Datura-wszystko o niej,praktyczne porady cz.1(11.2008-06.2011)

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
maniusika
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 20:50
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Datura

Post »

również od trzech lat mam datury ,białą różową i żółtą ladnie się przechowywują w piwnicy i po przeniesieniu na taras zaczynają ładnie rosnąć . rosną w donicach jednakowo o nie dbam ale w tamym roku żółta nie zdążyła mi zakwitnąć . z tego co teraz przeczytałam to przez liście było ich za dużo a nie wiedziałam że trzeba je redukować ...... wydawało mi się że ladniej wyglądały całe w zieleni ale odbiło się to na kwiatach ..Dzięki za wskazówki . w tym roku już nie popełnie tych błędów ..
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
ZosiaM
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 kwie 2007, o 14:46
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Lukasz4511 dzięki za rade,nie mogę się doczekać kiedy wyciągne ją z piwnicy ,a propo kiedy?
Awatar użytkownika
iwika
500p
500p
Od: 17 paź 2006, o 14:08
Kontakt:

Post »

jol_ka pisze: Iwiko napisz proszę, ile sypiesz tej azofoski i mniej więcej na jakie donice... kiedy wprowadzić nawóz do datur? czy można już teraz w małych ilościach?
Młode sadzonki wole podlewać płynnym nawozem do datur ( teraz połowe dawki zalecanej daje) a większe w 2-3 l doniczkach ze 8 -10 ziarenek azofoski ( aktualnie te największe mają zmienioną ziemie z azofoską która już wniej była).
Ogólnie teraz podaje połowe dawki :wink:
Iwona i Lhasa Apso
Mój prawie ogród - Iwika
jol_ka
1000p
1000p
Od: 27 lip 2007, o 12:01

Post »

dzięki za odpowiedź :D
jak zwykle nasuwają się kolejne pytania :roll: :oops:
połowa dawki nawozu przy każdym podlewaniu, tak? kiedy przejść na całą dawkę?
Pozdrawiam Jola
jo_linki
Awatar użytkownika
iwika
500p
500p
Kontakt:

Post »

W połowie maja ale to zależy od roślinki jak będzie miec tz liście stałe ( duże, zielone).
Iwona i Lhasa Apso
Mój prawie ogród - Iwika
Awatar użytkownika
pestka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 gru 2008, o 21:09

Post »

Witaj Aniu
piszę do ciebie bo miałam pokazać ci moje datury w całości
nie miałam internetu przez kilka dni i nie mogłam ich zamieścić
oto one co ty na to znów jakaś awaria na fotosiku i nie mogę wysłać
tych zdjęć datur
basia446
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 23 kwie 2009, o 10:18

Post »

Witam Was wszystkich bardzo serdecznie. Moja przygoda z roślinkami dopiero się zaczyna, dlatego też postanowiłam zarejestrować się na forum. Jeszcze dużo nie wiem, a chcę jak najlepiej wyhodować moje datury.
Do tej pory roślinkami zajmowała się moja Mama. Niestety w ubiegłym roku Mama umarła, a ja nie chcę, aby kwity, które tak bardzo kochała odeszły razem z Nią.
Nasze datury mają już po kilka ładnych lat. Nie zawsze były tak piękne, jak u Was na zdjęciach, bo Mama nigdy nie korzystała z porad, jak pielęgnować roślinki. Zawsze eksperymentowała, myślę też, że to było spowodowane brakiem wolnego czasu, a kwiaty potrzebują dużo cierpliwości i czasu... A jeżeli ma się w domu ponad 100 roślinek, to nie zawsze jest czas, by o nie wszystkie zadbać.
Z tego co wiem, to Mama nigdy nie przycinała datur na zimę. Zawsze były wystawiane na strych, gdzie nie miały zbyt ciemno, ale temperatura była poniżej 10 stopni. W tym roku było tak samo. Problem jest w tym, że na niektórych gałązkach pojawiły się tak jakby zmarszczki. Niby ładnie "sterczą", ale zastanawiam się, czy to im przejdzie, jak dostaną większą ilość wody i nawozu? Już kupiłam nawóz taki specjalny do datur, już raz nim podlałam rośliny. Ale tak naprawdę to nie wiem, jak dalej się zająć ich hodowaniem. Czy poucinać te gałązki? Jeśli to zrobię, to zastanie sam zdrewniały pień. A może zostawić tak jak jest i poucinać późną jesienią, tak jak zalecacie na forum?
Będę wdzięczna z każdą radę. Z góry dziękuję i pozdrawiam Was wszystkich bardzo serdecznie, Basia
Awatar użytkownika
iwika
500p
500p
Kontakt:

