Wertykulator, areator.Jaka różnica?

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
ODPOWIEDZ
bobroy
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 8 gru 2007, o 14:23

Post »

Witam,
Z zainteresowaniem czytam to forum :-) Jak do tej pory do "pielęgnacji" mojego trawnika używałem zwykłej kosy, a teraz kosiarki spalinowej i nic poza tym. Przez ten czas trawnik strasznie się zaniedbał, w wielu miejscach jest mech, wiele miejsc jest bez trawy, sporo chwastów. Trawnik ma chyba ze 100 lat, tzn. odkąd pamiętam, czyli od jakiś 30 lat używana była tylko kosa lub kosiarka.
Teraz chcę żeby był ładny gęsty i zielony. Zamierzam kupić aerator i wertykulator 2 w 1, bo tak chyba będzie taniej, a na pewno mniej miejsca zajmie jedno urządzenie niż dwa.
Szukam, czytam i dochodzę do wniosku, że chyba najlepszym rozwiązaniem na moją działkę, ok. 1000-1200m2 będzie takie urządzenie z silnikiem spalinowym. Niestety ceny są dość wysokie. A może z silnikiem elektrycznym by spełnił swoje zadanie? Czy ktoś może polecić sprawdzone urządzenie z silnikiem spalinowym i elektrycznym? Coś w stylu: najlepsze urządzenie za stosunkowo nieduże pieniądze.
bartosz.s
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 13 mar 2009, o 18:00

Jaki wybrac wertykulator?

Post »

A powiedzcie mi co byscie osobiscie wybrali "REV 1200 Wertykulator Einhell czy ASGATEC - AERATOR + WERTYK" ceny są bardzo podobne czy moze calkiem cos innego plecacie w tej strefie cenowej :) trawniczek mam maly z 600m2. I tak w ogole to polecacie wertykulacje gdy ziemia jest sucha czy mokra? Czy to nie ma calkowicie rożnicy. Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2008, o 12:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Kupiłam Al-ko spalinowy (z areatorem i koszem)

Na razie sprawdziłam wertykulator - ma 5 poziomów zagłębiania noży w darni. Pracując na "3" wyciągnęłam 6 taczek śmieci z trawnika (30x5 m). Było to pierwsze wertykulowanie trawnika, był zbity, pełen mchu. na pewno muszę jeszcze zastosować to najgłębsze nacinanie.

Jak na razie jestem zszkowana - co rosło w moim trawniku - właściwie przed tym co zostało z niego wydrapane, to chyba nie można go było nazywać trawnikiem :)
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Przeprowadzałam wertykulację w ubiegły weekend, i mam zamiar w ten kontynuować :)
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2007, o 17:20

Post »

EWO, mam pytanie, czy to oznacza że drugi raz będziesz wykonywać wertykulację, czy kontynuujesz w innej części ogrodu. Jeżeli to pierwsze. to wertykulację się robi raz, na wiosnę, ( na jesieni robi się areację), jeżeli to drugie, to wertykulacja powinna być poprzedzona bezpośrednio koszeniem trawnika, wertykuluje się trawnik wtedy gdy jest na nim najmniej trawy.
Awatar użytkownika
kaczorek
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 21 kwie 2009, o 22:03

Post »

To mój pierwszy post na tym forum zatem witam wszystkich ogrodników serdecznie.

Widzę, że większość z Was używa spalinowych wertykulatorów- chyba niewielu bawi się ręcznie... Ja trawnika nie mam za dużego więc używam takiego ręcznego- strasznie męczące zajęcie :P
Wcześniej Tadeusz48 wspominał, że wertykulujemy na początku sezonu, wczesną wiosną jak stopnieją śniegi. Jako, że w tym roku zima coś nie bardzo chciała odejść nie wertykulowałem jeszcze trawnika. Ostatnio, kilka dni temu pierwszy raz w sezonie go kosiłem, czy teraz nie jest jeszcze za późno na rekultywację?
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tadeuszu, ja tak właśnie zrobiłam - najpierw było koszenie, a potem wertykulacja :) Teraz będzie kontynuacja na dalszej części trawnika - czyli znowu koszenie i wertykulacja.
Miałam zamiar na tej części już zrobionej zastosować areację, albo ponownie spróbować głębszą wertykulację, bo miejscami pozostał jeszcze mech. Mój trawnik dopiero pierwszy raz tak radykalnie zostanie pozbawiony wszelkich badziew. Może podpowiesz z własnego, bogatego doświadczenia, co lepsze i jak usunąć pozostały, po wertykulacji jeszcze, mech z trawnika ?
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2007, o 17:20

