Glicynia - uprawa,problemy Cz.1

Drzewa ozdobne
Zablokowany
Awatar użytkownika
Marta_
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 23 kwie 2007, o 15:52
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Glicynia - uprawa,problemy Cz.1

Post »

:cry: Wystarczyły dwie noce z mrozem i moja piękna glicynia, która po raz pierwszy od 6 lat wytworzyła JEDEN kwiat, a także moje unikalne drzewki grójecznik (grujecznik) japoński straciły wszystko co zdążyło urosnąć. Okryłam je folią bąbelkową i nic to nie dało. Liście i kwiat zamieniły się w szeleszczący susz. Jestem zdruzgotana, wściekła, chodzę i płaczę. Powiedzcie proszę czy rośliny w obliczu takiej klęski potrafią wytworzyć nowy garnitur liści, czy to już smierć. Kiedyś obserwowałam tzw. akację czyli robinię, którą spotkało to samo ale liście odrosły. To akacja, a pnącza takie jak glicynia albo delikatny grójecznik? Błagam pocieszcie strapioną, bo się zapłaczę ;:98
goni@k
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 wrz 2006, o 13:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Mnie też jest szkoda zmarzniętych funkii,klonika palmowego i złotokapu ,który stracił wszystkie pąki kwiatowe ( a miał ich sporo).Te kwiaty miały cieszyć moje oczy po raz pierwszy.
Zmarzły nawet młode przyrosty na maleńkiej jodełce :cry:
Lista strat jest o wiele dłuższa ale cóż począć :?: taki los.
Awatar użytkownika
Józef
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2006, o 12:11
Kontakt:

Post »

a najlepiej sadzić wszystko co ma w nazwie"syberyjski"..niestety klimatu nie zmienisz..moja glicynia też zmarzła..a dopiero zaczęła wypuszczać pędy..zdziwiony byłem kiedy 1 Maja jadąc na giełdę do Tychów zobaczyłem na jednym z domów kwitnącą już glicynię..Ogromną!!!chyba 4 metry wysokości ..same kwiaty..piękne niebieskie kiście..a przecież to jakies 20 kilometrów ode mnie..czyżby jakaś inna odmiana ,że tak wcześnie kwitnie..nie mogliśmy od niej oczu oderwać..
Justa1987
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 21 kwie 2007, o 12:13

Post »

Moja piękna magnolia straciła wszystkie kwiaty. Stały się brązowe i obwisłe. Wstrętny mróz :cry: :cry: :cry:
Awatar użytkownika
Józef
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2006, o 12:11
Kontakt:

Post »

Marta..wprawdzie to watpliwa pociecha ..ale dziś jadąc na giełdę zrobiłem fotkę tej glicyni o której pisałem.. Obrazek
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lut 2007, o 16:26
Kontakt:

Re: Kto mnie pocieszy?

Post »

Marta Precht pisze::cry: Wystarczyły dwie noce z mrozem i moja piękna glicynia, która po raz pierwszy od 6 lat wytworzyła JEDEN kwiat...
----------------------------------------------------------------------------------
To chyba nie będzie pociecha...zakochałam sie w glicyniach podróżując przed laty po Bretanii, gdzie rosły i kwitły jak szalone. Posadziłam w moim ogrodzie dwie: fioletową i białą. Minęło kilka lat- biała jeszcze ani razu nie zawiązała pąków, fioletowa zaś zawiązuje ich co roku sporo...i co roku przemarzają ! ;:110 W tym roku ocalał jeden (!) kwiat.

Obrazek

Wyobrażam sobie jak pięknie mogłaby wyglądać " oblepiona " kwiatami...co roku tak sobie wyobrażam. Dodam ,że obie rośliny mają dobre miejsca, są szczepione( więc już dawno powinny kwitnąć) , obie przycinam 2x w roku( VIII i III) i ...ciągle czekam.
* Mój Ogród - cz.7 (aktualna)
Wizytówkai inne moje wątki
"Mam śródziemnomorskie poczucie czasu..."
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Kontakt:

Post »

