Siew,rozsada,pikowanie pomidorów cz.7

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Może ktoś podzieli się z Tobą nadwyżkami sadzonek? :-)
Awatar użytkownika
arisza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 lut 2009, o 10:44

Post »

KINGULINDA111 pisze:Dzisiaj tam zachodzę,a tu co???Moich pomidorów nie ma!!!Coś je poobgryzało i stoją same łodygi :cry: .Mam do was pytanie-czy one wypuszczą jeszcze liście???Odpiszcie bo się zapłaczę!!!Ratunku!!!
Jeśli możesz to wstaw tutaj zdjęcie tych pomidorków, wtedy będzie można napisać czy jest szansa na to, aby odrosły.
Tydzień temu mój syn odkurzył mi kilka sadzonek, które stały na parapecie i w sumie też zostały tylko łodygi....dzisiaj mają już po 4 liście :D :D i ładnie rosną.

pozdrawiam
Agnieszka
Rośliny są jak ludzie, potrzebują miłości, ale i ludzie są jak Rośliny, pozbawieni miłości więdną...
mila1003
200p
200p
Od: 9 mar 2009, o 10:41
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jeśli stały na ziemi to zapewne ślimaczkom bardzo smakowały. Mi w zeszłym roku ślimaki załatwiły tak rozsadę selera. Wrąbały też aksamitkę i nasturcję, których rzekomo nie lubią. Napisz skąd jesteś to może rzeczywiście ktoś w pobliżu ma nadwyżki i chętnie się podzieli, bo przecież szkoda wyrzucać.
Awatar użytkownika
Rysiul
100p
100p
Od: 14 maja 2006, o 19:09

Post »

Cześć. Rano gdy wychodze do pracy (ok. 6:00) jest temp ok. 5-7'C na balkonie. Czy moge przy takiej wystawić pomidory ? Gdy wracam po 15 słońca już nie ma balkonie :(
Awatar użytkownika
elik_49
1000p
1000p
Od: 15 mar 2009, o 20:51

Post »

Moje już od ponad tygodnia prawie wszystkie noce spędzają na dworze ale przykrywam je agrowłókniną, jak ma być chłodniej zabieram je do domku, tylko uważaj bo zapowiadają przynajmniej w moim regionie na sobotę temperatury poniżej zera także nie można o roślinkach zapomnieć bo mogą być wtedy nie do uratowania.
pozdrawiam Ela * Moje zielone różności
rezygn0101
---
Od: 31 sty 2008, o 16:13
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Przynajmniej tu można sprawdzać: :D
http://www.twojapogoda.pl/16dni.htm
smoczyca111
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 15 kwie 2009, o 11:20

Post »

Witam Was wszystkich bardzo serdecznie po raz 1 jako zalogowana!
Chciała Was prosić o kilka porad :) ponieważ po raz 1 posiałam pomidorki. Posiałam z kupionych w ogrodniczym sklepie ziaren, odmianę "bawole serce". Ciągle są jeszcze w tych "krateczkach" w które je posiałam, czy powinnam je już przesadzić do większych doniczek? I czy (pikowanie) oznacza właśnie przesadzanie je do większych pojemników/ doniczek?
Załączam, zdjęcia robione 30 marca, teraz troszkę podrosły ale niewiele i pojawiły się maleńkie dopiero drugie listeczki! Te pierwsze zaczynają żółknąć troszkę czy to normalne? Bo te drugie sa ciemniejsze i ładnie zielone :)
pozdrawiam
Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
arisza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 lut 2009, o 10:44

Post »

Witaj :D
smoczyca111 pisze:Ciągle są jeszcze w tych "krateczkach" w które je posiałam, czy powinnam je już przesadzić do większych doniczek? I czy (pikowanie) oznacza właśnie przesadzanie je do większych pojemników/ doniczek?
Nie trzeba przesadzać ich do większych doniczek z wielodoniczek ( to te krateczki o których piszesz :wink: ) ponieważ mają jeszcze miejsce, aby rosnąć. Jedynie tam gdzie masz po dwie roślinki razem to należy jedną usunąć.
Kiedy wysiewa się nasionka do jednego pojemnika , doniczki itp. zazwyczaj mają ciasno i właśnie wtedy przesadza się je do pojedynczych pojemniczków pierścieni każdą roślinkę osobno, gdy mają liście właściwe, czyli u Ciebie te drugie listeczki :):) (to oznacza pikowanie :D )

smoczyca111 pisze:Załączam, zdjęcia robione 30 marca, teraz troszkę podrosły ale niewiele i pojawiły się maleńkie dopiero drugie listeczki! Te pierwsze zaczynają żółknąć troszkę czy to normalne? Bo te drugie sa ciemniejsze i ładnie zielone :)
To normalne i tak jest zawsze, że pierwsze liście (tzw. liścienie) żółkną i odpadają.
Nie masz się, czym martwić.

pozdrawiam
Agnieszka
Rośliny są jak ludzie, potrzebują miłości, ale i ludzie są jak Rośliny, pozbawieni miłości więdną...
xman0070
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 24 cze 2008, o 20:22

Czy juz czas??

Post »

Hej
Jestem świezak w sprawie pmidorów, jak bym mogl was prosic o rade pikowac juz czy moze jeszcze poczekac kilka dni??? Oto zdjecia mojej "niby" rozsady Obrazek Obrazek
Ogrodnik za dyche!
mila1003
200p
200p
Od: 9 mar 2009, o 10:41

Post »

Ja bym pikowała ale poczekaj na inne opinie bo ja to raczej na tzw. "oko" wszystko robię.
xman0070
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 24 cze 2008, o 20:22

Post »

No oki spoko poczekm jeszcze do jutra, może ktośc jeszcze coś ciekawego napisze. W sumie sa strasznie gesto wysiane, bo nie zalowałem hehe wiec tam mysle na logike ze jak je nawet troche szybciej przesadze to nawet bedzie dla nich lepiej ;p pozdrawiam
Ogrodnik za dyche!
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ja bym pikowała! Moje były tej samej wielkości jak przepikowałam i rosną bardzo ładnie.
Awatar użytkownika
Paprykarz
50p
50p
Od: 10 sie 2008, o 22:37

Post »

Pikuj i sie nie dygaj. Pomidory bardzo dobrze znosza pikowanie.
Ludzie wstydzą się dziś, że ciągle jeszcze wstydzą się tego, czego wstydzili się dawniej.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”