Ogród Fridy - co powstanie z chaosu

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Frida
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2008, o 13:50
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Mam kawałek miejsca, na którym, oprócz róż oczywiście, chciałabym posadzić magnolię. Przeczytałam wszystko, co na forum napisano o magnoliach, wybrałam odmiany, tylko nie wiem kiedy kupić? Chciałabym uniknąć przykrych niespodzianek i postanowiłam kupić kwitnącą.
Postaram się zrobic kilka fotek. Właściwie, to chciałam, ale mi padł aparat, a raczej baterie.

Edyto, u nas był orzech, ale pozbylismy się go. Pomijam liście, bo z innych drzew mam ich dużo, ale naczytałam się, że orzechy wytwarzają jakieś toksyny zatruwające glebę i nic obok nie chce rosnąć. Faktycznie, wokół "mojego" orzecha było puste koło i trochę półsuchej trawy.

Dzisiaj wychodząc do pracy zauważyłam rozkwitłego żonkila i szykującego sie do kwitnięcia tulipana. Na Wielkanoc na pewno rozkwitnie więcej żonkili, bo pąki piękne.

Od jutra mam wolne - wzięłam 2 dni urlopu i siedzę w garach, bo w tym roku mam święta bardzo wieloosobowe.
Pozdrawiam, Danuta
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Danusiu - nie wiem kiedy kupowac magnolię ale właśnie są w sprzedazy więc chyba teraz ?

Jak już tak rozeznałaś temat po podpowiedz czy są odmiany które nie urosną zbytnio ?
Awatar użytkownika
JLG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 mar 2009, o 17:16
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Danusiu - myślę, że magnolię możesz już kupować teraz, bo wkrótce już będą kwitły. Ja już nie mogę się doczekać kwitnięcia mojej Susan (to jedna z najmniejszych magnolii). Jakie wybrałaś magnolie?
Ja dziś teraz z rozpaczą pomyślałam, że fajnie by było wziąść urlop - bo powoli nie wyrabiam z pracami w domu, w ogrodzie i pracą zawodową. I nie wiem co gorsze goszczenie gości czy wyjazdy w gości (obie rodziny są w Polsce - wyjazdy) i myślenie co by można zrobić w tym czasie w ogródku. Z prognoz pogody wynika, że pogoda piekna i sprzyjająca i choć w sobotę by można coś porobić.
Mężowie chyba tak mają - Mój nie może przeboleć, że dopiero co harował jak wół, aby był równiutki trawniczek a teraz żona sobie wymyśliła, że wdłuż płotu ma być na 1,5 m szeroki pas bez trawy (trawę trzeba usunąć) przeznaczony na rabatkę. I choć bardzo mi pomaga i wykazuje dużo zrozumienia to nie omieszka przekąsem rzucić jakieś niewninnej uwagi o braku wcześniejszego przemyślenia koncepcji ogrodu...
linki Lesi
aktualny
Pozdrawiam ciepło - Joasia
Awatar użytkownika
JSZFRED
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2008, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Danusiu,
Magnolie są piękne dobrze że masz duzy teren to możesz kupic kilka, ja kupiłam najmniejszą z magnilii gwiażdzistą stellatę ma białe małe kwiaty już pękają pąki, najładniejsze są te o duzych kolorowych kwiatach juz możesz kupować i sadzić są w doniczkach to im nic nie grozi na pewno sie przyjmą lubia lekko kwaśną glebę, tylko trzeba czasem podlac w porze zawiązywania pąków
ja też wziełam wolne na sprzątanie , pichcenie i ogródek w przelocie może,
tylko się nie przemęczaj za bardzo tymi "garami"
Miłego przygotowywania Świąt więć życzę
Pozdrowionka
Pozdrawiam Asiorek

Asiorlinki
Awatar użytkownika
Frida
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

coma95 pisze:Danusiu - nie wiem kiedy kupowac magnolię ale właśnie są w sprzedazy więc chyba teraz ?

