Piwonia drzewiasta - odrosty
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 mar 2007, o 19:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Piwonia drzewiasta - odrosty
Piwonia krzewiasta wypuściła dwa odrosty z ziemi,czy ona tak się rozrasta?
-
- Od: 28 kwie 2006, o 09:18
Czy wszystkie piwonie krzewiaste dostępne w handlu sa szczepione?renia831 pisze:Piwonia krzewiasta jest szczepiona na piwonii bylinowej wiec te odrosty nalezy niezwlocznie usunac bo to podkladka aby nie oslabialy krzewu piwonii krzewiastej, bo moze bosc do tego ze krzew zmarnieje na rzecz podkladki.
Sam co prawda nie posiadam,ale u mojej mamy rośnie taka,która nie wygląda na szczepioną,jej odrosty,którymi została obdarowana siostra kwitną takimi samymi kwiatami,jak roślina macierzysta.Jaki jest cel szczepienia?Większa żywotność,czy może wielkość?U mamy roślina osiągnęła wysokość 70-80 cm.
- renia831
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 1 maja 2007, o 15:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Nie wszystkie sa szczepione wszystkie, ale zeby przetrwac nasze warunki musza byc. Tylko te najpopularniejsze nie sa szczepione. Mnie na uczelni uczyli ze czym drozsza piwonia krzewiasta tym bardziej wartosciowa a zarazem piekna odmiana. A niektore odmiany sa przepiekne i warto je miec nawet za wysoka cenę. pozdrawiam
Miło mi ze mogłam pomóc
Miło mi ze mogłam pomóc
-
- Od: 28 kwie 2006, o 09:18
Piszesz-że szczepi je sie,aby przetrwały nasze warunki.Możesz rozwinąć ten temat,bo rozumiem,że nie chodzi o temperaturę panującą w naszym klimacie?renia831 pisze:Nie wszystkie sa szczepione wszystkie, ale zeby przetrwac nasze warunki musza byc. Tylko te najpopularniejsze nie sa szczepione. Mnie na uczelni uczyli ze czym drozsza piwonia krzewiasta tym bardziej wartosciowa a zarazem piekna odmiana. A niektore odmiany sa przepiekne i warto je miec nawet za wysoka cenę.
Nie,żebym podejrzewał,że szczepi się po to,zeby kupujacy nie miał możliwości obdarowania znajomych młodymi odrostami...
- renia831
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 1 maja 2007, o 15:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
One są szczepione po to zeby w czasie mroznej zimy nie przemarzly korzenie. Bo chociaz nam przemarznie czesc nadziemna to odbije z miejsca szczepienia. Podkladka jest wytrzymala na nasze zimy. A jak jest krzew ktory rosnie na wlasnych korzeniach to marznie caly niestety. Tak samo jest z różami, powod szczepienia ich jest taki sam. POzdrawiam