Identyfikacja - prośba o rozpoznanie - co to za powojnik ?
Identyfikacja - prośba o rozpoznanie - co to za powojnik ?
Dostałam 3 lata temu powojnika. Wiedziałam tylko tyle, że będzie biały i szybko rośnie. I tak przez dwa lata rósł sobie powoli i nic. Ależ było moje zaskoczenie w tym roku. Ja po prostu mogłam te kwiatki przegapić, są takie maleńkie, ale powojnik kwitnie nieprzerwanie od lipca. Może ktoś z was wie, jaki to rodzaj i czy trzeba go ciąć, bo do tej pory go oszczędzałam, ani jednego cięcia.
A może ktoś ma taki w jeszcze innym kolorze?
A może ktoś ma taki w jeszcze innym kolorze?
kluska - "ogrodnik" od czerwca 2006
- effa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 wrz 2007, o 22:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Nie wiem co to za powojnik
TUTAJ masz ciekawy link o powojnikach
Korzystając z rady Ewy skoczyłam na linka i mam trzy typy, ale skąd mieć pewność?
Clematis flammula Grupa Flammula, botaniczny,
Clematis vitalba Grupa Vitalba, botaniczny brawo Jurku,
Clematis terniflora Grupa Flammula, botaniczny,
Tak czy owak cięcie silne, ale czy konieczne?
Clematis flammula Grupa Flammula, botaniczny,
Clematis vitalba Grupa Vitalba, botaniczny brawo Jurku,
Clematis terniflora Grupa Flammula, botaniczny,
Tak czy owak cięcie silne, ale czy konieczne?
kluska - "ogrodnik" od czerwca 2006
-
- 100p
- Od: 5 mar 2009, o 17:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
To może i ja się podłączę do postu, żeby nie robić na forum bałaganu . Mam powojnik który dostałem w "spadku" razem z działką, ma już ponad pięć lat, poszedł w górę na ponad trzy metry, kwitnie całe lato, kwiaty czteropłatkowe, białawo-różowawe (bardziej różowe). Zdjęcie jedyne, jakie mam (niestety nie bardzo wyraźne, z mojej Nokii), ale bardzo charakterystyczne są kwiaty. Może komuś się uda zidentyfikować, bo nawet nie wiem, jak go ciąć Niestety na stronie http://www.clematis.com.pl nie znalazłem. Pomocy!
Na działce przy szpadlu można naprawdę odpocząć
Jeśli przez 5 lat tak ładnie Ci rośnie i kwitnie całe lato, to nie przejmowałabym się, że nie wiem jak ciąć.stolar pisze: Ma już ponad pięć lat, poszedł w górę na ponad trzy metry, kwitnie całe lato, nawet nie wiem jak go ciąć Pomocy!
Spokojnie, zidentyfikujemy go prędzej czy później. Najpóźniej wtedy, gdy będą zdjęcia kwiatu z bliska . Spróbuję pogrzebać w swoich źródłach i dam znać, jak wpadnę na trop.
Mysza
'Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić, i przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da, i on właśnie to robi.' Albert Einstein
'Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić, i przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da, i on właśnie to robi.' Albert Einstein