Rozdrabniacz do gałęzi, zielonych pędów, liści itp. ?\
- MążAni
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 11 sty 2009, o 20:58
Myśmy niedawno (3 tygodnie temu) zakupili Asgateca 2501 (ślimakowy). Może troszkę za wcześnie, aby polecać, ale póki co jesteśmy zadowoleni. Przemieliliśmy już prawie dwie duże kupy zleżałych gałęzi sosnowych na kompost (wypełniliśmy ze dwie trzecie kompostownika, pewnie z pół metra sześciennego), a także małą kupkę na ściółkowanie przyszłego hostowiska. Zamierzamy też wyprodukować ściółkę pod wrzosowisko w przyszłości. Co do rozmiaru przemielonego materiału, no to faktycznie, są takie 2-3cm. Nie wiem, jak w nożowej by to wyglądało, na nasze potrzeby to jest okay. Czasem zupełnie drobne gałązki się nie podrobią tylko wychodzą takie połamane, to samo dotyczy też łyka niektórych gałęzi. Ale to chyba jedyna wada, dla nas pomijalna. Sprzęt w miarę cichy. Gałęzie rozdrabnia do 4cm, problemem są sęki, które czasami są grubsze, więc choć gałąź ładnie idzie, to otwór wlotowy nie przepuszcza zgrubienia z sękiem. No i czasami w otworze wylotowym robi się mały traffic jam i trzeba pomajtać jakimś kijem, żeby się zwolniło (ale to nie jest duży problem).
Ania pokazywała gdzieś zdjęcia wyniku rozdrobnienia, możesz poszukać w wątku ogrodowym (link w stopce).
Nie wiem, dlaczego Asgatec czy Einhell jest niepolecany przez Rispetto, na forum możesz znaleźć wprost przeciwne opinie. My kierując się nimi dokonaliśmy naszego zakupu.
Ania pokazywała gdzieś zdjęcia wyniku rozdrobnienia, możesz poszukać w wątku ogrodowym (link w stopce).
Nie wiem, dlaczego Asgatec czy Einhell jest niepolecany przez Rispetto, na forum możesz znaleźć wprost przeciwne opinie. My kierując się nimi dokonaliśmy naszego zakupu.
- MążAni
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 11 sty 2009, o 20:58
Raczej efekt marny. Poza tym technicznie ciężko, bo jak do tego otworu wsypywać to rozdrobnione badziewie? Ale, tak jak pisałem, my jesteśmy zadowoleni z obecnych efektów pracy rozdrabniacza. Jest też różnica w zależności od materiału - świeże gałęzie świerkowe są nie do rozrobnienia. Najlepiej się rozdrabniają zleżałe gałęzie sosnowe.grigori24 pisze:Czy możliwe jest przemielenie powtórne tych grubszych kawałków? Czy w ogóle coś to da?
- wena
- 100p
- Od: 20 kwie 2008, o 19:23
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Hej, hej. Dziś otrzymaliśmy zamówionego Asgateca i rozdrabnialiśmy ścięte w sobotę gałązki tui. Ale mieliśmy frajdę . Wreszcie zniknie problem gałęzi w naszym ogrodzie. Po użyciu mamy z mężem te same odczucia co Mąż Ani . (oczywiście w kwestii tej rozdrabniarki ;:82 ). Wybraliśmy tę, między innymi, dzięki Waszej dyskusji, którą pilnie śledziłam. Może to nie jest najtańsze urządzenie (419 zł+13 kurier), ale w pracy nam się sprawdziło i mam nadzieję, że dalej tak będzie . Jest cichsza niż nasz odkurzacz domowy . Ścinki poszły do kompostownika, a ponieważ zostało jeszcze mnóstwo do zmielenia, to mam zamiar wyścielić rabaty kwiatowe. Zastanawiam się tylko czy można takie świeże drewno sypać pod kwiaty, bo jednak kora przeznaczana na ściółkę, musi być zawsze przekompostowana. Jak myślicie?
pozdrawiam cieplutko:)
Bogusia
Bogusia
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 19 kwie 2009, o 12:19
Rozdrabniacz ogrodowy
Chcę zakupic rozdrabniac resztek ogrodowych.Jaki kupić?W ogrodzie posiadam drzewka owocowe,krzewy,warzywnik.Ogród przydomowy ma ok 6ar.Zycie mozna sobie umilic stojac przy rozdrabniaczu i kompostniku.Miłego dnia.
- maryann
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 3 wrz 2007, o 14:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 424#256424wena pisze: czy ścinki z cisów i modrzewia też można?
Tyle z patrzenia na ładnego,
co ze słuchania mądrego.
(Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Oslo w 2015 roku wykazały, że mózg uwalnia dopaminę do naszego organizmu, kiedy patrzymy na coś przyjemnego)
co ze słuchania mądrego.
(Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Oslo w 2015 roku wykazały, że mózg uwalnia dopaminę do naszego organizmu, kiedy patrzymy na coś przyjemnego)
Rozdrabniacz do gałęzi
Jakiego rodzaju rozdrabniacz możecie polecić? z nożami, ze ślimakiem czy może z mechanizmem zębatkowym? chodzi mi o urządzenie elektryczne do domowego użytku.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 kwie 2007, o 10:17
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Też chętnie posłucham wskazówek (pozwolę sobie jednak dodać dodatkowe podpytanie: ---który z tych typów nadaje się dobrze również do miękkich części roślin---).
Edytowany...
Aż mi głupio, że nie zauważyłem tego wątku pytanie zadawałem w bliźniaczym, dopiero co założonym. Ale jakiś uczynny i pracowity admin (moderator) przeniósł mój i powyższy post tutaj za co jestem mu wdzięczny. :P
Edytowany...
Aż mi głupio, że nie zauważyłem tego wątku pytanie zadawałem w bliźniaczym, dopiero co założonym. Ale jakiś uczynny i pracowity admin (moderator) przeniósł mój i powyższy post tutaj za co jestem mu wdzięczny. :P