Post »

basia446
Czy podlewałaś je w czasie zimy? Takie zmarszczki mogą być oznaką przesuszenia. Z nawozem jeszcze bym się wstrzymała póki nie odbije. Zostaw te gałęzie jeszcze jakiś czas może odbiją a jeśli nie to w połowie maja je obetniesz. Wstawiaj je na dwór ale uwaga na przymrozki :!:
Iwona i Lhasa Apso
Mój prawie ogród - Iwika
Aśka68
500p
500p
Od: 24 mar 2009, o 18:14

Post »

Witam, mam na imię Asia to mój podwójny debiut i na forum i w uprawie datur.
Chciałabym się dowiedzieć czy zakupioną dzisiaj daturę(malusią ok 20 cm) mogę już wystawić na dwór, w jaką doniczkę ją przesadzić(chodzi mi o wielkość) i czy nawozić już?
Pozdrawiam
basia446
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 23 kwie 2009, o 10:18

Post »

iwika pisze:basia446
Czy podlewałaś je w czasie zimy? Takie zmarszczki mogą być oznaką przesuszenia. Z nawozem jeszcze bym się wstrzymała póki nie odbije. Zostaw te gałęzie jeszcze jakiś czas może odbiją a jeśli nie to w połowie maja je obetniesz. Wstawiaj je na dwór ale uwaga na przymrozki :!:
iwika, dziękuję pięknie za odopwiedź. Powiem szczerze, że podlałam je może ze 2 razy. Ale po przeczytaniu forum widzę, że to za mało, bo moje datury zimowały na strychu, gdzie są 2 okna, więc zbyt ciemno nie miały... Mam nadzieję, że odbiją, bo pojawiły się na nich małe listeczki. Czy w takim razie zaprzestać podlewania odżywką?
Awatar użytkownika
iwika
500p
500p
Kontakt:

Post »

Aśka68 pisze:Witam, mam na imię Asia to mój podwójny debiut i na forum i w uprawie datur.
Chciałabym się dowiedzieć czy zakupioną dzisiaj daturę(malusią ok 20 cm) mogę już wystawić na dwór, w jaką doniczkę ją przesadzić(chodzi mi o wielkość) i czy nawozić już?
Pozdrawiam
Przesadz do doniczki raz większej, na dwór można wystawiać ale nie na bezpośrednie słońce. Trzeba ją zachartować. Na noc zabierać do domu. Nie uniknie się przypalenia liści tych które wytworzyły się w domu :wink: Po presadzeniu nie dokarmiaj przez 2 tyg potem jakimś płynnym nawozem do datur.
Co pewien czas trzeba przesadzać, u mnie pod koniec sezonu takie maleństwa mają donice 15L do 20l ale to zależy od siły wzrostu i zapotrzebowania na wode.
Iwona i Lhasa Apso
Mój prawie ogród - Iwika
Aśka68
500p
500p
Od: 24 mar 2009, o 18:14

Post »

Bardzo dziękuję, będę się starała nie zmarnować roślinki :D
Aśka
Zapraszam
Justy
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 28 kwie 2009, o 07:46

Post »

Witam :lol:
Jestem tu pierwszy raz i mam ogromną prośbę ,może któraś z pań ma namiary gdzie mogę kupić dature białą lub żółtą pełną oraz mocno różową .
Ja mam swoje pięcioletnie białą i żółtą teraz dlatego zależy mi na tych konkretnych i z pewnego źródła (oraz dlatego że jestem ograniczona terytorialnie - balkonem )
Serdecznie dziękuję i pozdrawiam
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”