Ranczo Nokły cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
x-ja
---
Od: 11 wrz 2008, o 19:15
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Tadeusz trawnik kosiłam ze stokrotkami walczyłam ale i tak sromotnie przegrałam , mam ich więcej niż gwiazd na niebie chyba :wink: . Żeby mój trawnik był okazem zdrowia i piękności tak jak Twój musiałabym całe połacia przekopać i na nowo zasiać trawę , niestety sił nie starczy .
Dziękuję za odpowiedż w temacie stawu , dalszych wskazówek poszukam tak jak radziłeś w wątku o oczkach .

Pozdrawiam
nigella
1000p
1000p
Od: 1 kwie 2009, o 23:36

Post »

Tadeuszu! Litości!!!
Narzucasz takie mordercze tempo!Płotek dla mieczyków?
Jak dobrze, że dołączyłam do tego Forum!!!
1- nawozy najlepiej kupować w składach dla rolników!
2- jeżeli chcesz się czegoś dowiedzieć od Tadeusza-po prostu przeczytaj wszystkie jego posty!!!
3- jak często rodzina wyraża Ci uznanie???
Pozdrawiam, nigella
x-o-1
Konto usunięte na prośbę.
Od: 3 cze 2007, o 20:16

Post »

Tadeusz
sezon u Was w pełni otwarty- gill był, koszenie rozpoczęte, mieczyki zasadzone- oj będzię pięknie jak zakwitną.
A pomidorki i papryka na zdjęciach wyglada ładnie. Ja moją paprykę, sałatę i pomidorki koktajlowe dałam teściowi do szklarni. Sobie zostawialam tylko 8 krzaków pomidorków- no bo teść mówił, że to i tak będzie się z nami dzielił- a już są wsadzone i rosną :wink:

pozdrowienia
Ewa i Krzysiek
Awatar użytkownika
Lamia
500p
500p
Od: 27 maja 2008, o 14:22

Post »

Tadeuszu drogi,podpowiedz mi proszę jak mam przygotować podłoże pod nowo zakupione azalie...
Z góry dziękuję.
Awatar użytkownika
HalinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 paź 2008, o 11:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Tadeuszu, piękne zdjęcia ... super sprzęt robi swoje :lol:
Cieplutko pozdrawiam, Halina ;:194
W moim ogródeczku :wink: HalinaK-linki :D
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2009, o 21:09

Post »

Witaj Tadeuszu!
Cudowny trawnik, aż szkoda kosić! Zazdroszczę, mój jeszcze nie odrósł po zimie i krecie.
Takiej ilości mieczyków u nikogo nie widziałam! Moja Babuszka też sadzi w rzędzie, ja sadzę osobno kolorami w grupach.Tak, czy inaczej wspaniałe kwiaty.
Pozdrawiam. :D
"Krewnych daje nam los. Przyjaciół wybieramy sami"
Moje linki
ida74
---
Od: 10 kwie 2008, o 17:03

Post »

Tadeuszu wczoraj posadziłam do folii ok 20 krzaków pomidorów.WIEM WIEM ,ZA WCZEŚNIE.Eksperyment robię.Pod korzeń dałam grzybnię ,o której wspomniałam pare postów temu.Moje pomidory -nie wszystkie oczywiście wyglądają tak ObrazekCo o nich sądzisz :?: Ta odmiana to brandywine red.Pychotka .
marek3232
50p
50p
Od: 14 mar 2008, o 22:05

Post »

Tadeusz do koszenia tak dużego trawnika przydałby się traktorek do trawy wtedy Miłbyś więcej czasu na pielęgnację nakło
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Tadeuszu trawnik pięknie wygląda po koszeniu, mój aż się prosi o koszenie, ale to już w sobotę :D Magnolia cudo :shock: :D sasaneczka piękna :D
Awatar użytkownika
Rodusik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2009, o 10:09

Post »

Tadeusz a mój M właśnie wspomniał że paliwo do kosiarki trzeba kupić bo w sobotę będzie kosił trawę
Pozdrawiam, Mariola
Ogród Rodusika
maryla73ab
1000p
1000p
Od: 26 sie 2008, o 19:21

Post »

Witam,u Ciebie jak zwykle wszystko zadbane ,wypielęgnowane.Dziś też skosiłam trawnik ale daleko mu do Twojego,krety zrobiły swoje.I masę chwastów mam.
pozdrawiam Maryla...

Moje wątki
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2007, o 17:20
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

IDO- dziękuję za odwiedziny, nie wiem czy nie pośpieszyłaś się z pomidorami, zapowiadają spadki temperatur, będziesz musiała nawet pod folią dodatkowo je okrywać, oby nie było zapowiadanych przymrozków, u nas dzisiejszej nocy był przymrozek.

Pokazane Twoje pomidorki są w bardzo dobrej kondycji, liście ciemno zielone, pęd gruby, świetne sadzonki przygotowałaś, teść pewnie zadowolony z Twojej pracy, coś jak by widział że w jednej doniczce dwa rosną. Tej odmiany nie znam.

ELŻBIETO-dziękuję za odwiedziny, moja porzeczka ma ze cztery kwiatki, i tylko przy samej ziemi, nie okrywałem ją na zimę, będę musiał ją okryć i zobaczę czy dalej nie będzie kwitła, póżniej dopiero pomyślę o zmianie miejsca.

