadkiem, że "kora" po prostu odłaziła od samego pnia, oczywiście nie robie tego ale jak się złapie za pień to wystarczy nie za mocno go zcisnąć i "kora" zjeżdża i odłazi i pozostaje w ręku !!!
pomożcie, mam nadzieję że jakoś jej przejdzie.
mam tez sadzonkę ok 15cm od jesieni różowej datury, stoi ciągle w kuchni w słoiku z wodą, ma już małe listki czy mogę ją przesadzić do doniczki z ziemią i postawić na oknie?
Datura zmarzła ,to samo było z moją(też odłaziła jej kora i była nie do uratowania) trzy lata temu,stała w nieocieplanym garażu.Nauczony złym doświadczeniem,w najwieksze mrozy przenoszę datury do piwnicy.Pozdrawiam Jacek
Pozdrawiam
smoczyca111
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 15 kwie 2009, o 11:20

Post »

No i mnie Pan nie pocieszył, ale przynajmniej wiem na czym stoję... Może jeszcze mocno ją przytnę korzystając z powyższych rad, a może odbije...
Awatar użytkownika
iwika
500p
500p
Od: 17 paź 2006, o 14:08
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

smoczyca111 pisze:Aha i jeszcze jedno czy ktoś z was spotkał się już z takim przypadkiem, że "kora" po prostu odłaziła od samego pnia, oczywiście nie robie tego ale jak się złapie za pień to wystarczy nie za mocno go zcisnąć i "kora" zjeżdża i odłazi i pozostaje w ręku

Z dwóch powodów ( najczęstrzych ),
Z przemarznięcia ( trzeba te gałęzie uciąć)
Z nadmiaru wody ( na pewno ktoś powie że w domu we wodzie trzyma gałązke całą zime i nie zgniła, ale ta gałązka miała światło a w garażu czy w piwnicy jest jego brak lub jest bardzo słabe :wink:
Iwona i Lhasa Apso
Mój prawie ogród - Iwika
dora74
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 29 wrz 2007, o 20:59

Post »

Pomimo okrywania moich datur (wysadzonych do gruntu) przymarzły wczorajszej nocy :evil: :? ;:46 Czy wypuszczą jeszcze nowe odrosty?Czy mam już się z nimi pożegnać?
jacek s
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 6 lip 2008, o 09:24

Post »

Powinny "odbić"mróz nie był aż tak duży.A na przyszłość ,to lepiej się nie spieszyć.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
White Elk
50p
50p
Od: 31 mar 2008, o 11:47

Post »

dołączam do "daturowców"
cały rok czekałam by ją w końcu kupić i MAM mam MAM mam..... ;:1
smoczyca111
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 15 kwie 2009, o 11:20

Post »

No serdecznie gratulujemy, piękne roślinki to fakt i witamy klubie "daturomaniaków" :D
Aśka68
500p
500p
Od: 24 mar 2009, o 18:14

Post »

Witam, mam na imię Asia to mój podwójny debiut i na forum i w uprawie datur.
Chciałabym się dowiedzieć czy zakupioną dzisiaj daturę(malusią ok 20 cm) mogę już wystawić na dwór, w jaką doniczkę ją przesadzić(chodzi mi o wielkość) i czy nawozić już?
Pozdrawiam
Aśka
Zapraszam
Awatar użytkownika
Aga2
200p
200p
Od: 31 mar 2009, o 11:54
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Zaczynam od dziś przygodę z daturą ,właśnie mąż dzwonił kupi 2 szt po7 zl :D
Pozdrawia Agnieszka.
Mój ogród
Aśka68
500p
500p
Od: 24 mar 2009, o 18:14

Post »

Nie wiem czy mi się wydaje ale moja datura przesadzona 3 dni temu do nowej ziemi, wiekszej doniczki już trochę urosła. A co będzie jak zacznę ją nawozić.
Mam tylko wątpliwości bo kupiłam nawóz do datur w płynie i na nim pisze, że podlewać nim codziennie...czy to nie za często?
Aśka
Zapraszam
Awatar użytkownika
MalaRybka
1000p
1000p
Od: 22 mar 2007, o 15:54
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Kupiłam dziś nawóż do datur, firmy Biopon. Chciałam zapytać czy można go używać też do innych roślin?
Pozdrawiam serdecznie. MałaRybka.
Ogród Rybki
Awatar użytkownika
andrzej1050
500p
500p
Od: 4 lip 2007, o 17:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witam,
swoją daturę od 3 marca przeniosłem do widnego pokoju. Ponieważ urosła tak, że zawadzała o sufit więc 22 kwietnia przeniosłem ją najpierw na taras a za kilka dni na stałe do ogrodu.
Prognoza długoterminowa mówi, że do 12 maja nie będzie temperatur w nocy poniżej 8-9 stopni, więc nie za bardzo się boję. Jednak faktycznie słońce operuje dosyć mocno i kilka liści mi spaliło.
Kiedyś Iwika napisała, że można juz rośline nawozić: Azofoskę garść dwa razy w tygodniu od połowy czerwca a potem tylko Planton K. Pytanie czy nie za wcześnie na nawożenie i czy ten sposób jest OK?

Jak najbardziej serdecznie
Serdecznie pozdrawiam
Andrzej
Awatar użytkownika
Agii
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 lip 2008, o 20:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Andrzeju ja jednak bym słuchała iwiki, wie co pisze :lol:
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”