Ranczo Nokły cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
elsi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sty 2009, o 17:26
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Już wiem, że zakupiony przez Ciebie kiścień będzie pasował do kwasolubnych i rabaty wrzosowej - jesteś konsekwentny. Jak widzę Twoją magnolię (gwiaździstą?), to dojrzewam do jej zakupu, Susan jest jednak inna i chyba mniej strojna. Gorzej ze znalezieniem zacisznego miejsca dla nowych nasadzeń.
Pozdrawiam. Elżbieta
Ogród Elżbiety
Awatar użytkownika
arisza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 lut 2009, o 10:44

Post »

Dla mnie to jak w zaczarowanym ogrodzie.... Bardzo lubię spacerować i oglądać Twój ogród Tadeuszu.

Ja również jestem po drugim koszeniu trawnika w tym roku :)

pozdrawiam serdecznie
Agnieszka
Rośliny są jak ludzie, potrzebują miłości, ale i ludzie są jak Rośliny, pozbawieni miłości więdną...
ida74
---
Od: 10 kwie 2008, o 17:03
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Tadeuszu pomyślałam sobie o twoim trawniku,może kup kosiarkę na traktorku :D Tyle kilometrów chodzić.
Co sądzisz o mikoryzie pod pomidory :?:
Pierwsze dwa koszenia mam za sobą...
Twojego nowego zakupu nie znam :oops: jaka ja niedouczona jednak jestem.
Pozdrawiam Cię bardzo,bardzo...
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lut 2007, o 16:26
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Trawnik to mistrzostwo świata ! Mój dopiero liże rany po wertykulacji, ale jest tak sucho,że mu to powoli idzie...
* Mój Ogród - cz.7 (aktualna)
Wizytówkai inne moje wątki
"Mam śródziemnomorskie poczucie czasu..."
Awatar użytkownika
jolami
500p
500p
Od: 12 lip 2008, o 23:53

Post »

Tadeuszu bardzo dziękuję za wyczerpującą odpowiedz w sprawie pomidorów szczepionych :lol:
A działeczka jak zwykle perfekcyjnie wypielęgnowana...Super..
Widzę, że posadziłeś gloksynię...już kwitnącą...Ja też mam ale jeszcze w doniczce i hartuję ją na działce, jest mniejsza i ma dopiero pączki...Zastanawiam się kiedy wsadzić ją do gruntu...
maryla73ab
1000p
1000p
Od: 26 sie 2008, o 19:21

Post »

Tadeuszu,widzę ze ściółkujesz krzewy skoszoną trawą,
pytanie,czy wszystkie liściaste krzewy?
pozdrawiam Maryla...

Moje wątki
x-T-s
---
Od: 15 cze 2008, o 20:23

Post »

to ja też z zapytaniem...

czy już tak na gotowo pomidorki też sadzi się wiecej niz korzonki??? tzn z częścią łodyżki??? :oops: muszę posadzić już do donic koktajlówki.
I jeszcze czy a jeśli tak to jaki nawóz potrzebują ( obornika nie mam)
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Tadeuszu wspaniale prezentuje się Twój wiosenny ogród, takie cudeńka kwitną u Ciebie, Inkarwilla cudo :D korona cesarska jakże wyniosła i elegancka :D magnolia wspaniała :D Naprawdę jest co podziwiać :D
nigella
1000p
1000p
Od: 1 kwie 2009, o 23:36

Post »

Ja to już nawet nie podziwiam- osłupiałam! Mistrzostwo pielęgnacji!!! Wpędzasz mnie Tadeuszu w kompleksy!!!
Wiesz, za jakieś pięć lat, gdy ogród osiągnie w pełni trzeci wymiar... no to będziesz mógł pobierać opłaty za oglądanie! :)
Pozdrawiam, nigella
Awatar użytkownika
AnniaJ
500p
500p
Od: 7 mar 2009, o 19:25
Kontakt:

Post »

Owszem, ja też nieustająco podziwiam i chylę czoła :)
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2007, o 17:20
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

ELŻBIETO- dziękuję za odwiedziny, zakupiony kiścień już rośnie na rabacie przy ścieżce, w pobliżu rododendronów i azali . Praktycznie, na części rabaty od strony bramy wjazdowej, wymienioną mam ziemię na kwaśną i tam rosną prawie wszystkie kwasolubne , jest tam zaciszne miejsce i częściowy cień i znajdzie się tam jeszcze miejsce dla fortegilli, wypatrzyłem ją w Majdanie Gromadzkim.

