Wszystko o... pomidorach. - 3cz.(20.01.09-29.05.09)

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
marek3232
50p
50p
Od: 14 mar 2008, o 22:05

Post »

Jakie są oznaki zmarżnięcia sadzonek pomidorów? czy objawia się to jakoś na liściach kolor itp.
Awatar użytkownika
arisza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 lut 2009, o 10:44

Post »

marek3232 pisze:Jakie są oznaki zmarżnięcia sadzonek pomidorów? czy objawia się to jakoś na liściach kolor itp.
Tak, objawia się to fioletowymi liśćmi.

pozdrawiam
Agnieszka
Rośliny są jak ludzie, potrzebują miłości, ale i ludzie są jak Rośliny, pozbawieni miłości więdną...
Awatar użytkownika
arisza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Rybko...Twoje pomidorki mogą spokojnie "iść" do szklarenkni :) są bardzo ładne.
Pilnuj jedynie nocy, aby temperatura nie spadła za bardzo.

pozdrawiam
Agnieszka
Rośliny są jak ludzie, potrzebują miłości, ale i ludzie są jak Rośliny, pozbawieni miłości więdną...
lotta
500p
500p
Od: 11 lut 2008, o 20:09
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

arisza pisze:
marek3232 pisze:Jakie są oznaki zmarżnięcia sadzonek pomidorów? czy objawia się to jakoś na liściach kolor itp.
Tak, objawia się to fioletowymi liśćmi.
Jak naprawdę zmarzną w temp. poniżej zera to z liści robią się zwisające, mokre szmatki, niestety...
Awatar użytkownika
adamlol
200p
200p
Od: 25 sty 2009, o 18:18
Kontakt:

Post »

ja dopiero dziś zacznę pikowac
Awatar użytkownika
janhel41
200p
200p
Od: 29 kwie 2008, o 15:21

Post »

Moje pomidory dzień po pikowaniu,będą sadzone w gruncie bez osłon .na zdjęciu sadzonki Złoty Ożarowski. ;:11
Obrazek
marek3232
50p
50p
Od: 14 mar 2008, o 22:05

Post »

10 dni temu zadołowałem z doniczkami kilka sadzonek i 2 dni temu liście dostały jasnych plam ,niektóre zrobiły sie całe jasne ,nowe liście są już normalne, a te co są jeszcze w domu rosną normalnie i mają ładne ciemne liście.Myślałem że może przymarzły.[/quote]
Awatar użytkownika
arisza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marku gdyby lekko przymarzły to pewno pierwszym objawem byłyby fioletowe liście. Dzieje się tak wtedy, gdy pomidorki mają za zimno.
Tak jak napisała lotta, kiedy całkiem zmarzną wtedy liście są zwiędnięte i wyglądają jak mokre szmatki (nie do odratowania)
Nic nie jest Twoim pomidorkom :)

pozdrawiam :)
Agnieszka
Awatar użytkownika
Mateusz
100p
100p
Od: 13 lut 2008, o 10:07
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

marek3232 pisze:10 dni temu zadołowałem z doniczkami kilka sadzonek i 2 dni temu liście dostały jasnych plam ,niektóre zrobiły się całe jasne ,nowe liście są już normalne, a te co są jeszcze w domu rosną normalnie i mają ładne ciemne liście.Myślałem że może przymarzły.
[/quote]

Liście dostały białych plam od słońca. Powinieneś spróbować cieniować rośliny. Powodzenia! ;)
Pozdrawiam,
Mateusz!
Awatar użytkownika
arisza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

MagdaMisia pisze:... niestety nie zrobiłam zdjęcia moim sadzonkom przed posadzeniem pod tunel - jak nie zapomnę aparatu to im zrobię fotki dzisiaj ;)
Ja nadal czekam na obiecane zdjęcia Twoich pomidorków,które pikowałaś bezpośrednio do namiotu. :wink:

pozdrawiam
Agnieszka
iksiks
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 13 lut 2009, o 16:18
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam serdecznie.
W tym roku zdecydowałem się posiać kilka odmian pomidorów. Wszystkie ładnie wzeszły, jednak jakies dwa tygodnie po pikowaniu,na jednej odmianie zaczęły się pojawiać brązowe plamy i liście zaczęły usychać jak na zdjęciac poniżej
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Inna odmiana natomiast zareagowała inaczej, liście się zniekształcają i zwijają, tak jak na zdjęciach poniżej(nie ma objawów usychania)
Obrazek
Obrazek
Nie mam pojęcia co mogło spowodować takie zmiany, może ktoś z Was juz się z tym spotkał? Kilka dni temu przesadziłem parę sztuk do nowych doniczek do gotowej ziemi z nawozem ale poprawy nie widać.
Wszystkie przechowuje w dzień w szklarni natomiast noc spędzają jeszcze w domu. Szklarnie staram się trzymać przewietrzoną.

Zdrowe przedstawia zdjęcie poniżej:
Obrazek
Awatar użytkownika
MagdaMisia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 mar 2009, o 20:39
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

prysnęłabym miedzianem na grzyba ... ja swoje popryskałam zaraz po popikowaniu profilaktycznie ;)
Awatar użytkownika
kozula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sie 2008, o 20:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Iksis , twoje pomidory mają problem z pobieraniem wody , ponieważ jest za dużo jakiegoś składnika . Zwijanie liści to obrona rośliny przed nadmierną utratą wody , plamy to uszkodzenie przez nadmierne pobieranie ( potasu może ?) . Odmiany zareagowały inaczej na to samo . Jeśli podłoże jest inne niż było , nowe liście wyrosną normalne , te które są pozostaną zwinięte . Za jakiś czas i tak je usuniesz . To co widac na zdjęciach nie jest powodem do oprysku .

Powodzenia , kozula .
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”