Jak już tak rozeznałaś temat po podpowiedz czy są odmiany które nie urosną zbytnio ?
Po dokształceniu się magnoliowym postanowiłam kupić dwie: jedną przed domem, przy rosarium - różową, do wyboru odm. Lennei, Susan lub Nigra, oraz drugą, w pobliżu tarasu, białą - stellatę (gwiaździstą).

Zaraz po świętach wybieram się na zakupy.

A teraz do garów, bo mam wolne.

Wszystkim forumowiczom życzę radosnych, pogodnych i rodzinnych Świąt!
Awatar użytkownika
JSZFRED
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2008, o 18:02

Post »

Danusiu,
Dla Ciebie , abyś była pewna wyboru, moja stellata dzisiaj tak wyglądała
Obrazek
Pozdrowionka
Pozdrawiam Asiorek

Asiorlinki
Awatar użytkownika
Frida
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Próbuję, żeby na powrót moje fotki były kolorowe. Dzisiaj dostarczę adminom i moderkom trochę pracy, bo nie wiem, czy mi się uda?
Obrazek

Chyba doszłam, gdzie ginie kolor: otóż, fotki z aparatu do komputera i na ftosik, bez obróbki są w kolorze (tulipany), natomiast po obrobieniu na programie IrfanView, czyli zmniejszeniu,potem na fotosiku wychodzą czarno-białe (koty)
Obrazek

Dlaczego tak się dzieje? Nie mam pojęcia!
Czy można zmniejszać fotki w fotosiku, potrzebuję pomocy.
Na razie tyle, od rana mnie to zajmuje. Już byłam bliska zamknięcia wątku, ale może uda się znaleźć rozwiązanie?
Pawel Woynowski
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 24 sty 2007, o 11:59
Kontakt:

Post »

Frida pisze:Próbuję, żeby na powrót moje fotki były kolorowe. Dzisiaj dostarczę adminom i moderkom trochę pracy, bo nie wiem, czy mi się uda?
Nie ma problemu od tego jesteśmy
Chyba doszłam, gdzie ginie kolor: otóż, fotki z aparatu do komputera i na ftosik, bez obróbki są w kolorze (tulipany), natomiast po obrobieniu na programie IrfanView, czyli zmniejszeniu,potem na fotosiku wychodzą czarno-białe (koty)
Zobacz czy przy zmianie rozmiaru w IrfanView nie klikasz przypadkowo w Zmień na szarości:
Obrazek Obrazek Obrazek

Jeśli coś takiego się stania trzeba plik załadować ponownie:

Obrazek

A następnie w Zmień wielkość/Testuj:

Obrazek

Po zmianie wielkości klikamy na "Pilk" i "Zapisz jako", wybieramy nową nazwę dla zmniejszonego zdjęcia i wybieramy folder gdzie chcemy go zapisać:

Obrazek

I fotka jest gotowa do wysłania.

Dlaczego tak się dzieje? Nie mam pojęcia!
A czy po zmianie rozmiaru i zapisaniu fotki w Twoim folderze masz w nim kolorową fotkę. Jeśli tak to pozostaje jedynie możliwość jakiegoś błędu w samym Fotosiku. Trzeba w takim przypadku powtórzyć operację wysyłania.
Czy można zmniejszać fotki w fotosiku, potrzebuję pomocy.
Oczywiście że można:
Robi się to tak. Po kliknięciu na stronie głównej Fotosika w Dodaj Zdjęcie,

Obrazek

lub w Panelu Administratora w Wgraj zdjęcie

Obrazek

W obu przypadkach otworzy się okienko do wysyłania zdjęć.

Obrazek

Klikamy na Przeglądaj i wybieramy plik do wysłania:

Obrazek

Po jego wysłaniu:
Obrazek

Klkamy na "Określ wszystkie parametry wysyłanych zdjęć":

Obrazek

Następnie W oknie "rozszerzone parametry" klkamy na strzałkę obok Pola Rozmiar zdjęć:

Obrazek
Wybieramy z kilku opcji odpowiadający nam rozmiar:

Obrazek

W tym przypadku jest to 800px,

Obrazek

teraz klikmamy na zapisz:

Obrazek

Otwiera nam się nowe okno skąd kopiujemy kody do wklejenia do postu:

Obrazek

Wybieramy opcję Miniaturka na forum zdjęcie otworzy się w pełnym rozmiarze.

