Identyfikacja - jaki to storczyk ?

Zablokowany
Awatar użytkownika
jardin
1000p
1000p
Od: 7 sie 2007, o 14:26
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

volcowitch pisze:A czym filtrujesz? Odwrócona osmoza? Filtr dzbankowy? Czy też może zewnętrzny filtr akwarystyczny bo i z tym się spotkałem już.

Filtr dzbankowy
do oprysku też jest przefiltrowana i przegotowana

chyba będę musiała czegoś innego spróbować , bo jeżeli woda jest przefiltrowana , przegotowana i odstana i jeszcze jest osad .......
patrzyłam dziś na moje falki i cambrie , one są ok , czy możliwe ,że to pozostałość sklepowa? kupiłam go w Obi, a tam podlewają z węża...
Pozdrawiam
Aśka
volcowitch
ZBANOWANY
Od: 8 lip 2008, o 13:03

Post »

Ja też mam dzbankowy i jestem bardzo zadowolony z niego. Tak jak mówisz to możliwe że to pozostałość ze sklepu. Ale skąd w takim razie te białe plamy na liściach po kamieniu?
Awatar użytkownika
jardin
1000p
1000p
Od: 7 sie 2007, o 14:26

Post »

wysłałam prv.
Pozdrawiam
Aśka
volcowitch
ZBANOWANY
Od: 8 lip 2008, o 13:03

Post »

jardin pisze: Mamy dzbanek ***, wkłady wymieniamy często (nie tak jak w instrukcji) w czajniku nie mamy osadu kamienia. Nie wiem czemu ten osad..... i przyznam się ,że jestem zła....... bo jeżeli woda przegotowana jest taka zła to my też ją spożywamy ;(
Może będę kupować jakąś wodę gotową w butelkach tylko która jest dobra?
pozdrawiam i jeszcze raz bardzo dziękuję Ci za pomoc.
Ja mam najtańszy filtr 1,5L *** z filtrami *** po 10zł za sztukę na miesiąc lub na 100litrów wody.

Zalewam ten filtr wodą i jest klarownie czysta gotowa do spożycia.

Można używać wody destylowanej, ale to by było dla mnie za drogie bo co tydzień potrzebuję do samych roślin około 30litrów wody, a jeszcze trzeba żelazko napełniać, nawilżacz powietrza. Więc gra nie wata świeczki.

Polecam ten filtr co ja używam.

Kup nowy spryskiwacz i używaj go tylko z wodą z filtra, na bieżąco by nie była to woda odstana lecz prosto/ bezpośrednio lana z dzbanka. Nadmiar niezużyty od razu wylewaj.

Drugi spryskiwacz miej do zwilżania roślin z nawozem o ile tak nawozisz jakieś rośliny.

Liście które wyglądają tak jak te na zdjęciu przemyj roztworem 1 do 1 wody z piwem jasnym tak pozbędziesz się tych zacieków.

Jakby co pytaj dalej odpowiem.
nika_29
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 26 mar 2009, o 21:33

Post »

Co zrobić z uschniętym pędem kwiatowym nadmieniam że wyrósł z środka zamkniętego liścia i nie mam jak go obciąć chyba że obetnę w miejscu gdzie zaczyna się zrośnięty liść co to da oprócz wizerunku estetycznego? Proszę o napisanie jak postępujecie w podobnych sytuacjach.
Pozdrawiam
Monika
Awatar użytkownika
lucilda
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 16 kwie 2009, o 11:18

Post »

Choć nie jestem żadnym autorytetem i raczej raczkuje w dziedzinie hodowli storczyków to z tego co wiem na własnym przykładzie to nie obcinam nic zielonegi i zywego, prosimy - wstaw fotkę i wtedy zobaczymy czy uschło i czy obcinać... pozdrowienia a ten prezencik piękniuniu...
nika_29
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Witaj!
Ten pęd kwiatowy jest zaschnięty na 100% problem w tym że wyrasta z środka zrośniętego listka i jeśli już to będę go mogła obciąć mniej więcej w połowie w tym momencie szpeci wygląd mojego "pierworodnego" storczyka tym bardziej że lada dzień otworzy nowe kwiatuszki. Zaschnięty pęd to ten który widać w tle.
Obrazek
Dziękuję za odwiedzenie mojego wątku i serdecznie pozdrawiam
Monika
nika_29
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Zrobiłam lepsze zdjęcie obrazujące sposób w jaki ten zaschnięty pęd wyrósł.
Obrazek
Pozdrawiam
Monika
Awatar użytkownika
moni;)
1000p
1000p
Od: 21 sty 2009, o 22:46
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj moja imienniczko :wink:
Mysle, ze ten uschniety mozna ciachnac i tyle...
nowy nabytek sliczny ;:6
NL16
Pozdrawiam, Monia ;) --> Dzien bez kawy jest malo ciekawy...
Storczyki moni
Awatar użytkownika
Mala_MI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2008, o 14:23
Kontakt:

Post »

wg mnie obciąć tak nisko jak się da - nie uszkadzając liści, które teraz będą stanowiły ozdobę rośliny.
Pozdrawiam, Justyna
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
nika_29
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Dziewczyny wracam dzisiaj do domu a tu niespodzianka moja miltonia otworzyła pączuś ;:1 . Obrazek Obrazek.
Pozdrawiam
Monika
Awatar użytkownika
Jolusia
1000p
1000p
Od: 25 gru 2008, o 19:34

Post »

Sliczna, teraz to juz widac ze to Miltonia. Jak bedziesz miala troche szczescia tomoze nawet zapachowa, powachaj ja jak bedzie slonce swiecilo. Wyglada pieknie :lol:
Pozdrawiam Jolanta
Storczyki Jolanty

:wit
nika_29
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Joluś dziękuję właśnie tobie i twojemu forum to tam znalazłam poradę jak ty pielęgnujesz swoją i nie ukrywam od tego momentu ożyła wypuściła kolejne listki już mam 8 nowych. Ja wcześniej przed przeczytaniem twojego wątku wstawiałam ją aby na 15 minut do wiaderka z wodą wiem że to było za mało bo korzonki które były widoczne uschły (teraz nie pobierają wody) dzięki twoimu wątkowi wstawiam na godzinę i widzę że nawet korzonki nawierzchnie są napojone widać bo robią się zielone.
Dziękuję bardzo jeszcze raz.
Pozdrawiam
Monika
Zablokowany

Wróć do „ORCHIDARIUM. Storczyki”