Bukszpan - choroby i szkodniki
- MariaTeresa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 lut 2008, o 02:43
Wolałabym zdjęcie na którym widać by było zasychające liście + zbliżenie takiego liścia z obu stron.
Dobrze by było gdybyś obejrzał liście i pędy dokładnie z bliska, najlepiej przez lupę i opisał co widać..
Wygląda to na dosyć młody krzew, kiedy sadzony i czy jest często podlewany i jak?
Dobrze by było gdybyś obejrzał liście i pędy dokładnie z bliska, najlepiej przez lupę i opisał co widać..
Wygląda to na dosyć młody krzew, kiedy sadzony i czy jest często podlewany i jak?
Pozdrawiam ciepło
Ulubieńcy MariiTeresy
Ulubieńcy MariiTeresy
Żółte listki bukszpanów
Mam takie małe zmartwienie otrzymałem od znajomych bardzo ładne i duże bo okolo 50 cm krzaczki przekopałem pod nie ziemie dodałem zakupiona ziemie do kwiatów aby czegoś nie popsuć z tą ziemią co już tam była a była trochę gliniasta i dodałem pod każdy krzaczek dwie małe garście specjalnego nawozu granulowanego do Bukszpanu ,i podścieliłem je małą warstwą mielonej kory, nie wiem czy dobrze zrobiłem .
Po dziesięciu dniach zauważyłem że niektóre roślinki mają dużo żółtych listków.
Czy mógłby mi ktoś pomóc ? jak i czym mogę zapobiec zniszczeniu tak ładnych krzaczków
Pozdrawiam Mietek
Po dziesięciu dniach zauważyłem że niektóre roślinki mają dużo żółtych listków.
Czy mógłby mi ktoś pomóc ? jak i czym mogę zapobiec zniszczeniu tak ładnych krzaczków
Pozdrawiam Mietek
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Witam na forum!
Czy to krzaczki bukszpanu posadziłeś?
Czy rosły wcześniej w donicach czy też były wykopane z gruntu,z tzw gołym korzeniem?
Jeśli to bukszpan to może nie odpowiada jemu stanowisko - może zbyt nasłonecznione a może gleba- powinna to być przepuszczalna o odczynie obojętnym lub lekko zasadowym .
Trudno w ciemno opowiadać...czy masz możliwość wstawienia na forum zdjęcia?
Bo może to zwykła tylko reakcja krzewu na przesadzenie ...
Czy to krzaczki bukszpanu posadziłeś?
Czy rosły wcześniej w donicach czy też były wykopane z gruntu,z tzw gołym korzeniem?
Jeśli to bukszpan to może nie odpowiada jemu stanowisko - może zbyt nasłonecznione a może gleba- powinna to być przepuszczalna o odczynie obojętnym lub lekko zasadowym .
Trudno w ciemno opowiadać...czy masz możliwość wstawienia na forum zdjęcia?
Bo może to zwykła tylko reakcja krzewu na przesadzenie ...
RDZEWIEJĄCY BUKSZPAN
Witam forumkowiczów:o)
Wiem, że zawsze mogę na Was liczyć więc zwracam się z kolejną prośbą o poradę..
Na swoim ogrodzie rosną około 0,5 metrowe kule bukszpanowe..ale tej wiosny zmianiły barwę liści na rdzawą..
Proszę o poradę, co zrobić żeby moje bukszpany znów nabrały żywo zielonej barwy..
Pozdrawiam i dziękuję z góry za jakikolwiek pomocny odzew w tej kwestii..
Wiem, że zawsze mogę na Was liczyć więc zwracam się z kolejną prośbą o poradę..
Na swoim ogrodzie rosną około 0,5 metrowe kule bukszpanowe..ale tej wiosny zmianiły barwę liści na rdzawą..
Proszę o poradę, co zrobić żeby moje bukszpany znów nabrały żywo zielonej barwy..
Pozdrawiam i dziękuję z góry za jakikolwiek pomocny odzew w tej kwestii..