Hosty - uprawa w donicach i pojemnikach.

Hosty
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
PUMKA
500p
500p
Od: 16 sty 2009, o 10:25
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

nazwę tez ma....interesującą....zresztą ostatnio hosty mają szczęście do ciekawych imion :wink:
Awatar użytkownika
Isia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 maja 2007, o 17:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

supre pomysł z hostami w donicach, taras mam od północnej strony to idealnie będzie im pasowało, w tym roku na pewno pokomponuję :D i pokażę efekty Pozdrawiam serdecznie
Ada
200p
200p
Od: 12 maja 2007, o 18:52

Post »

Wydaje mi się,że "fajnie"hosty wyglądać będą w pojemnikach wiklinowych i takie zakupiłam na Allegro,bo wydawały mi się super tanie.
wiklina
atchame
100p
100p
Od: 31 sty 2008, o 14:38

Post »

Witam !

Wracam do tematu host w pojemnikach....nie wiem dlaczego, ale moje doniczkowe hosty wychodzą później niż te w gruncie...
Gruntowe mają już listki...już wiem gdzie co jest...a te w donicach ledwo pokazuja kiełki..
Jak myślicie dlaczego tak jest?
Niby ziemia w donicy powinna się szybciej ogrzać od słoneczka...poprzestawiałam je w nieco bardziej ciepłe miejsca...ale i tak marniutko wyglądają.... :(
Pozdrawiam
Kasia S
Awatar użytkownika
paco
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 17 gru 2006, o 20:20
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

atchame pisze:....nie wiem dlaczego, ale moje doniczkowe hosty wychodzą później niż te w gruncie...
Po prostu tak jest. :wink:
Hosty w pojemnikach mają jednak bardziej skrajne warunki niż w gruncie. Może w mniejszym stopniu jeśli chodzi o niskie temperatury, ale na pewno jeśli chodzi o ich wahania i wysuszenie podłoża. Co prawda szybciej ziemia się nagrzewa w donicach, ale za to kłącze jest bardziej przesuszone i później startuje z wegetacją.
Nie bez znaczenia jest również jaka odmiana jest nasadzona w donicach - nie wszystkie przecież z takim samym wigorem wyrastają wiosną.

Czynnik, który decyduje o wzroście to temperatura i wilgotność (nie należy zapomnieć również o tym, ze w donicy zasób składników pokarmowych również szybciej się wyczerpuje) oraz nawożenie.

Tak wczoraj wyglądała stojąca w nasłonecznionym miejscu Hosta Blue Diamond - inne będące w cieniu dopiero zaczynają wychylać "głowy" z ziemi.

Obrazek
Pozdrawiam, Andrzej
Nasz ogród,
Awatar użytkownika
raistand
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2007, o 20:28

Post »

Lepiej później niz za wcześnie.
Ja miałem donice ustawione na zimę w miejscu wydawało mi się cienistym i chłodnym. Jakież było moje zdziwienie gdy miesiąc temu gdy stopniał śnieg zobaczyłem u Stained Glass trzy wystające z ziemi kły. :shock: Oczywiście były one zmarznięte i nadgniłe. :( Na szczęście hosta dała radę i żyje ale ja mam nauczkę na przyszły rok.
Wydaje mi się że w styczniu bądź w lutym, gdy było kilka słonecznych dni, słońce musiało rozgrzać donicę i hosta obudziła się. :?
atchame
100p
100p

Post »

U mnie są w dobrej formie...czekam aż wystartują.... :)
Pozdrawiam
Kasia S
Awatar użytkownika
Tombeat
200p
200p
Od: 9 cze 2008, o 12:19

Post »

Faktycznie z doniczkowymi bywa różnie. Dzisiaj rano między 4 a 5 w mojej Puszczy było ok - 6 stopni i kilka host w donicach które pokazały już liście dostało śmiertelne strzały od Dziadka Mroza.Aż żal było patrzeć. Te w gruncie dopiero wychylają głowy i uniknęły masakry. Trochę w tym oczywiście mojej winy bo nie pochowałem donic na noc ( plus mobilności roślin w donicach), ale żadne prognozy nie przewidywały takiego ataku.
atchame
100p
100p

Post »

jej... :shock: nie spodziewałabym się takiego mroziska....
Pozdrawiam
Kasia S
Malabrz
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 2 kwie 2008, o 11:30

Post »

posadziłam swoje hosty w tym roku wcześnie do donic(nie mogłam się doczekać), pięknie wyrosły i ta jedna noc ..... gdybym tylko wiedziała ....
pozdrawiam, Agnieszka
atchame
100p
100p

Post »

ojjj...czyli jednak przezorność popłaca.....czasami to i w maju na Ogrodników potrafi zmrozić...
Pozdrawiam
Kasia S
Awatar użytkownika
Isia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 maja 2007, o 17:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

jaka ziemię najlepiej do donicy wrzucić żeby hoście pasowała ??
atchame
100p
100p

Post »

Ja mam zwykłą taką z rabaty...znaczy piaszczystą...troche dodałam przerobionego kompostu. Hosty lubia ziemię lekko kwaśną....
Pozdrawiam
Kasia S
ODPOWIEDZ

Wróć do „Hosty”