Wanda w podłożu i nie tylko
- Storczykowa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 lut 2008, o 19:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Danutka55
- 1000p
- Od: 5 lut 2009, o 17:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Pestko i Grażynko milo mi,że i wam podoba się moja wanda.Ostatnio mam bzika na punkcie wand.
Madzik to potomstwo chciałabym oddzielić,bo ma spore korzonki,ale są tak splątane w koszyczku,że chyba dam sobie spokój.Boję się,że mogłabym je uszkodzić.
Dusiu czy keiki twojej wandy rośnie szybko Moje obydwa mają po 5 par liści.
Madzik to potomstwo chciałabym oddzielić,bo ma spore korzonki,ale są tak splątane w koszyczku,że chyba dam sobie spokój.Boję się,że mogłabym je uszkodzić.
Dusiu czy keiki twojej wandy rośnie szybko Moje obydwa mają po 5 par liści.
Pozdrawiam serdecznie.Danuta.
- AnnaL
- Od: 2 lut 2008, o 14:45
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Danusiu Vandzia jak talala - super, skoro splątane korzonki to strach rozdzielać, niech rosną razem a za jakiś czas będziesz miał krzak Vandowy.
Początek mojej przygody.
Początek ... cz.II, cz. III - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=36123" onclick="window.open(this.href);return false;
Fotogaleria Garnek - moje kwitnienia i miejsca gdzie bywam ))
Początek ... cz.II, cz. III - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=36123" onclick="window.open(this.href);return false;
Fotogaleria Garnek - moje kwitnienia i miejsca gdzie bywam ))
- Storczykowa
- Storczykowa
chyba tak. na pewno szybciej niż sadzonka z nasionka. gdzieś czytałam, ze anda z nasionka potrzebuje 8-16 lat do kwitnienia od momentu wykiełkowania. takie keiki pewnie szybciej zakwitnie. widziałam kiedyś na wystawie 4 zrośnięte Ascocendy, dorosła i jedno z keików kwitły. chyba mam gdzieś fotkę. jak chcesz, to wstawię.
twoje keiki są całkiem spore, ale ja bym ich jeszcze nie ruszała, bo jeszcze za małe na oddzielenie. a ta twoja Vanda duża jest czy nie?
twoje keiki są całkiem spore, ale ja bym ich jeszcze nie ruszała, bo jeszcze za małe na oddzielenie. a ta twoja Vanda duża jest czy nie?
- Danutka55
- 1000p
Dusiu jeśli chcesz to możesz wstawić fotkę takiej wandy.Moja ma razem z pędem kwiatowym 75cm wysokości i wydaje się być bardzo duża.Jeśli chodzi o keiki mojej wandy to myślę,że śmiało mogłabym je oddzielić,bo 5 par liści i dorodne choć krótkie korzonki wystarczyły by chyba do samodzielnego wzrostu.Kłopot w tym,że są splątane.
Pocieszyłaś mnie,że takie keiki może szybciej zakwitnąć.
A ja dzisiaj rozmawiałam z Panią z innego forum która od 10 lat ma vandy i powiedziała że w podłożu po pewnym czasie wszystkie korzenie gniją i zostają tylko te powietrzne i vanda w podłożu słabo kwitnie ,tyle się dowiedziałam i jedną którą miałam w podłożu wyjełam i już 3 korzenie są zgniłe czyli miała racje.
- Leśny Duch
- 1000p
- Od: 10 lut 2009, o 12:40
Niekoniecznie, może po prostu masz nieodpowiednie podłoże lub za często podlewasz i nie zdąży przeschnąć.
Pozdrawiam!:) Joasia
Na leśnym balkonie
Na leśnym balkonie
- Danutka55
- 1000p
Ariadno powiedz proszę,w jakim podłożu rosła twoja wanda Ja jak wygospodaruję trochę więcej czasu zechcę sprawdzić co dzieje się z korzeniami moich wand.Po prostu jedną z nich wyciągnę z podłoża.Póki co mają się dobrze i nie zauważyłam niepokojących sygnałów.
Dodam jeszcze,ze p.Pańczyk prezentuje wiekową wandę Trikolor rosnącą w podłożu w storczykarni w Łańcucie.
Dodam jeszcze,ze p.Pańczyk prezentuje wiekową wandę Trikolor rosnącą w podłożu w storczykarni w Łańcucie.
- Leśny Duch
- 1000p
- Od: 10 lut 2009, o 12:40
Ariadno, z tego, co wiem, to podłoże zupełnie nie nadaje się do Vand. Powinno się stosować przewiewne mieszanki z dużymi przestworami, zresztą Jolusia to dobrze opisała ;) bo inaczej będą gnić:)
Pozdrawiam!:) Joasia
Na leśnym balkonie
Na leśnym balkonie
- Storczykowa
to spora jest... moje (bez pędów i bez korzeni) mają ok. 35-50 cm, z korzeniami więcej. miałam kiedyś taką, co z korzeniami miała ponad 100 cm, ale niestety padła od deszczówki.danutastachurska1 pisze:Dusiu jeśli chcesz to możesz wstawić fotkę takiej wandy.Moja ma razem z pędem kwiatowym 75cm wysokości i wydaje się być bardzo duża.Jeśli chodzi o keiki mojej wandy to myślę,że śmiało mogłabym je oddzielić,bo 5 par liści i dorodne choć krótkie korzonki wystarczyły by chyba do samodzielnego wzrostu.Kłopot w tym,że są splątane.
co do podłoża, to jak ma być, to najlepiej grube i przepuszczalne, bo korzenie Vand lubią mieć dostęp do powietrza.