ELU TIJA- dziękuję za odwiedziny, ze stokrotkami nie wygra na trawniku, chyba że zastosuje totalną chemię, u mnie pojawiają się stokrotki, ale pozbawiam je kwiatków i wyrywam roślinki.

NIGELLO- dziękuję za odwiedziny,tempo trzeba narzucać, bo wiosna późna , powstały zaległości i trzeba wszystko na raz siać i sadzić w ogrodzie. Forum jest naprawę kopalnią wiedzy, ja również z tej wiedzy korzystam , zwłaszcza w zakresie ochrony przed chorobami i szkodnikami, przekonałem się dwa lata temu , że by utrzymać tyle roślin przy życiu niezbędna jest ochrona.
Co do uznania, to u nas nikt od bliskich nie oczekuje uznania, tylko robi co do niego należny i oczekuję że inni też będą swoje robić, uznaniem jest dobrze wykonana praca w ogrodzie.
Płotek będzie taki jak na zdjęciu z ub, roku, by wiatr nie przewracał mieczyków.

Obrazek

EWO, KRZYSIU- dziękuję za odwiedziny, u nas już wiosna w pełni, prace w ogrodzie ciągle trwają, pomidory są nadaj w szklarence, nie śpieszę się z wysadzaniem, bo nawet teraz nie mam na to czasu. Oto moje pomidorki z dzisiejszego dnia.

Obrazek

LAMIO- dziękuję za odwiedziny, przed posadzeniem azalii warto by było kupić w ogrodniczym urządzenie ( płytka plus płyn) do badania kwasowości gleby, kosztuje to w granicach 15- 20 zł, i warto to mieć, instrukcja postępowania jest na ulotce z płytką. Jeżeli nie chcesz badać jaką glebę masz to trzeba kupić kwaśny torf i posadzić w nim azalię, Ja kopię dół o średnicy 50-60 cm i głębokości też ok 50 cm w wypełniam ten dół kwaśnym torfem i do niego sadzę azalię. co do stanowiska to azalia lubi i słońce i trochę cienia.

HALINO- dziękuję za odwiedziny, ze sprzętu jestem ogromnie zadowolony, jest funkcjonalny, można robić zdjęcia z leżącego na ziemi aparatu i nie musowo się schylać, ma oprucz funkcji auto ,również ręczne ustawienia i z tym można się bawić by wyszły jak najlepsze zdjęcia.

PELAGIO- dziękuję za odwiedziny, wczoraj kosiłem trawnik, trawa była już za duża, trochę się namęczyłem z tą dużą trawą, dzisiaj kolejne prace na trawniku, krecik i do mnie zawite, przekroczył linię demarkacyjną od strony stawu, ale się szybko wycofał na swój teren. Nasze mieczyki sadziłem" jak leci ", wydaje mi się że jak są pomieszane kolory, to ładniej wyglądają.

AGNIESZKO- dziękuję za odwiedziny, teraz trawa rośnie jak oszalała, nie boisz się że w sobotę będzie padał deszcz, lub trawa będzie zbyt duża i ciężko taką trawę kosić. Magnolia w tym roku pięknie kwitnie i nawet na niej nie znać że ubiegłej nocy był lekki przymrozek, sasanek mam cztery kępy, które kwitną w różnych terminach , kwitnie pierwsza i druga kępa, trzecia zaczyna otwierać kielich , a czwarta jeszcze nie wypuszcza pąków kwiatowych.

MARIOLU- dziękuję za odwiedziny, ciekawi mnie kto będzie kupował to paliwo, a kto kosił, ja bym Ci zalecał kupowanie paliwa, a koszenie pozwól wykonać Twojemu M, oj pewnie w tą sobotę wszyscy będą kosić trawniki, byle by tylko pogoda dopisała.

MARYLO- dziękuję za odwiedziny, z tym zadbaniem to trochę jest pracy, ale myślę że od jutra już włączę u siebie niższy bieg, główne prace porobione, nawet ziemniaczki rosną, z trawnikiem też mam sporo pracy za sobą, dzisiaj cały dzień trwała wertykulacja trawnika, jutro jeszcze trochę zgrabiania z trawnika śmieci po wertykulacji i coś nowego do roboty trzeba szukać. Chwastów na trawniku i u mnie nie brak, po pierwszym koszeniu w maju będę opryskiwał swoje chwasty w trawniku.

Dzisiaj cały dzień trwała wertykulacja trawnika, już nie wygląda tak pięknie, jak wczoraj, ale za to za tydzień, dwa, będzie znowu ładny trawnik.

Jak zwykle dzisiaj w czwartek w naszym miasteczku jest" święto dyszla" ( cotygodniowy targ) , udałomi się kupić piękne Lewizje.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Grujecznik odczuł nocny niewielki przymrozek , niektóre listki zmarzły.
Obrazek
Awatar użytkownika
Lamia
500p
500p
Od: 27 maja 2008, o 14:22

Post »

Dziękuję Tadziu za odpowiedź.Posadzę azalki w torfie.
A wybrałam je dlatego że miejsce mam na nie właśnie słoneczne....
A rh raczej by sobie tam nie poradził....

A twoje lewizje cudowne! Aż brak słów...
Kolory tak żywe i piękne że mam wrażenie iż zdjęcia podrobione w photo shopie :)

Lewizję też mam wpisaną na liste chciejstw ale niestety na razie nie mogę nigdzie na nią trafić.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”