Post »

EWO, mchu praktycznie nie da się usunąć, chyba że odsłonimy do słońca każdy centymetr kwadratowy trawnika. Oczywiście , zaraz się tu ktoś pojawi i napisze że są środki do likwidacji mchu, i nawet poda w jaki sposób. Na to żeby tak zrobić potrzeba czasu, pieniędzy na środki i chęci do pozbycia się mchu. Ja poza wertykulacją i areacją, usuwającą w znacznym stopniu mech , innych środków nie stosuję, bo tak po prawdzie to mi te niewielki skrawki mchu w zacienionej części ogrodu nie przeszkadzają, a nawet dodają uroku .

Na wertykulację nigdy nie jest za późno, najlepiej to zrobić po pierwszym koszeniu gdy trawnik jest jeszcze w pozimowym remoncie i trawa dopiero się zbiera do rośnięcia. Wykonanie wetykulacji później w niczym nie szkodzi trawnikowi, tylko że trzeba brać pod uwagę że wertykulacja trochę "kiereszuje" nasz trawnik, a "rekonwalescencja" trawnika trwa tydzień, dwa, w tym czasie trudno się takim trawnikiem pochwalić. Koniecznie wertykulację trzeba robić bezpośrednio po koszeniu, gdyż czy ręcznie, czy maszyną to zawsze lżej to robić i mniej wtedy odpadów w koszu, czy do grabienia.
Awatar użytkownika
kaczorek
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Dzięki Tadeusz, zatem jutro druga cześć wertykulacji... :P
A takie mam jeszcze pytanie; czytając to forum natknąłem się przypadkiem na porady żeby sobie samemu zrobić areator w postaci "gwoździstych butów" ale ktoś następnie ten pomysł skrytykował, że niby nieopłacalna taka impreza jest...
Co o tym sądzą bardziej doświadczeni ogrodnicy?
Awatar użytkownika
kaczorek
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Hmm, zatem mam już zadanie na dzisiejsze popołudnie 8) .
Przeglądając gotowe oferty butów- areatorów w internecie widzę, że kolce mają około 4- 5 cm długości, tak też spróbuję zrobić.
Zobaczymy co mi wyjdzie :P ...
długi
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 19 cze 2009, o 09:57

Aerator,vertykularor jaka róznica

Post »

Witam,aerator sluży do napowietrzania trawnika na głębokość 3-7cm.Wertykulator natomist służy do wyczesywania nierozłożonych części roślin i nacinania trawnika na głębokość 3mm.Często obie nazwy są mylone ze sobą.Najprostszy aerator to wał z kolcami,a najprostszy wertykulator(skaryfikator) to grabie.Pozdrawiam.
KamilaWr
100p
100p
Od: 21 sie 2007, o 01:16

Re: Areator i wertykulator? Jaka różnica?

Post »

Nie polecam "gwoździstych butów" jeśli masz twardą i zbitą ziemię. Jeśli Ci się już uda wbic gwoździe to z wyjeciem są kilka razy gorsze problemy niż z wbiciem. Idąc dalej - jeśli 70kg człowiek ma problem z wbiciem i wyjęciem "gwoździstych butów" z ziemi to i wertykulator powinien miec naprawdę dużą moc żeby robic nacięcia w takiej glebie.
Pawel79
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 6 mar 2010, o 22:57
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Areator i wertykulator? Jaka różnica?

Post »

Dodajmy jeszcze, oprócz mylenia czynności (wertykulacja i aeracja) źle wypowiadane jest nagminnie słowo aeracja.
90% osób mówi areacja. Przecież areał to znaczy powierzchnia rolna, powierzchnia ziemi itp.
Mówi sie aeracja! Aero czyli powietrze a aeracja to napowietrzanie.
Czyli słowo areacja nie istnieje.
Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”