Wszystko o... pomidorach. - 3cz.(20.01.09-29.05.09)

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
x-T-s
---
Od: 15 cze 2008, o 20:23
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

witajcie

moje pomidrki cherry i koralik są już dawno popikowane i teraz w nowych większych kubkach są spore,
chce je posadzic w donicach po swiętach to zrobię, moje pytanie - czytam coś o ogłowianiu itp....co to jest :oops: :oops: czy mam górę odcinac?
w temacie pomidorowym zupełnie się nie znam..
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2007, o 17:20
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Moja szklarnia ma 12 m długości i 6 m szerokości w szklarni mieści się około 140 krzaków pomidorów i około 50 papryk. Podstawowe odległości rozstawu pomidorów to 60 cm na 50 cm, ścieżka główna ma szerokość 1 metra( pomiędzy sadzonkami) a ścieżki boczne mają po 75 centymetrów ( również pomiędzy posadzonymi sadzonkami. Załączam szkic moich nasadzeń w szklarni z ubiegłego roku, w tym roku planuję drobne przesunięcia, by w tym samym miejscu nie rosły sadzonki co w ubiegłym roku, ale bez zmiany odległości pomiędzy sadzonkami. Wszystkie pomidory prowadzę na dwa pędy.

Obrazek
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49

Post »

Rybko, rzeczywiście mała ta szklarenka, myślę, że na Twoje domowe potrzeby wystarczy. Wejście (tylko jedno) do szklarenki jest z tego węższego boku tak? Jeżeli tak, to wzdłuż tego drugiego weższego boku - naprzeciwko drzwi możesz na całej jego szerokości posadzić 2 rządki papryki(około 10sz), a po bokach po 8 szt pomidorów x 2 = 16 szt. Zrobiłam taki podręczny szkic, będzie ciasnawo! Ale rybko, ja nigdy nie uprawiałam papryczki i nie wiem w jakim rozstawie powinna rosnąć, na szkicu jest tak 30cm x 40 cm. Trzeba to jednak zweryfikować. Mogę Ci zeskanować i przesłac e-mailem na skrzynkę ten szkic- możesz podać na PW adres skrzynki, jeśli oczywiście chcesz.
Awatar użytkownika
Rybka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 lip 2008, o 14:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dzięki Geniu, na Ciebie zawsze można liczyć.
Adres mailowy wysłałam Ci na PW
"Bo trzeba się śmiać, wariatkę grać, szczęśliwą być i z życia drwić"
pozdrawiam Beata
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tess, koralik jest samokonczący sie, i się go nie ogławia, sam kończy swój wzrost.
Rybko, poszło już, nie wystrasz się moich bazgrołów, no i musisz co nieco zweryfikować, bo będzie naprawdę ciasno.
x-T-s
---
Od: 15 cze 2008, o 20:23
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Gieniu
dziękuję za odpowiedz, rozumiem koktajlówka cherry też?
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

ta odmiana nazywa się "cherry", czy to jest w ogóle pomidor drobnoowocowy typu "cherry"?
Zobaczysz jak bedzie rosła. Na działce miałam baardzo wysoką odmianę drobnoowocową, ale żółtą, ją własnie musiałam we wrześniu ogłowić, bo rosła jak szalona (dorósł do 2 metrów- a może to jakiś wybryk natury był?)
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

http://images.marketplaceadvisor.channe ... ntree1.jpg
fajnie by było miec takie drzewko pomidorowe!
Awatar użytkownika
elik_49
1000p
1000p
Od: 15 mar 2009, o 20:51

Post »

gienia1230 a czy miałaś kiedyś ten pomidor drobnoowocowy typu chery, czy jest on samokończący się i jakie są jego owoce, jak gęsto można je posadzić?u mnie ma bardziej spełnić rolę dekoracyjną niż konsumpcyjną .
pozdrawiam Ela * Moje zielone różności
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Na działce miałyśmy (z siostrą) do tej pory 3 odmiany drobnoowocowych; pierwszy Koralik (samokończący się), drugi też niski - samokończący się, troszkę inny od Koralika i trzecia odmiana drobnoowocowa , żółta, baaardzo wysoka. Tych dwóch ostatnich nazwy odmian nie znam - otrzymane od sąsiadki w ramach wymiany. Te drobnoowocowe podobno z powodzeniem można uprawiać w donicach na balkonie, już na tym forum w którymś z wątków o tym czytałam.
W tym roku będę mieć inne koktajlówki; Black Cherry i Sprite, będę porównywać. Sadzę je tak samo jak i inne i przyznam Ci się, że mnie denerwują, bo pokładają się na ziemii. O wiele lepiej ich chyba wsadzić do doniczek, przynajmniej gałązki będą zwisać i nie będą się brudzić.
Awatar użytkownika
elik_49
1000p
1000p
Od: 15 mar 2009, o 20:51

Post »

No właśnie ,ja tez 2 lata temu je miałam i była to odmiana bardzo płożąca się , nie pamietam jednak jaka to odmiana była bo kupowałam gotowe sadzonki a w tym roku myślałam o wysadzeniu w pojemnikach.
pozdrawiam Ela * Moje zielone różności
marek3232
50p
50p
Od: 14 mar 2008, o 22:05

Post »

Polecam odmiane "Maskotka" pomidor cherry niska położąca,samokończąca bardzo smaczne i plenne pomidory
Awatar użytkownika
Rybka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 lip 2008, o 14:22

Post »

Czy moje pomidorki są dostatecznie duże żeby iść do szklarenki? ( myślałam o tej sobocie ) Oczywiście na noc będę je okrywała agrowłókniną. Od 3 tygodni hartują się w nieogrzewanym pokoju ( 15/16 stopni w dzień). Nie było juz przymrozków w nocy, niestety dzisiaj zmroziło do minus 2

Obrazek
"Bo trzeba się śmiać, wariatkę grać, szczęśliwą być i z życia drwić"
pozdrawiam Beata
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”