Guzmania - wymagania, pielęgnacja, kwitnienie

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Poczekajcie oboje jak kwiat sam uschnie wtedy go wytniecie i poczekacie do momentu aż roślina wyda młode rozety a sama zacznie marnieć wtedy dopiero powinno się rozsadzać młode odrosty. :D
wojtekrd
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 24 lip 2008, o 19:32

Post »

Mojej guzmani kwiat już zaczyna zasychac. Niestety ma tylko jednen odrost. Mam nadzieję że po rozsadzeniu mi się przyjmie. Mogę już to robić czy jeszcze zaczekać aż cały uschnie?

Obrazek
x-C-j
---

Post »

Poczekaj na całkowite zamarcie kwiatostanu wtedy go wytnij, wiele osób nie rozsadza aż do momentu jak całkowicie zacznie zamierać stara rozeta liści i ja również uważam to za bardzo prawidłowe gdyż młode rozety zdecydowanie się umocnią ponadto może ich więcej wybić lepiej poczekać. :D
Awatar użytkownika
rastharsis
200p
200p
Od: 20 sie 2008, o 22:56

Post »

Cześć! :-) Jestem tu nowa i od razu wyskakuje z pytaniem: co jest mojej guzmani? Czytałam, że rozetka macierzysta usycha stopniowo, moja uschnęła kompletnie już przeszło pół roku - czy mam ja wyciąć w jakiś specjalny sposób. I drugie pytanie - roślina wykształciła po bokach spore odrosty, które wyglądają jak liście zasklepione u góry zaschnięta powłoczką i nic się nie zmienia od naprawdę długieeego czasu... Co się dzieje i jak ewentualnie mogę pomóc mojej roślinie przerwać tę wegetację? Z góry dziękuję za odpowiedź!

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Dynka
500p
500p
Od: 4 sty 2008, o 22:14

Post »

Po przekwitnieciu zamiera powinna wyposcic dzieci z boczku.
Nie zawsze to co jest lżejsze jest przyjemniejsze!
Mój ogród...
Moje donice
Awatar użytkownika
rastharsis
200p
200p
Od: 20 sie 2008, o 22:56

Post »

I wypuściła, jak widać na zdjęciach. Tylko, że one są pochowane w takich przyschniętych powłoczkach i nic sie nie zmienia. A kwiat macierzysty uschnął - czy i jak mam go usunąć?
wojtekrd
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 24 lip 2008, o 19:32

Post »

czemu zamiast czerwienieć jej liście usychają?

Obrazek
Awatar użytkownika
karolaipiotr
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lut 2009, o 20:29

Ratunek dla bidulki Guzmanii

Post »

Witajcie dziś w Nomi znalazłam tą sierotkę przecenioną na 2 zł ,ale zasuszoną do granic możliwości:-(. Przecież nie mogłam jej tam zostawić. Jak zwykle mam do Was prośbę o porady jak ją ratować? Poczytałam już o hodowli ale nie wiem czy jak jest taka suchutka to czy nie zastosować wobec niej jakiś specjalnych zabiegów?Z góry dziękuję za wszystkie wskazówki. Obrazek Obrazek Obrazek
Karolina
Moi zieloni przyjaciele-część 1
Montana
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 7 mar 2009, o 13:09
Kontakt:

Post »

Raczej żadnych specjalnych zabiegów , tylko jej nie przelej :)
pucca87
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 11 lut 2009, o 14:36

Post »

Witam!
Mam niemały problem. Dostałam Guzmanie w niezbyt dobrym stanie,chciałabym ją uratować ale nie wiem czy się da.... Ma plamy na liściach, wycięty kwiatostan,liście ma poprzecinane:-( Nie wiem czy ją rozsadzić...czy zostawić tak jak jest... Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Pozdrawiam, Ula ;-)
Kocham Ciebie... i storczyki :-*
x-C-j
---

Post »

Rozsadź młode rozety a starą wyrzuć już z niej i tak nic nie będzie bo ta roślina po przekwitnięciu zamiera. :wink:
pucca87
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 11 lut 2009, o 14:36

Post »

Młode tzn te które wyrosły po bokach? A stara to to w środku??:-) I to pomoże? Uratuje roślinkę?
A czy przesadzac je musze w jakies specjalne podłoże?
Pozdrawiam, Ula ;-)
Kocham Ciebie... i storczyki :-*
x-C-j
---

Post »

Dokładnie tak, młode z czasem się rozwiną, urosną, zakwitną, przekwitną i wybiją kolejne młode odrosty a starą się usuwa i tak w kółko. :wink:

Mieszanka ziemi dla palm z uniwersalną o zwartości torfu przynajmniej 50%.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”