Trawnik przenawożony
-
- 10p - Początkujący
- Od: 10 maja 2007, o 12:32
Trawnik przenawożony
Szukam pomocy dla mojego trawnika
Trawnik posiałam w zeszłym roku - był piękny zielony i w miarę gęsty, nienawożony! To co zobaczyłam po zimie wprawiło mnie o zawrót głowy.
W kwietniu nawiozłam florovitem 10 kg i wysiałam siewnikiem między 4 a 5 na miarce i powstał taki piękny obraz jak na załączonym niżej obrazku.
Powiedzcie mi czy te zółte pasy to wypalona trawa czy nie posiany nawóz ?
Ręce mi już opadają - trawę podlewam i podlewam ale reakcji żadnej nie widać.
Ziemia to piasek, glina i torf przemieszane razem ze sobą.
Poza tym zauważyłam, że na łysiejących plackach gdzie niegdzie osiadła warstewka mchu.
zdjecia nieaktywne
Trawnik posiałam w zeszłym roku - był piękny zielony i w miarę gęsty, nienawożony! To co zobaczyłam po zimie wprawiło mnie o zawrót głowy.
W kwietniu nawiozłam florovitem 10 kg i wysiałam siewnikiem między 4 a 5 na miarce i powstał taki piękny obraz jak na załączonym niżej obrazku.
Powiedzcie mi czy te zółte pasy to wypalona trawa czy nie posiany nawóz ?
Ręce mi już opadają - trawę podlewam i podlewam ale reakcji żadnej nie widać.
Ziemia to piasek, glina i torf przemieszane razem ze sobą.
Poza tym zauważyłam, że na łysiejących plackach gdzie niegdzie osiadła warstewka mchu.
zdjecia nieaktywne
-
- 10p - Początkujący
- Anku
- 100p
- Od: 15 lip 2006, o 16:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Nie wiem jak dużo dałaś tego nawozu a więc kiedy zostanie wypłukany.
Proponuję cierpliwie, czekać, normalnie podlewać i skosić tę trawę która rośnie.
Nastepnie po wypłukaniu nawozu podsiać trawę. Kiedy? Myślę, że jak zaczną tam wschodzić chwasty jednoroczne to będziesz mogła przystapić do podsiania trawy.
Uważam, że po pewnym czasie (za 2-3 miesiace) trawa się wyrówna.
Nie widzę potrzeby zakładania trawnika od nowa.
..
Proponuję cierpliwie, czekać, normalnie podlewać i skosić tę trawę która rośnie.
Nastepnie po wypłukaniu nawozu podsiać trawę. Kiedy? Myślę, że jak zaczną tam wschodzić chwasty jednoroczne to będziesz mogła przystapić do podsiania trawy.
Uważam, że po pewnym czasie (za 2-3 miesiace) trawa się wyrówna.
Nie widzę potrzeby zakładania trawnika od nowa.
..
-
- 10p - Początkujący
-
- 10p - Początkujący
- Anku
- 100p
- Od: 15 lip 2006, o 16:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Problem wynika z tego, że Ty nie rozsiałaś go na całą powierzchnię trawnika tylko w rządkach.
Gdybyś nawóz rozsypała równomiernie po całym trawniku to niewatpliwie uniknełabyś obecnego problemu. Nie wnikam już nawet w jakich warunkach pogodowych stosowałaś ten nawóz i czy podlałaś trawnik po nawożeniu itd.
Nie wiem czy Twoja ewentualna reklamacja tego nawozu będzie uzasadniona
..
Gdybyś nawóz rozsypała równomiernie po całym trawniku to niewatpliwie uniknełabyś obecnego problemu. Nie wnikam już nawet w jakich warunkach pogodowych stosowałaś ten nawóz i czy podlałaś trawnik po nawożeniu itd.
Nie wiem czy Twoja ewentualna reklamacja tego nawozu będzie uzasadniona

..
-
- 10p - Początkujący
- lila31
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 20 lip 2006, o 12:06
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Może, niczym przystąpisz do jakichkolwiek czynności, dosiewania, zakładania nowego trawnika, czy innych, mających na celu regenerację Twojego trawnika, poczekaj trochę cierpliwie.
W zeszłym roku, mojemu mężowi też sypnęło się trochę nierównomiernie nawozem po trawniku.
Powstały wypalone, żółte placki.
Nie bardzo miał czas, więc regenerację odkładał na później, i dobrze, bo trawa zregenerowała się sama, i zaczęła rosnąć.
Tam gdzie było jej za mało, zaczęło być za dużo, rosła jak szalona.
W tym roku już cały trawnik jest porośnięty jednakową trawą.
W zeszłym roku, mojemu mężowi też sypnęło się trochę nierównomiernie nawozem po trawniku.
Powstały wypalone, żółte placki.
Nie bardzo miał czas, więc regenerację odkładał na później, i dobrze, bo trawa zregenerowała się sama, i zaczęła rosnąć.
Tam gdzie było jej za mało, zaczęło być za dużo, rosła jak szalona.
W tym roku już cały trawnik jest porośnięty jednakową trawą.

Nawożenie trawnika nawozem w płynie.
Prosze o pomoc w nastepujacym temacie.
Chce nawozić trawnik nowozem w płynie. Jest to dla mnie wygodny sposób ponieważ mam rozbudowany system nawadniania wraz z inżektorem.
1. Jakie nawozy zastosować (producent i nazwa), czy macie jakies doświadczenia?
2. Kiedy najlepiej zacząć?
3. Jak czesto nawozić (podlewać) i w jakich steżeniach?
4. Czy oprócz podlewania nalezy również stosowac jakiś granulat (podsypywanie).?
Proszę o sugestie osób które znają temat. Serdeczne dziękuję za wszystkie podpowiedzi.
Chce nawozić trawnik nowozem w płynie. Jest to dla mnie wygodny sposób ponieważ mam rozbudowany system nawadniania wraz z inżektorem.
1. Jakie nawozy zastosować (producent i nazwa), czy macie jakies doświadczenia?
2. Kiedy najlepiej zacząć?
3. Jak czesto nawozić (podlewać) i w jakich steżeniach?
4. Czy oprócz podlewania nalezy również stosowac jakiś granulat (podsypywanie).?
Proszę o sugestie osób które znają temat. Serdeczne dziękuję za wszystkie podpowiedzi.
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
O ile dobrze doczytałam, to tego trawnika jeszcze nie masz, czy tak?
Jeśli dopiero go zakładasz, to przygotuj dobre podłoże i zasiej odpowiednią do warunków i twoich oczekiwań mieszankę traw. Kiedy trawa podrośnie zajmij się podlewaniem WODĄ i strzyżeniem, nawożenie zostaw sobie na za rok. Trawa świetnie da sobie radę pobierając składniki odżywcze z gleby, a nawożąc bardzo młode roślinki możesz im tylko zaszkodzić.
Jeśli dopiero go zakładasz, to przygotuj dobre podłoże i zasiej odpowiednią do warunków i twoich oczekiwań mieszankę traw. Kiedy trawa podrośnie zajmij się podlewaniem WODĄ i strzyżeniem, nawożenie zostaw sobie na za rok. Trawa świetnie da sobie radę pobierając składniki odżywcze z gleby, a nawożąc bardzo młode roślinki możesz im tylko zaszkodzić.
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."