Ewelino - tak mogłaby wyglądać Twoja glicynia jak wygląda u moich sąsiadów

Obrazek
panda7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lis 2006, o 12:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Koniecznie MUSZĘ dać sobie ZAKAZ oglądania fotek na forum :!:
Staram się już nie wchodzić do Waszych ogrodów by znowu na coś nie zachorować a TU nic nie pomaga... ciągle na coś trafię :evil:
Nie dość, że cały ogród do remontu (rozbieranie starego i budowa nowego garażu, tynkowanie domu i takie tam - ale to za rok lub dwa) to jeszcze miejsca mało a mnie się znowu czegoś zachciało :( Na domiar złego jeszcze w zeszłym tygodniu widziałam glicynie w sklepie (biała i fiolet)... prawie udało mi się przejść koło nich obojętnie (a w moim wypadku to duży SUKCES!) a tu MASZ! Weszłam sobie na forum... popijam kawkę i czytam, czytam i czytam aż widze - :shock: GLICYNIA!! I to jaka!! Idę pod zimny prysznic - może ochłodzi troszkę moje zapędy... a jeśli tego nie zrobi to pewnie znowu przywlekę coś do domu :oops:
Z Waszych opisów wynika, że ta fioltowa g. jest bardziej skora do kwitnienia ;-) Jeśli ona jeszcze będzie w sklepie to uznam to za ZNAK (że tak ma być) i posadzę ;-)
(tylko gdzie??)

p.s. to forum jest niebezpieczne!! ZARAZIŁAM SIĘ ZNOWU :twisted:
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Kontakt:

Post »

Podzielam Twój pogląd Dorka i jestem w :D :D :D rozpaczy :D :D :D !
Mam już dwie glicynie przy poteżnej rurze wmurowanej specjalnie dla nich w ziemię (z braku innego miejsca)

i trzecią w donicy,którą eksperymentalnie prowadzę jako drzewko !
Miło ,że masz te samą "chorobę"! :wink:Leć szybko po glicynię! :D
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

Nie denerwuj mnie KaRo!!! ;:125 I tak co roku przeżywam to samo rozczarowanie...najpierw przez dwa miesiące oglądam czy są pączuszki , potem one są , a potem...jest w porywach jeden kwiat-aż musiałam dać duże zdjęcie, bo inaczej moglibyście go przeoczyć :;230
panda7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Eweilo, jeden kwiat ale za to JAKI!!
Ten jeden kwiat sprawił, że zachorowałam :twisted:
Mam już winowajcę - Ewelinka i jej jeden kwiat!! :D hihi
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

Dorotko, zastanów się , czy warto- glicynie są w naszym klimacie chyba dość trudne :(
Awatar użytkownika
Marta_
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 23 kwie 2007, o 15:52

Post »

Ja mam 7 letnie glicynie. To też trochę podobne do winorośli. Czy przemarznięte liście odpadną i pojawią się nowe? Czy trzeba je przyciąć? Co robić, proszę o pomoc. Bardzo mi na nich zależy.
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Kontakt:

Post »

Warto dziewczyny warto mieć glicynię!
Czekać na jej kwitnienie też niestety trzeba !

Moi sąsiedzi mają ją około 20 lat :shock: ,poraz pierwszy przymierzała się do kwitnienia w latem 2005 roku ,nic jednak nie wyszło z tego a w następną zimę (tę mrożną i długą) strasznie została potraktowana.
Mimo to po 2 latach obsypała się bujnym kwieciem - dla mnie jest to ewenement - pierwsze kwitnienie i tak bujne.
panda7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewelina pisze:Dorotko, zastanów się , czy warto- glicynie są w naszym klimacie chyba dość trudne :(
Może i racja... (??).
I tak nie mam teraz na nią miejsca... zobaczę co będzie...
Jednak nie zmienia to faktu, ze jestem zafascynowana jej kwiatami! Oglądałyście kiedyś "Gotowe na wszystko"? Jeśli się nie mylę to właśnie w tym filmie są pokazane domy spowite tym kwieciem - BAJKA!
Chyba jednak zadowolę się milinem, mam czerwony i może by tak do niego dokupić żółty?? TAK to chyba dobry pomysł :D

KaRo, chyba nie chce mi się czekać 20 lat... a ja wiem co będzie za te 20 lat? (hmm...to chyba nie było zbyt optymistyczne stwierdzenie ;-) hihi)
Zablokowany

Wróć do „Drzewa i krzewy OZDOBNE, pnącza”