Drzewa owocowe - cięcie Cz.I
- Raczek
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 mar 2007, o 21:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Może i ja podrzucę zdjęcia swoich drzew owocowych z prośbą o porade jak je podciąć.
1.śliwa,która ma okrągłe ,smaczne śliwki,nie wiem jaka to odmiana,
drzewo ma chyba z 8m
2.druga śliwa też mająca okrągłe śliwki,też chyba ma z 8m
3.bardzo stara jabłoń,ma smaczne jabłka,ale oczywiście odmiany nie znam
to jest mój największy problem
4.druga,stara jabłonka,też nie znam odmiany
1.śliwa,która ma okrągłe ,smaczne śliwki,nie wiem jaka to odmiana,
drzewo ma chyba z 8m
2.druga śliwa też mająca okrągłe śliwki,też chyba ma z 8m
3.bardzo stara jabłoń,ma smaczne jabłka,ale oczywiście odmiany nie znam
to jest mój największy problem
4.druga,stara jabłonka,też nie znam odmiany
Pozdrawiam Ania
Ogródek Raczka 7
Ogródek Raczka 7
Witam.
Bartex http://s2.zapodaj.net/18232541.jpg.html
To maks co można wyciąć.Jednak nie daję gwarancji,trudno ze zdjęcia wyobrazic sobie przestrzenny widok drzewa.
Druga sprawa to w zasadzie tej gruszy możnaby też w ogóle nie ciąć.
Hej.
Bartex http://s2.zapodaj.net/18232541.jpg.html
To maks co można wyciąć.Jednak nie daję gwarancji,trudno ze zdjęcia wyobrazic sobie przestrzenny widok drzewa.
Druga sprawa to w zasadzie tej gruszy możnaby też w ogóle nie ciąć.
Hej.
Witam.
Jabłoń i gruszę spokojnie możesz ciąć teraz i aż do czasu po kwitnieniu.Teraz łatwiej ,bo widać dokładnie koronę drzewa.
Śliwę -zależy gdzie są Twe drzewa:jeżeli pąki nabrzmiewają czy wręcz pękają to lepiej poczekać i ciąć po kwitnieniu(tuż po).
U czereśni można teraz:przyciąć przewodnik(u młodych),ewentualnie prowadzić lekkie korekty formujące(u młodych) i to też do momentu późnego pękania pąków.Zasadnicze cięcie czereśni jak i cięcie odmładzające,prześwietlające itp lepiej zrobić -latem ,po zbiorach.
Hej.
Jabłoń i gruszę spokojnie możesz ciąć teraz i aż do czasu po kwitnieniu.Teraz łatwiej ,bo widać dokładnie koronę drzewa.
Śliwę -zależy gdzie są Twe drzewa:jeżeli pąki nabrzmiewają czy wręcz pękają to lepiej poczekać i ciąć po kwitnieniu(tuż po).
U czereśni można teraz:przyciąć przewodnik(u młodych),ewentualnie prowadzić lekkie korekty formujące(u młodych) i to też do momentu późnego pękania pąków.Zasadnicze cięcie czereśni jak i cięcie odmładzające,prześwietlające itp lepiej zrobić -latem ,po zbiorach.
Hej.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 17 sie 2008, o 14:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Drzewka owocowe
Witajcie, mam kilka zdjęć różnych drzewek, nie znam się na tym kompletnie ale wydaje mi się, że nie powinny tak wyglądać. Założyłam nowy wątek, bo jest tego sporo.
Nie wiem, czy to uszkodzenia mechaniczne, czy jakaś choroba. Liście dopiero wychodzą, więc nic na nich nie widać - jedynie na porzeczce.
Niedaleko są posadzone nowe drzewka, nie chcę żeby się zaraziły. Będę wdzięczna za rady.
1.
2.
3.
4.
Chyba porzeczka...
5.
To jest w połowie suche
6.
7. Tutaj "coś" wyrosło z dołu
8.
Oczywiście nie mam pojęcia, jakie to są drzewa
Nie wiem, czy to uszkodzenia mechaniczne, czy jakaś choroba. Liście dopiero wychodzą, więc nic na nich nie widać - jedynie na porzeczce.
Niedaleko są posadzone nowe drzewka, nie chcę żeby się zaraziły. Będę wdzięczna za rady.
1.
2.
3.
4.
Chyba porzeczka...
5.
To jest w połowie suche
6.
7. Tutaj "coś" wyrosło z dołu
8.
Oczywiście nie mam pojęcia, jakie to są drzewa
- maryann
- Od: 3 wrz 2007, o 14:31
Ad
1. Odłamane jakieś chyba gałązki, warto zabezpieczyć maścią ogrodniczą, funaben'em Eko lub farbą elulsyjną z dodatkiem Miedzian'u w 1:1;
2. problemu specjalnie nie widzę;
3,6. zaawansowany rak? wyciąć-wyskrobać do zdrowego drewna i zamalować jak w p.1., ewentualnie, jeśli jest to niwielka część rośliny - odciąć gałąź;
4. porzeczka- czyżby już mszyca? Oprysk np. Pirimor'em.
5. co suche- oczywiście wyciąć trzeba;
7,8. od korzenia wyrasta zazwyczaj podkładka, której owoce nie nadają się do jedzenia, należy je więc usunąć. Ale to co wyżej też trochę wygląda niezdrowo.
1. Odłamane jakieś chyba gałązki, warto zabezpieczyć maścią ogrodniczą, funaben'em Eko lub farbą elulsyjną z dodatkiem Miedzian'u w 1:1;
2. problemu specjalnie nie widzę;
3,6. zaawansowany rak? wyciąć-wyskrobać do zdrowego drewna i zamalować jak w p.1., ewentualnie, jeśli jest to niwielka część rośliny - odciąć gałąź;
4. porzeczka- czyżby już mszyca? Oprysk np. Pirimor'em.
5. co suche- oczywiście wyciąć trzeba;
7,8. od korzenia wyrasta zazwyczaj podkładka, której owoce nie nadają się do jedzenia, należy je więc usunąć. Ale to co wyżej też trochę wygląda niezdrowo.
Tyle z patrzenia na ładnego,
co ze słuchania mądrego.
(Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Oslo w 2015 roku wykazały, że mózg uwalnia dopaminę do naszego organizmu, kiedy patrzymy na coś przyjemnego)
co ze słuchania mądrego.
(Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Oslo w 2015 roku wykazały, że mózg uwalnia dopaminę do naszego organizmu, kiedy patrzymy na coś przyjemnego)
- maryann
- Od: 3 wrz 2007, o 14:31
Tak, no może nie widzę dokladnie, czy ta rana po większym konarze dobrze się zabliźniła, ale na pewno nie ma się co przejmować. Chodzi Ci o kolor? 1 i 2 uznałbym za całkiem zdrowe.
Tyle z patrzenia na ładnego,
co ze słuchania mądrego.
co ze słuchania mądrego.