Pierwszy storczyk

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sie 2007, o 20:04

Post »

Danusiu, witaj ponownie :)
Dobrze, ze sie nie zraziłaś tymi drobnymi niepowodzeniami. Tak naprawdę każdy jakieś ma.
Teraz jesteś bogatsza o doświadczenie i będzie dobrze :) !
Trzymam kciuki za wszystkie młode pędy, listeczki i korzonki !
Awatar użytkownika
DAK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lip 2008, o 19:45
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Miło mi, że zajrzeliście.
Podzielę się więc jeszcze jednym doświadczeniem:
W przeźroczystej doniczce jednego najpiękniejszego Phealenopsisa dojrzałam bardzo dużo białej pleśni. Wymieniłam podłoże, korzenie oczyściłam, były w dobrym stanie. Ale w takim razie zaniepokoiłam się, co może być w nieprzeźroczystych doniczkach Cambrii. Doniczka po zgniłym Oncidium stała odstawiona od zimy z zawartością podłoża z korzeniami. Gdy wysypałam zawartość, to zrobiło mi się wstyd, że nie zajrzałam do korzeni, gdy z Oncidium zaczęło się coś dziać, bo może byłyby szanse uratowania. :oops: 1/4 doniczki na dnie zajmowała ta zielona gąbka ogrodnicza. :x
Nic więc dziwnego, że bidulek zgnił, a ja widząc, że coś za wilgotno ograniczałam tylko podlewanie. Ale jak to mogło pomóc, gdy na dnie tyle wilgoci było stale. Dziwiłam się też, że doniczka bardzo powoli robi się lżejsza.
Zajrzałam więc do pozostałych doniczek z Cambriami. W Nelly Isler było to samo, ale trochę mniej. Wszystkim wymieniłam podłoże i może uda mi się doczekać wzrostu tych nowych psb:
Obrazek
A to ta bidulka Nelly Isler, stare psb już mocno zużyte, a nowe takie rachityczne:
Obrazek
Awatar użytkownika
DAK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ostatnio realizuję swoje marzenia w Phealenopsisach Mini, bo do tej pory na nie jakoś nie trafiałam w sklepach.
No i znowu coś przytargałam do domu:

Obrazek

:tan
Awatar użytkownika
Anusska
1000p
1000p
Od: 10 paź 2008, o 15:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Śliczne maluszki :lol: Ten po lewej słodziutki ;:165
Mam wrażenie, że tego z prawej widziałam już w czyimś wątku :roll:
Czy te storczyki nie mają za mokro, jak stoją bezpośrednio na keramzycie :?:
Awatar użytkownika
DAK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Anusska pisze:Czy te storczyki nie mają za mokro, jak stoją bezpośrednio na keramzycie :?:
Chyba tak. Przytargałam do domu i nie wiedziałam w co wstawić. Na keramzycie nie stoją tylko dookoła są obsypane wilgotnym keramzytem. Widoczną na zdjęciu wodę na dnie usunęłam. Ale z kolei obawiam się, że za słaby będzie dostęp powietrza. Pewnie jutro wybiorę się po osłonki. :lol:
Awatar użytkownika
Wanda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 mar 2008, o 11:44
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ależ one śliczne!
Musze powiedzieć, że nie ty jedna poniosłaś straty. Miała dwa w reanimacji. Niestety, nie udało się. Najbardziej mi żal Brother Sara Gold, był taki ślicznie cieniowany, tęczowy. Nie wiem, czy uda mi się jeszcze kiedyś trafić takiego.
Awatar użytkownika
DAK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A ja to nawet nie jestem pewna, którego to Phealenopsisa straciłam. Byłam tak pewna, że każdego znam jak swoje 20 palców. Każdy opisany w pamiętniczku, więc nie ponumerowałam doniczek, bo myślałam, że każdego, to nawet bez cienia kwiatka rozpoznam ze 100% pewnością. Oncidium jestem pewna, ale który Phealenopsis padł, mam tylko podejrzenia, ale pewności nie.
Awatar użytkownika
Jolusia
1000p
1000p
Od: 25 gru 2008, o 19:34

Post »

Bardzo ladne nowe nabytki, absolutnie w moim guscie. Maja sliczne zieleniutkie i soczyste korzenie. Niech ci ladnie rosna i ciesza twoje i oczywiscie nasze oczy pieknym kwitnieniem. Nie wspomne juz o tym ze jestes zobowiazana do systematycznego pokazywania fotek ;:80
Pozdrawiam Jolanta
Storczyki Jolanty

:wit
Awatar użytkownika
Mala_MI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2008, o 14:23
Kontakt:

Post »

moim zdaniem nie ma potrzeby, żeby one siedziały w keramzycie. poza tym w ściankach doniczek chyba nie ma dziurek, więc w ten sposób ogranicza się dostęp powietrza do korzeni od dołu.
Pozdrawiam, Justyna
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
Awatar użytkownika
DAK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Masz rację MI, dziś kupiłam małe osłonki, na dno dałam trochę keramzytu ale suchego tylko po to, by podwyższyć trochę. W ściankach też zrobiłam otworki i ostrożnie trochę ściągnęłam ze ścianek jednej doniczki zieloności - pewnie w sklepie miały za mokro ;)
Obrazek
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

ładne Phal. ja wszystkie moje storczyki potrafię odróżnić nawet jak nie kwitną. bardzo często je oglądam i rozróżniam je po liściach.
Awatar użytkownika
lucilda
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 16 kwie 2009, o 11:18

Post »

Oba są śliczne :lol:
gelatynka
200p
200p
Od: 31 gru 2008, o 15:26

Post »