Drzewko truskawkowe
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Dzięki ... jestem nieco rozczarowana
i zmartwiona.
Dotarłam do mojej historii,odnalazłam w doniczce z kaktusem pestkę po zjedzonym owocu prawdopodobnie z drzewa truskawkowego .
To pestka w brązowo-rdzawym kolorze ,wielkości dużej fasoli ze spłaszczonym z jednej strony brzegiem.
Mam problem...czy mam rozłupać te pestkę?
Czy tam bedą takie drobniutkie nasionka jak dostaleś?
Czy posadzić ją w takim stanie jak mam?
I co teraz ?
Czy obydwaj zamówiliście u tego samego źródła?

Dotarłam do mojej historii,odnalazłam w doniczce z kaktusem pestkę po zjedzonym owocu prawdopodobnie z drzewa truskawkowego .
To pestka w brązowo-rdzawym kolorze ,wielkości dużej fasoli ze spłaszczonym z jednej strony brzegiem.
Mam problem...czy mam rozłupać te pestkę?
Czy tam bedą takie drobniutkie nasionka jak dostaleś?
Czy posadzić ją w takim stanie jak mam?
I co teraz ?
Czy obydwaj zamówiliście u tego samego źródła?
- stalewiak
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 kwie 2009, o 10:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Ja kupiłem u akex http://www.allegro.pl/item607633951_mro ... owosc.html
Te nasiona sa wielkości około 2mm
A jak u ciebie to nie wiem
spróbuj otworzyć te pestkę ,ale od kiedy truskawki maja pestki ;))
Te nasiona sa wielkości około 2mm
A jak u ciebie to nie wiem

Maniak roślin egzotycznych 

-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 maja 2008, o 18:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witam,
czytam Wasze wypowiedzi na temat "drzewka truskawkowego" i dochodzę do wniosku, że chyba zupełnie niepotrzebnie i "na wyrost" używana jest ta nazwa... Może jednak wprowadzać w błąd osoby, które w końcu nabiorą przekonania, że oto uzyskają truskawki na drzewku
A z truskawkami roślina ta nie ma nic ale to nic wspólnego (poza pewnym podobieństwem ksztaltu i wyglądu owocu - choc moim zdaniem i tak bardziej przypomina poziomkę). Polska nazwa tej rośliny z rodziny wrzosowatych to Chruścina jagodna (wspominam o tym, bo widzę że nikt jej nie użył do tej pory). U nas nie nadaje się do uprawy gruntowej z uwagi na brak wytrzymałości na mróz. W naszym klimacie to po prostu ciekawostka dla miłośników roślin ozdobnych z owoców.
Pozdrawiam serdecznie
czytam Wasze wypowiedzi na temat "drzewka truskawkowego" i dochodzę do wniosku, że chyba zupełnie niepotrzebnie i "na wyrost" używana jest ta nazwa... Może jednak wprowadzać w błąd osoby, które w końcu nabiorą przekonania, że oto uzyskają truskawki na drzewku

Pozdrawiam serdecznie