Siew,rozsada,pikowanie pomidorów cz.7
Jeśli możesz to wstaw tutaj zdjęcie tych pomidorków, wtedy będzie można napisać czy jest szansa na to, aby odrosły.KINGULINDA111 pisze:Dzisiaj tam zachodzę,a tu co???Moich pomidorów nie ma!!!Coś je poobgryzało i stoją same łodygi .Mam do was pytanie-czy one wypuszczą jeszcze liście???Odpiszcie bo się zapłaczę!!!Ratunku!!!
Tydzień temu mój syn odkurzył mi kilka sadzonek, które stały na parapecie i w sumie też zostały tylko łodygi....dzisiaj mają już po 4 liście i ładnie rosną.
pozdrawiam
Agnieszka
Rośliny są jak ludzie, potrzebują miłości, ale i ludzie są jak Rośliny, pozbawieni miłości więdną...
Rośliny są jak ludzie, potrzebują miłości, ale i ludzie są jak Rośliny, pozbawieni miłości więdną...
- elik_49
- 1000p
- Od: 15 mar 2009, o 20:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Moje już od ponad tygodnia prawie wszystkie noce spędzają na dworze ale przykrywam je agrowłókniną, jak ma być chłodniej zabieram je do domku, tylko uważaj bo zapowiadają przynajmniej w moim regionie na sobotę temperatury poniżej zera także nie można o roślinkach zapomnieć bo mogą być wtedy nie do uratowania.
pozdrawiam Ela * Moje zielone różności
-
- ---
- Od: 31 sty 2008, o 16:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Przynajmniej tu można sprawdzać:
http://www.twojapogoda.pl/16dni.htm
http://www.twojapogoda.pl/16dni.htm
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 15 kwie 2009, o 11:20
Witam Was wszystkich bardzo serdecznie po raz 1 jako zalogowana!
Chciała Was prosić o kilka porad ponieważ po raz 1 posiałam pomidorki. Posiałam z kupionych w ogrodniczym sklepie ziaren, odmianę "bawole serce". Ciągle są jeszcze w tych "krateczkach" w które je posiałam, czy powinnam je już przesadzić do większych doniczek? I czy (pikowanie) oznacza właśnie przesadzanie je do większych pojemników/ doniczek?
Załączam, zdjęcia robione 30 marca, teraz troszkę podrosły ale niewiele i pojawiły się maleńkie dopiero drugie listeczki! Te pierwsze zaczynają żółknąć troszkę czy to normalne? Bo te drugie sa ciemniejsze i ładnie zielone
pozdrawiam
Chciała Was prosić o kilka porad ponieważ po raz 1 posiałam pomidorki. Posiałam z kupionych w ogrodniczym sklepie ziaren, odmianę "bawole serce". Ciągle są jeszcze w tych "krateczkach" w które je posiałam, czy powinnam je już przesadzić do większych doniczek? I czy (pikowanie) oznacza właśnie przesadzanie je do większych pojemników/ doniczek?
Załączam, zdjęcia robione 30 marca, teraz troszkę podrosły ale niewiele i pojawiły się maleńkie dopiero drugie listeczki! Te pierwsze zaczynają żółknąć troszkę czy to normalne? Bo te drugie sa ciemniejsze i ładnie zielone
pozdrawiam
Witaj
Kiedy wysiewa się nasionka do jednego pojemnika , doniczki itp. zazwyczaj mają ciasno i właśnie wtedy przesadza się je do pojedynczych pojemniczków pierścieni każdą roślinkę osobno, gdy mają liście właściwe, czyli u Ciebie te drugie listeczki :) (to oznacza pikowanie )
Nie masz się, czym martwić.
pozdrawiam
Nie trzeba przesadzać ich do większych doniczek z wielodoniczek ( to te krateczki o których piszesz ) ponieważ mają jeszcze miejsce, aby rosnąć. Jedynie tam gdzie masz po dwie roślinki razem to należy jedną usunąć.smoczyca111 pisze:Ciągle są jeszcze w tych "krateczkach" w które je posiałam, czy powinnam je już przesadzić do większych doniczek? I czy (pikowanie) oznacza właśnie przesadzanie je do większych pojemników/ doniczek?
Kiedy wysiewa się nasionka do jednego pojemnika , doniczki itp. zazwyczaj mają ciasno i właśnie wtedy przesadza się je do pojedynczych pojemniczków pierścieni każdą roślinkę osobno, gdy mają liście właściwe, czyli u Ciebie te drugie listeczki :) (to oznacza pikowanie )
To normalne i tak jest zawsze, że pierwsze liście (tzw. liścienie) żółkną i odpadają.smoczyca111 pisze:Załączam, zdjęcia robione 30 marca, teraz troszkę podrosły ale niewiele i pojawiły się maleńkie dopiero drugie listeczki! Te pierwsze zaczynają żółknąć troszkę czy to normalne? Bo te drugie sa ciemniejsze i ładnie zielone
Nie masz się, czym martwić.
pozdrawiam
Agnieszka
Czy juz czas??
Hej
Jestem świezak w sprawie pmidorów, jak bym mogl was prosic o rade pikowac juz czy moze jeszcze poczekac kilka dni??? Oto zdjecia mojej "niby" rozsady
Jestem świezak w sprawie pmidorów, jak bym mogl was prosic o rade pikowac juz czy moze jeszcze poczekac kilka dni??? Oto zdjecia mojej "niby" rozsady
Ogrodnik za dyche!