AGNIESZKO,AROSZO- dziękuję za odwiedziny w ogrodzie, jestem niezmiernie rad że lubisz przebywać (wirtualnie) w naszym ogrodzie, koszenie trawnika nie było ciężkie, gdyż jednak susza i u mnie daje się zauważyć powolnym rośnięciem trawy.

IDO- dziękuję za odwiedziny, cieszy mnie że martwisz się o moje nogi, ale jak na razie daję sobie radę, na co dzień jeżdżę samochodem , więc spacer za kosiarką jest formą joggingu . A tak na poważnie , na trawniku mam dużo posadzonych drzew,iglaków i krzewów jako "samotniki" i koszenie przy pomocy traktorka przyniosło by więcej szkód w nasadzeniach , niż korzyści w nogach.

O mikoryzie nic nie sądzę , bo nigdy jej nie stosowałem , w naszym ogrodzie i bez tych "wynalazków" rosną wysokie, dorodne i smaczne pomidory. Ja na swoim trawniku koszenie rozpoczynam około południe gdy wyschnie trawa z rosy, rosa u nas jest co noc.

EWELINO- dziękuję za odwiedziny, nasz trawnik jest w starorzeczu, wilgoci mu nie brak, trawa rośnie, nawet gdy jest tak sucho jak teraz, mimo że trawa jest przerzedzona po wertykulacji.

JOLU- dziękuję za odwiedziny ,co roku biorę kilkanaście pomidorów szczepionych od ogrodnika, uzupełniają one inne odmiany pomidorów sadzonych corocznie w naszym ogrodzie.

Gloksynię- oj ,cosik Ci się chyba pomyliło , nie mam w ogrodzie gloksynii, podejrzewam że pomyliła Ci się z pierwiosnkiem , którego moja "pani" kupiła na targu ,o pięknych , dużych kwiatach, rzeczywiście podobnych do kwiatów gloksynii. O ile wiem gloksynia jest ciepłolubna i ryzykowne jest sadzenie jej w ogrodzie przed połową maja.

MARYLO- dziękuję za odwiedziny, ściółkuję swoje liściaste krzewy i drzewa, rosnące jako samotniki na trawniku. Rosnące liściaste na rabatach nie ściółkuję skoszoną trawą, gdyż na rabatach jest ściółka i kora z lasu i nieestetycznie by wyglądało pomieszanie tych rodzai ściółek.

TESS,KO- dziękuję za odwiedziny, sadząc swoje pomidorki na miejsce stałe , sadzę je głębiej , lecz poziom ziemi nad korzonkami sadzonki jest taki sam jak w doniczce. Robię to tak że wybierając dołek pod sadzonkę pomidora, głęboko wybieram ziemię , i sadząc pomidora robię mu misę o głębokości 5-7 cm, na dnie misy sadzonka pomidora jest na takim samym poziomie jak rosła w doniczce, do tej misy wlewam wodę podlewając sadzonkę ( całości areału nie ma co podlewać gdyż jeszcze korzenie się nie rozrosły by pobierać wodę dalej od sadzonki.) Z czasem " misę" zasypuję( wtedy już podlewam całość areału i misa już nie jest potrzebna) i wtedy rzeczywiście pomidor rośnie niżej niż był w doniczce.

