Rącznik pospolity ( Ricinus communis )
Rącznik pospolity ( Ricinus communis )
Witam !! Otrzymałem ją jako gratis i posadziłem z pewnym niedowierzaniem że się przyjmie. A tu całkiem dobrze sobie rośnie. Na wiosnę planuję przesadzić ją w stałe miejsce, gdyż wygląda na ładną roślinkę. Problem w tym że nie wiem co to za krzew ? W jakich warunkach powinna być przesadzona, czy można ją formować do jakich rozmiarów dorasta. Bardzo proszę o poradę, dzięki z góry
w zał. foto.
w zał. foto.
- ElzbietaaG
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 sie 2008, o 14:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- krzysiek86
- Od: 15 maja 2008, o 20:29
- Kontakt:
Rącznik to bardzo popularna roślinka. Widziałem nawet że ktoś zastosował go jako żywopłot zasłaniający działkę. Co prawda były prześwity ale nieźle to wyglądało. Wadą tej rośliny jest to że jest trująca i nie zupełnie w moim przekonaniu nadaje się na działkę gdzie buszują dzieci które lubią zbierać różne rzeczy. Zresztą to chyba wiadomo.
Ale mimo wszystko podoba mi się.
Ale mimo wszystko podoba mi się.
- ElzbietaaG
Wiele roślin w naszym ogrodzie i domu jest silnie trująca i dlatego są niejadalne.Np.nasze śliczne datury, konwalie, wilczomlecze,kroton,diffenbachia, tulipany, narcyzy,psianka paprykowa,oleander itd. Można by wyliczać w nieskończoność.
Rycynus podobno jest świetnym odstraszaczem kretów. - doszukałam się jednej zalety, no i jest taki efektowny i dostojny !
Rycynus podobno jest świetnym odstraszaczem kretów. - doszukałam się jednej zalety, no i jest taki efektowny i dostojny !
- Tomek-Warszawa
- Od: 11 lut 2008, o 13:45
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Czy to prawda, że rącznik zielonolisty rośnie wyższy niż czerwonolistny?
To moje rączniki czerwono listne miały wysokosc ok 180cm,200cm
To moje rączniki czerwono listne miały wysokosc ok 180cm,200cm
Tu możesz pomóc poszkodowanym w powodzi - viewtopic.php?t=127991
Otwarcie drzwi i wyjście do ogrodu jest najbardziej ekscytującym wydarzeniem każdego dnia.
Otwarcie drzwi i wyjście do ogrodu jest najbardziej ekscytującym wydarzeniem każdego dnia.
- krzysiek86
- Od: 15 maja 2008, o 20:29
- Kontakt:
- ElzbietaaG