Jodła koreańska - choroby i szkodniki

Pytania ze zdjęciami roślin, oceny ich stanu, wyglądu i chorób.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
maryann
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 wrz 2007, o 14:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Tej wiosny od gorszej strony wygląda tak;
Obrazek
patogenicznie zdrowa, ale nie fizjologicznie. Znowu chlorozy?
Tyle z patrzenia na ładnego,
co ze słuchania mądrego.
(Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Oslo w 2015 roku wykazały, że mózg uwalnia dopaminę do naszego organizmu, kiedy patrzymy na coś przyjemnego)
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Opryski siarczanem magnezu co dwa tygodnie przez maj, czerwiec, wzmocnisz ją dolistnie. :wink:
Awatar użytkownika
maryann
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zapomniałem dodać, że to od południa; po północnej stronie wygląda lepiej.
Nie mam też żadnego doświadczenia w takich opryskach- jakie stężenie proponujesz dla tej rośliny i co myślisz o wątku z linku?
co ze słuchania mądrego.
(Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Oslo w 2015 roku wykazały, że mózg uwalnia dopaminę do naszego organizmu, kiedy patrzymy na coś przyjemnego)
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

maryann dlatego napisałem Ci o opryskiwaniu siarczanem magnezu bo to zasilanie dolistne czyli poprzez igły (w tym przypadku) a takie zasilanie to eliminacja właśnie chlorozy, która jest objawem niedożywienia, ponadto tego typu opryski powodują zahamowanie brązowienia igieł. Co do stężenia proponuję 5% ( 500g na 10 litrów wody) i oprysk w godzinach późno popołudniowych, możesz również delikatnie podsypać nawozu pod iglaka ale tak około 30 cm do 60 cm od pnia. :wink:
Awatar użytkownika
maryann
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Idea jest dla mnie zrozumiała; kilka lat temu wyposażyłem się nawet w helaty- jeden żelazowy a drugi z mieszanką mikroelementów, jednak brakło mi konsekwencji w stosowaniu. Chciałem, żeby po jednym oprysku w środku sezonu był efekt...
co ze słuchania mądrego.
Awatar użytkownika
kaaj
500p
500p
Od: 26 mar 2007, o 18:04

Koreanka -co z nią jest nie tak

Post »

Witajcie, mamy w ogrodzie posadzone kilkanaście sztuk jodeł koreańskich, jakieś 4 lata temu, wszystkie oprócz tej jednej rosną sobie w sąsiedztwie skajroketów, złotych tuj oraz kosodrzewin spełniając rolę szpalera, przez 3 sezony nawoźone były osmokote na wiosnę i muszę przyznać że pięknie sobie radzą, a to ich fotografie
[img][img]http://images47.fotosik.pl/109/1d9e1a077cee3946med.jpg[/img][/img]
[img][img]http://images37.fotosik.pl/105/f2772f05cf29d86dmed.jpg[/img][/img]
[img][img]http://images46.fotosik.pl/109/d69dc349d174c53bmed.jpg[/img][/img]
jak widać są zielone, mają wiosenne odrosty,

niestety ja jedna najwyraźniej ma jakiś problem, chciałabym jej pomóc, tylko nie wiem jak, na pewno podsypię ją torfem i korą, ale co jeszcze mogę dla niej zrobić, jest zółta, a nie zielona jak te pozostałe, ale przede wszystkim zauważyłam, że opadają jej igiełki :cry:

[img][img]http://images50.fotosik.pl/109/f568affe06a57371med.jpg[/img][/img]
[img][img]http://images50.fotosik.pl/109/3af13e533ccf0974med.jpg[/img]
[/img]
[img][img]http://images46.fotosik.pl/109/8aa9878677f381d5med.jpg[/img][/img]

Kochani poradźcie mi proszę.
Awatar użytkownika
teli
200p
200p
Od: 17 paź 2008, o 10:32
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Nie jest z nia tak żle.......one potrzebują częstego zasilanie i wody , moja tez tak po zimie , ma żółte listki :D
Carpe Diem...
Awatar użytkownika
kaaj
500p
500p

Post »

Zasilać, ale czym najlepiej???
W związku z tym zażółknięciem zastanawiam się nad popsikaniem igiełek roztworem żelaza, może warto zastosować taką kurację wzmacniającą???
Awatar użytkownika
kaaj
500p
500p

Post »

Qurcze,wiecie co, dzisiaj na jednej z koreanek ujrzałam zawiązki szyszeczek, ale fajnie, będzie miała kwiaty, u innych są tylko nowe przyrosty, nie sądziłam że tak szybko doczekam się szyszek, cieszę się :P
Awatar użytkownika
śnieżka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2007, o 12:53
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Raczej popryskałabym ja czymś na robale i podlała preparatem przeciw grzybowym, bo jedno z dwóch raczej jej dolega, a może nawet obie przyczyny?
Awatar użytkownika
aleksandra2323
500p
500p
Od: 28 cze 2008, o 00:20

Post »

Warto usunąć trawę wokół jodełki, żeby nie walczyła z nią o składniki pokarmowe.
pacjent
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 24 kwie 2009, o 23:11

Post »

dokladnie zrob okrag dookola i sprawdz czy przypadkiem nie jest za gleboko wsadzona
moja pasja sa ogrody!!
Awatar użytkownika
kaaj
500p
500p

Post »

Snieżko, czym dokładnie popryskać i podlać i w jakich dawkach, nie znam się na środkach ochrony roślin, i czy zapobiegawczo warto zastosować coś na pozostałe koreanki, naczytałam się tu o chorobach , aż mnie carki przechodzą po tych waszych fotkach. nie chcę by taki los spotkał moje koreanki, może lepiej zapobiegać niż leczyć,
aha i jeszcze jedno, ja moje podlewam zraszjąc całe drzewko, tutaj doczytałam się ze prysznicowanie igieł może zaszkodzić, czy tak :?:
ODPOWIEDZ

Wróć do „CHOROBY i SZKODNIKI. Diagnostyka roślin ogrodowych - FOTO”