Mrówki i metody ich zwalczania. - 1cz.
Od pewnego czasu śledzę Wasze poczynania z mrówkami i w dalszym ciągu nic nie wyśledziłam (no może tylko mrówki w moim ogrodzie ;-))
Mam pytanie do "bardziej wtajemniczonych" ;-)
Jak to jest z mrówkami i mszycami?
Mam piękny kopczyk (mrowisko) pod czereśnią... te mrówki wszystko już przeżyły i chyba nawet zaczynam ja podziwiać za wytrwałość i wole życia Już w zeszłym roku miałam im odpuścić, gdy dowiedziałam się, że przez mrówki mam mszyce na tej własne czereśni.
Podobno mrówki pielęgnują i doją mszyce!! Z tego by wynikało, że nie mogę się pozbyć mrówek bo mam mszyce a mszyc nie mogę się pozbyć bo mam mrówki.
Ktoś słyszał o takiej gospodarce mszycowej uprawianej przez mrówki?
Już nie mam pojęcia czym psikać by nie doprowadzic do zagłady wszystkich "żyjątek" (robaczków, chodzi tu o te dobre robaczki) w okolicy
Mam pytanie do "bardziej wtajemniczonych" ;-)
Jak to jest z mrówkami i mszycami?
Mam piękny kopczyk (mrowisko) pod czereśnią... te mrówki wszystko już przeżyły i chyba nawet zaczynam ja podziwiać za wytrwałość i wole życia Już w zeszłym roku miałam im odpuścić, gdy dowiedziałam się, że przez mrówki mam mszyce na tej własne czereśni.
Podobno mrówki pielęgnują i doją mszyce!! Z tego by wynikało, że nie mogę się pozbyć mrówek bo mam mszyce a mszyc nie mogę się pozbyć bo mam mrówki.
Ktoś słyszał o takiej gospodarce mszycowej uprawianej przez mrówki?
Już nie mam pojęcia czym psikać by nie doprowadzic do zagłady wszystkich "żyjątek" (robaczków, chodzi tu o te dobre robaczki) w okolicy
Zwalczanie mrówek:((
Witam wszystkich. Jestem NOWA na forum.
Mam problem z "szanownymi" mrówkami w ogrodzie....przeniosły się w okolice nowych pięknie posadzonych jałowców i żywotników. Dzisiaj zauważyłam, że jałowiec zaczyna schnąć i jest "oblepiony" czymś dziwnym....wygląda to jak małe ślimaczki,,,,,niestety nie znam się na szkodnikach - jestem początkującym "ogrodnikiem" )
Mam pytanie, czy mrówki mogą zaszkodzić drzewkom????
Czym spryskać drzewko aby usunąc tego szkodnika. Czekam NIECIERPLIWIE na informacje.
Pozdrawiam.
Mam problem z "szanownymi" mrówkami w ogrodzie....przeniosły się w okolice nowych pięknie posadzonych jałowców i żywotników. Dzisiaj zauważyłam, że jałowiec zaczyna schnąć i jest "oblepiony" czymś dziwnym....wygląda to jak małe ślimaczki,,,,,niestety nie znam się na szkodnikach - jestem początkującym "ogrodnikiem" )
Mam pytanie, czy mrówki mogą zaszkodzić drzewkom????
Czym spryskać drzewko aby usunąc tego szkodnika. Czekam NIECIERPLIWIE na informacje.
Pozdrawiam.
Evelina
Dokładnie . Oto co wyszperałam na temat relacji mrówki - mszyce :ariel pisze:Mszyce siedzą na liściach, mrówki je doją a mszyce wzamian za to wykorzystywanie mają ochronę w osobie mrówek, które zaciekle bronię swoich podopiecznych. Jedyna rada i mrówki i mszyce zlikwidowac w jednym czasie.
"Układ mrówki-mszyce jest najbardziej klasycznym układem symbiozy w przyrodzie.Mszyce stanowią dla mrówek bardzo wartościowe zródło pokarmu , jednak same mszyce są zjadane przez nie w ostateczności.
Mrówki podrażniają czułkami syfony mszyc , te z kolei wydzielają kropelki spadzi.Mrówki w zamian chronią mszyce przed ich naturalnymi wrogami, a czasem budują z różnych odpadków
swego rodzaju murki wokół koloni mszyc, chroniąc je w ten sposób przed niekorzystnymi warunkami pogodowymi (opadami deszczu, silnym wiatrem, nasłonecznieniem)"
"Mój piekny ogród"
Niestety , u mnie mrówek w tym roku sa dosłownie miliony , preparaty na mrówki musiałabym sypać workami, a nie zbyt chciałabym być zewsząd otoczona trucizną. Postanowiłam dac sobie spokój i jedynie odganiać mrówki od warzyw. Ostatnio ktoś mi poradził, zeby sypać cynamon. Usypałam kregi wokół bobu i jagody kamczackiej i pomimo ostatnich deszczowych dni , widze , ze są efekty, gdzie nie gdzie jakas mrówa sie przyplącze , ale nie ma tylu mrówek co przedtem.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 sie 2005, o 13:10
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Zwalczanie mrówek:((
Mrówki nie zaszkodzą drzewom. Szkoda, że nie dałaś zdjęcia tego robactwa. Wykonaj oprysk Mospilan 20 SP (0,02%) + Superam (środek zwilżający). Mospilan zniszczy każde robactwo. Myślę, że może też być Talstar 0,05%+Superam (do 18 stopni temperatury powietrza).Evelina pisze:...Mam pytanie, czy mrówki mogą zaszkodzić drzewkom????
Pozdrawiam.
Pozdrawiam Andrzej.
Witam na forum. Od zeszłego roku mam problem z truskawkami. Zamierają (usychają) im młode listki od góry, tzn łodyżka jest ok tylko listek suchy. Jakoś sobie te truskawki radzą, ale owoców to nie było zbyt wiele. W tym roku widzę podobną sytuację. Prawie w każdej truskawce w samym środku siedzą mrówki (czarne). czy to przez nie, czy to jakaś choroba?
- chatte
- Przyjaciel Forum
- Od: 19 paź 2006, o 08:52
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Witaj Moromik:D Mrówki to u mnie straszna plaga. Bywa, ze roslina usycha. Po usunieciu takiego uschłego badyla okazuje się, ze przyczyną były mrówki. Tworząc mrowisko "ryją" mnóstwo korytarzyków w których "wiszą" bez wody i pożywienia korzonki biednej rośliny:(
Kup koniecznie jakiś preparat przeciwko mrówkom i wysyp przy krzaczkach truskawek. Jak to nie pomoże, to znaczy, ze przyczyna usychania listków jest inna. Powodzenia w walce z mrówkami!
Kup koniecznie jakiś preparat przeciwko mrówkom i wysyp przy krzaczkach truskawek. Jak to nie pomoże, to znaczy, ze przyczyna usychania listków jest inna. Powodzenia w walce z mrówkami!