Wszystko o... pomidorach. - 3cz.(20.01.09-29.05.09)
Marku gdyby lekko przymarzły to pewno pierwszym objawem byłyby fioletowe liście. Dzieje się tak wtedy, gdy pomidorki mają za zimno.
Tak jak napisała lotta, kiedy całkiem zmarzną wtedy liście są zwiędnięte i wyglądają jak mokre szmatki (nie do odratowania)
Nic nie jest Twoim pomidorkom
pozdrawiam
Tak jak napisała lotta, kiedy całkiem zmarzną wtedy liście są zwiędnięte i wyglądają jak mokre szmatki (nie do odratowania)
Nic nie jest Twoim pomidorkom
pozdrawiam
Agnieszka
Rośliny są jak ludzie, potrzebują miłości, ale i ludzie są jak Rośliny, pozbawieni miłości więdną...
Rośliny są jak ludzie, potrzebują miłości, ale i ludzie są jak Rośliny, pozbawieni miłości więdną...
- Mateusz
- 100p
- Od: 13 lut 2008, o 10:07
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
[/quote]marek3232 pisze:10 dni temu zadołowałem z doniczkami kilka sadzonek i 2 dni temu liście dostały jasnych plam ,niektóre zrobiły się całe jasne ,nowe liście są już normalne, a te co są jeszcze w domu rosną normalnie i mają ładne ciemne liście.Myślałem że może przymarzły.
Liście dostały białych plam od słońca. Powinieneś spróbować cieniować rośliny. Powodzenia! ;)
Pozdrawiam,
Mateusz!
Mateusz!
Ja nadal czekam na obiecane zdjęcia Twoich pomidorków,które pikowałaś bezpośrednio do namiotu.MagdaMisia pisze:... niestety nie zrobiłam zdjęcia moim sadzonkom przed posadzeniem pod tunel - jak nie zapomnę aparatu to im zrobię fotki dzisiaj ;)
pozdrawiam
Agnieszka
-
- 10p - Początkujący
- Od: 13 lut 2009, o 16:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam serdecznie.
W tym roku zdecydowałem się posiać kilka odmian pomidorów. Wszystkie ładnie wzeszły, jednak jakies dwa tygodnie po pikowaniu,na jednej odmianie zaczęły się pojawiać brązowe plamy i liście zaczęły usychać jak na zdjęciac poniżej
Inna odmiana natomiast zareagowała inaczej, liście się zniekształcają i zwijają, tak jak na zdjęciach poniżej(nie ma objawów usychania)
Nie mam pojęcia co mogło spowodować takie zmiany, może ktoś z Was juz się z tym spotkał? Kilka dni temu przesadziłem parę sztuk do nowych doniczek do gotowej ziemi z nawozem ale poprawy nie widać.
Wszystkie przechowuje w dzień w szklarni natomiast noc spędzają jeszcze w domu. Szklarnie staram się trzymać przewietrzoną.
Zdrowe przedstawia zdjęcie poniżej:
W tym roku zdecydowałem się posiać kilka odmian pomidorów. Wszystkie ładnie wzeszły, jednak jakies dwa tygodnie po pikowaniu,na jednej odmianie zaczęły się pojawiać brązowe plamy i liście zaczęły usychać jak na zdjęciac poniżej
Inna odmiana natomiast zareagowała inaczej, liście się zniekształcają i zwijają, tak jak na zdjęciach poniżej(nie ma objawów usychania)
Nie mam pojęcia co mogło spowodować takie zmiany, może ktoś z Was juz się z tym spotkał? Kilka dni temu przesadziłem parę sztuk do nowych doniczek do gotowej ziemi z nawozem ale poprawy nie widać.
Wszystkie przechowuje w dzień w szklarni natomiast noc spędzają jeszcze w domu. Szklarnie staram się trzymać przewietrzoną.
Zdrowe przedstawia zdjęcie poniżej:
- MagdaMisia
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 mar 2009, o 20:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- kozula
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 sie 2008, o 20:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Iksis , twoje pomidory mają problem z pobieraniem wody , ponieważ jest za dużo jakiegoś składnika . Zwijanie liści to obrona rośliny przed nadmierną utratą wody , plamy to uszkodzenie przez nadmierne pobieranie ( potasu może ?) . Odmiany zareagowały inaczej na to samo . Jeśli podłoże jest inne niż było , nowe liście wyrosną normalne , te które są pozostaną zwinięte . Za jakiś czas i tak je usuniesz . To co widac na zdjęciach nie jest powodem do oprysku .
Powodzenia , kozula .
Powodzenia , kozula .