Obrazek

Zaznaczamy kod i kopiujemy go do postu

Obrazek

Myślę że teraz pójdzie łatwiej.

Przy okazji mam dwie propozycje.
Pierwsza to ściągnięcia małej aplikacji do bezpośredniegowysyłania fotek do Fotosika z poziomu pulpitu bez wchodzenia na stronę Fotosika. Można w nim tworzyć swoje nowe albumy, wysyłać do 100 fotek na raz dla użytkowników PRO, i kilka innych możliwości.
Odnośnik do aplikacji znajdziesz na tej właśnie stronie z kodami, lub w oknie głównym Fotosika w dziale Narzędzia. Program nazywa się Fotosik Menager.

Obrazek

Klikasz w napis o wchodzisz na stronę skąd można go pobrać

Obrazek

Nie ma w nim niestety możliwości zmiany wielkości zdjęć.
Ale mam do tego celu prostszy i wygodniejsze program, o którym piszę niżej.

Nazywa się VSO Image Resizer.

"Służy on do masowej zmiany wielkości wybranych plików graficznych. Cały proces odbywa się automatycznie, użytkownik musi jedynie wybrać format zapisu, rozdzielczość, jakość oraz ewentualny folder docelowy. Można również ustalić czy oryginalne zdjęcia mają być nadpisywane czy program ma tworzyć nowe zdjęcia.

Dzięki tej aplikacji w szybki sposób można stworzyć miniaturki zdjęć na potrzeby galerii. Ciekawą funkcją jest możliwość naniesienia na obraz wybranej grafiki - dzięki temu można stworzyć zdjęcia z własnym unikalnym oznaczeniem (znak wodny). Użytkownik może ustalić czy naniesiony znak wodny ma być przeźroczysty oraz w którym miejscu na zdjęciu ma się pojawić."

Jeśli Cię to zainteresuje, to napiszę instrukcję do niego krok po kroku, coś takiego jak wyżej.
Pozdrawiam, Paweł Woynowski
"MIKRO JEZIORO"- Projektowanie i budowa założeń wodnych w ogrodach, konserwacja i doradztwo.
"PORADNIK" - Oczko Wodne
Awatar użytkownika
Frida
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pawle, bardzo Ci dziękuję! Zajrzałam teraz na chwilę i widzę prostą, przejrzystą instrukcję, wielkie dzięki. Po powrocie z pracy przetestuję.
Pozdrawiam, Danuta
Pawel Woynowski
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 24 sty 2007, o 11:59
Kontakt:

Post »

Ależ, nie ma za co, cała przyjemność po mojej stronie.
Gdybyś miała jeszcze jakieś problemy, to wal śmiało, jeśli będę potrafił to pomogę.
Pozdrawiam, Paweł Woynowski
"MIKRO JEZIORO"- Projektowanie i budowa założeń wodnych w ogrodach, konserwacja i doradztwo.
"PORADNIK" - Oczko Wodne
Awatar użytkownika
mme33
1000p
1000p
Od: 26 lis 2008, o 21:26

Post »

Danusiu masz tajemniczy ogród!!!
Las w sąsiedztwie daje efekt do pozazdroszczenia.Pięknie i romantycznie jest u ciebie.
Z pewnościa zjawię sie ponownie.....
Magdalena pozdrawia :)
Zapraszam do ogrodu
Bogusia2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2008, o 20:00

Post »

Danusiu, przyszłam natychmiast strasznie ciekawa Twoich magnolii. A tu nie ma. Bardzo proszę o relację z zakupów i pełny serwis foto :D .
Pozdrawiam i zapraszam do mojego ogrodu.
Bogusia
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2008, o 20:28

Post »

Frido-ja tak jak i Bogusia!Wyczytałam,że pełnik nabyłaś tez jeden i też czerwony jak i ja i "z tej zgryzoty" jeszcze 2 magnolie.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”