Ja nie zasilam swoich pomidorów żadnym nawozem w czasie wegetacji rośliny, jesienią przekopałem ziemię z kompostem, i nie ma potrzeby uzupełniać nawożenia. Moim zdaniem pomidory nie zasilane nawozem mają całkowicie inny smak, i radzę Ci w przyszłości postarać się , jeżeli nie o obornik, to chociaż o kompost, teraz jeżeli musisz, to doradzał bym ( acz niechętnie) nawozy wieloskładnikowe typu azofoska , polifoska i zasilać je w czasie podlewania rozpuszczonym nawozem w wodzie.

AGNIESZKO,AGNESS- dziękuję za odwiedziny,dziękuję również za ciepłe słowa o naszym ogrodzie. Przyroda pozwala w pełni na pokazanie uroku zgromadzonych w ogrodzie roślin, w zasadzie po zimie nie stwierdziłem przemarznięcia kwiatów moich roślin, i teraz mogę je prezentować na Forum.

NIGELLO- dziękuję za odwiedziny, no , wiesz co ,Ty nie bądź żoną Lotta, nasz ogród to nie "niszczona Sodoma i Gomora", nie ma najmniejszego powodu by nasz ogród wprawiał Cie w osłupienie.

Co do reszty , to i ja mam nadzieję że za pięć lat jak się nasze roślinki rozwiną i pokażą swoje piękno to naprawdę powstanie trzeci wymiar, charakterystyczny dla dojrzałych ogrodów. Opłaty za oglądanie, a to jakaś nowość, bo teraz ja ponoszę opłaty za pokazywanie, z drugiej strony , to ja wolę płacić za pokazywanie , niż ktoś miał by mi płacić za oglądanie. Stare przysłowie mówi " co się nie najesz, to i nie naliżesz" .

Mam nadzieję że jak się już "tak napatrzysz" na nasz ogród , to może zdecydujesz się i odwiedzisz nasz ogród w realu, przecież to nawet nie ma stu kilometrów odległości. Zapraszamy.

ANIU- dziękuję za odwiedziny i za podziwianie naszej pracy w ogrodzie. Cieszy nas to że podoba Tobie się nasz ogród, mam nadzieję że będziesz nadal zaglądać do naszego "raju"

Dzisiejszy dzień miałem bardzo, bardzo gorący, cały dzień spędziłem w szklarni sadząc pomidory. Posadziłem 125 sadzonek pomidorów i 60 sadzonek papryki.
Stwierdziłem również że otrzymane od Zyty w ubiegłym roku truskawki zaczynaj kwitnienie.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
x-T-s
---
Od: 15 cze 2008, o 20:23

Post »

Tadeusz

bardzo dziękuję za odpowiedz i fotki - już wiem jak mam posadzić te moje pomidorki.Pierwszy raz mam takie krzaki z nasion, w ogóle pierwszy raz wysiałam nasionka.
Nie będę sypać żadnym nawozem wolę mniej ale smaczniej..w końcu mam całe 7 krzaczków :lol:

Trawka - poezja, moja po nawozie i podlewaniu ( woda lała się przeszło 3 godziny) też dochodzi do siebie - w tym roku po razx pierwszy zastosowałam policki nawóz - ledwo go w ich sklepie przy zakładach chemicznych upolowałam..czysty mocznik...nawóz długotrwały efekt dywanowy....
Awatar użytkownika
jolami
500p
500p
Od: 12 lip 2008, o 23:53

Post »

tadeusz48 pisze: JOLU-
Gloksynię- oj ,cosik Ci się chyba pomyliło , nie mam w ogrodzie gloksynii, podejrzewam że pomyliła Ci się z pierwiosnkiem , którego moja "pani" kupiła na targu ,o pięknych , dużych kwiatach, rzeczywiście podobnych do kwiatów gloksynii. O ile wiem gloksynia jest ciepłolubna i ryzykowne jest sadzenie jej w ogrodzie przed połową maja.
Tadeuszu, chodziło mi o roślinę na pierwszym zdjęciu w poście wyżej.. Podpisałeś Inkarwilla delavaya...To wg mnie jest gloksynia..Zobacz tutaj..

http://www.swiatkwiatow.pl/inkarwilla-d ... id163.html
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”