Mój ogród - Ewelina - 2009r. cz.3
- Frida
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 mar 2008, o 13:50
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ewelino, po raz kolejny mogę powiedzieć - piękny, urokliwy ogród. Ładnie wyglądają drzewa obrośnięte bluszczem, tworzy się klimat starego, tajemniczego ogrodu. Ja próbuję namówić bluszcz na wspinaczkę, ale do tej pory tylko dęby mają "wzięcie", wokół sosen jest zbyt sucho dla bluszczu, rosną w bardzo piaszczystej glebie.
Pozdrawiam, Danuta
Pozdrawiam, Danuta
Ewelino, dziękuję za podpowiedź w sprawie tarasu, bardzo mi pomogłaś. Pozostał mi tylko wybór między gresem a klinkierem.
Nie mogę już doczekać się kwitnienia Twoich rododendronów, to przepiękne widowisko. U mnie kwitnie już najwcześniejszy z rh (tak na marginesie, ciekawy z niego przypadek, bo w zeszłym roku zakwitł dwa razy-na wiosnę i jesienią).
Pozdrawiam serdecznie,
Patrycja
Nie mogę już doczekać się kwitnienia Twoich rododendronów, to przepiękne widowisko. U mnie kwitnie już najwcześniejszy z rh (tak na marginesie, ciekawy z niego przypadek, bo w zeszłym roku zakwitł dwa razy-na wiosnę i jesienią).
Pozdrawiam serdecznie,
Patrycja
- izabella1004
- Od: 18 kwie 2008, o 08:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- ElzbietaaG
- Od: 16 sie 2008, o 14:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Ewelina
- Przyjaciel Forum
- Od: 4 lut 2007, o 16:26
- Kontakt:
EdytaB pisze:Dzięki Ewelinko za info. odnośnie trawnika. I dołączam się do pytania j.w (może fotka z bliska jak to wygląda).
O trawie pisałam już tyle razy...także w tym wątku Raz jeszcze opis pielęgnacji- wersja skrócona , ale za to ze zdjęciami:Mija pisze:Ewelinko, co robisz, że trawnik jest tak równiutko odcięty od rabaty? Czy masz jakiś sposób, żeby trawa nie przerastała poza odciętą krawędź?
- Wczesną wiosną, gdy ziemia rozmarznie - WERTYKULACJA, czyli nacinanie darni na głębokość ok. 4cm i czyszczenie z tzw. filcu uniemożliwiającego rozkrzewianie się trawy i jej właściwe napowietrzenie. Po wertykulacji przez ok. 2 tygodnie trawnik wygląda jak ... pobojowisko:
Powyżej - trawa wyczesana , ponacinana , dosiane łyse miejsca, posypany nawóz.
- Z kolei bierzemy się za brzegi - granicę trawnika i rabat. Nie mam założonych żadnych ograniczników, bo mi się nie podobają, a ponadto utrudniają koszenie. Co roku wiosną po prostu biorę łopatę i "poprawiam " brzegi nacinając raz przy razie linię brzegową . Potem usuwam odciętą wraz z korzeniami trawę i podsypuję rabatę korą kompostowaną. Wygląda to tak:
1. Brzeg trawnika przed odświeżeniem / 2. W trakcie pracy - widać zaznaczona linię , do której chcę przesunąć granicę rabaty(gdyby był jakiś ogranicznik czy krawężnik trudniej było by to zrobić), a tak pogłębiam dowolnie rabaty w miarę potrzeb, np. gdy rośliny się rozrosną, a krzewy włażą na trawnik.
Powyżej już po odświeżeniu obrzeża i podsypaniu rabat korą.
Poniżej kilka zdjęć prezentujących trawnik w całej krasie w kolejnych tygodniach
- Ewelina
- Przyjaciel Forum
- Od: 4 lut 2007, o 16:26
- Kontakt:
Cudny !!! Też takiego chcę Ale nic , jeszcze kilka dni i też się nacieszę kwitnącymi pięknościami
Gdy zakładałam te rabaty wzdłuż trawników , sypałam ok. 4-5 cm. warstwę kory. Teraz , co roku, dosypuję 1-2 cm. Ta kora spod spodu stopniowo się rozkłada ( ogród mam już 10 lat) i tworzy bardzo wartościową próchnicę. Zapobiega to również przerastaniu chwastów.mag pisze:Ewelinko, jesteś perfekcjonistką A jak grubą warstwę kory sypiesz?