Datura zmarzła ,to samo było z moją(też odłaziła jej kora i była nie do uratowania) trzy lata temu,stała w nieocieplanym garażu.Nauczony złym doświadczeniem,w najwieksze mrozy przenoszę datury do piwnicy.Pozdrawiam Jaceksmoczyca111 pisze:Aha i jeszcze jedno czy ktoś z was spotkał się już z takim przypadkiem, że "kora" po prostu odłaziła od samego pnia, oczywiście nie robie tego ale jak się złapie za pień to wystarczy nie za mocno go zcisnąć i "kora" zjeżdża i odłazi i pozostaje w ręku !!!
pomożcie, mam nadzieję że jakoś jej przejdzie.
mam tez sadzonkę ok 15cm od jesieni różowej datury, stoi ciągle w kuchni w słoiku z wodą, ma już małe listki czy mogę ją przesadzić do doniczki z ziemią i postawić na oknie?
Datura - pielęgnacja/porady praktyczne - 3cz.
Pozdrawiam
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 15 kwie 2009, o 11:20
- iwika
- 500p
- Od: 17 paź 2006, o 14:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
smoczyca111 pisze:Aha i jeszcze jedno czy ktoś z was spotkał się już z takim przypadkiem, że "kora" po prostu odłaziła od samego pnia, oczywiście nie robie tego ale jak się złapie za pień to wystarczy nie za mocno go zcisnąć i "kora" zjeżdża i odłazi i pozostaje w ręku
Z dwóch powodów ( najczęstrzych ),
Z przemarznięcia ( trzeba te gałęzie uciąć)
Z nadmiaru wody ( na pewno ktoś powie że w domu we wodzie trzyma gałązke całą zime i nie zgniła, ale ta gałązka miała światło a w garażu czy w piwnicy jest jego brak lub jest bardzo słabe
Iwona i Lhasa Apso
Mój prawie ogród - Iwika
Mój prawie ogród - Iwika
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 15 kwie 2009, o 11:20
Witam, mam na imię Asia to mój podwójny debiut i na forum i w uprawie datur.
Chciałabym się dowiedzieć czy zakupioną dzisiaj daturę(malusią ok 20 cm) mogę już wystawić na dwór, w jaką doniczkę ją przesadzić(chodzi mi o wielkość) i czy nawozić już?
Pozdrawiam
Chciałabym się dowiedzieć czy zakupioną dzisiaj daturę(malusią ok 20 cm) mogę już wystawić na dwór, w jaką doniczkę ją przesadzić(chodzi mi o wielkość) i czy nawozić już?
Pozdrawiam
Aśka
Zapraszam
Zapraszam
Nie wiem czy mi się wydaje ale moja datura przesadzona 3 dni temu do nowej ziemi, wiekszej doniczki już trochę urosła. A co będzie jak zacznę ją nawozić.
Mam tylko wątpliwości bo kupiłam nawóz do datur w płynie i na nim pisze, że podlewać nim codziennie...czy to nie za często?
Mam tylko wątpliwości bo kupiłam nawóz do datur w płynie i na nim pisze, że podlewać nim codziennie...czy to nie za często?
Aśka
Zapraszam
Zapraszam
- MalaRybka
- 1000p
- Od: 22 mar 2007, o 15:54
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kupiłam dziś nawóż do datur, firmy Biopon. Chciałam zapytać czy można go używać też do innych roślin?
Pozdrawiam serdecznie. MałaRybka.
Ogród Rybki
Ogród Rybki
- andrzej1050
- 500p
- Od: 4 lip 2007, o 17:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witam,
swoją daturę od 3 marca przeniosłem do widnego pokoju. Ponieważ urosła tak, że zawadzała o sufit więc 22 kwietnia przeniosłem ją najpierw na taras a za kilka dni na stałe do ogrodu.
Prognoza długoterminowa mówi, że do 12 maja nie będzie temperatur w nocy poniżej 8-9 stopni, więc nie za bardzo się boję. Jednak faktycznie słońce operuje dosyć mocno i kilka liści mi spaliło.
Kiedyś Iwika napisała, że można juz rośline nawozić: Azofoskę garść dwa razy w tygodniu od połowy czerwca a potem tylko Planton K. Pytanie czy nie za wcześnie na nawożenie i czy ten sposób jest OK?
Jak najbardziej serdecznie
swoją daturę od 3 marca przeniosłem do widnego pokoju. Ponieważ urosła tak, że zawadzała o sufit więc 22 kwietnia przeniosłem ją najpierw na taras a za kilka dni na stałe do ogrodu.
Prognoza długoterminowa mówi, że do 12 maja nie będzie temperatur w nocy poniżej 8-9 stopni, więc nie za bardzo się boję. Jednak faktycznie słońce operuje dosyć mocno i kilka liści mi spaliło.
Kiedyś Iwika napisała, że można juz rośline nawozić: Azofoskę garść dwa razy w tygodniu od połowy czerwca a potem tylko Planton K. Pytanie czy nie za wcześnie na nawożenie i czy ten sposób jest OK?
Jak najbardziej serdecznie
Serdecznie pozdrawiam
Andrzej
Andrzej