Thuja Smaragd

Drzewa ozdobne
ODPOWIEDZ
kozariusz
50p
50p
Od: 20 maja 2008, o 17:17

Thuja Smaragd

Post »

Witam
w zeszłym roku w sierpniu posadziłem z 50 tuji smaragd wokół działki (ok 50cm wysokości) chciałbym mieć ładny gęsty żywopłot
i w tym z roku z tego co czytałem nalezy je przyciąć na ok 20-30 cm
czy ktoś ma jakieś doświadczenia??
a może w tym roku odpuścić a ciąć w następnym??
proszę o pomoc

Obrazek
Awatar użytkownika
grzesiek_z
200p
200p
Od: 13 paź 2008, o 12:19
Kontakt:

Post »

Proponuje zostawić je w tym roku w spokoju, będzie to ich pierwszy rok właściwego wzrostu po ukorzenieniu się w gruncie, podaj im nawóz granulat ok 15 IV, 15 VII w dawce ok 20 g na roślinę. A następnym delikatnie przyciąć wierzchołki, sukcesywnie co jakiś czas. W jakiej rozstawie były sadzone?? W tym roku najważniejsze to nawożenie i podlewanie jeśli chcesz aby szybko nabierał kształtów zadbaj o wodę przez lato (dzięki wodzie można uzyskać większe przyrosty niż z przedawkowania nawozu gdy będzie sucho).
kozariusz
50p
50p
Od: 20 maja 2008, o 17:17

Post »

ok
dziękuję
powiedz mi proszę
co jaki masz mam nawozić moje tuje tą ilością nawozu co podałeś??
czy tylko jednorazowo w tym okresie który podałeś czy jakoś inaczej??
i przyciąć delikatnie wierzchołki (tzn ile cm/ mniej więcej oczywiście) i kiedy? w tym roku jeszcze?? jaki miesiąc proponujesz??
były sadzone w rozstawie co 50 cm
grazka_j
1000p
1000p
Od: 8 paź 2007, o 23:50

Post »

Ja stosowałam nawóz chyba osmocote( nie pamiętam dokładnie, musiałabym sprawdzic na działce, jeszcze mam)) o przedłużonym działaniu. Stosuje się go raz na wiosnę. Jest dobry, ale też drogi.
Stosowałam , bo przed świętami złodzieje mi ukradli i teraz się zastanawiam czy posadzc drugie, czy może inne?
Pozdrawiam gorąco. Grażyna
grazka_j - moje wątki
Pozdrawiam serdecznie. Grażyna
maciejb
50p
50p
Od: 17 gru 2008, o 00:36

Post »

to na pewno osmocote!!!jestem pewien po charakterystyce
grazka_j
1000p
1000p
Od: 8 paź 2007, o 23:50

Post »

Na pewno, zresztą w sklepach ogrodniczych doradzą. Ja wybierając ten nawóz kierowałam się tym,że nie jestem codziennie na działce i latem wyjeżdżam do rodziców. Nie mogę więc w porę stosowac innych. Nie ma też problemu z przenawożeniem. Potem tylko jeszcze jesienny nawóz i spokój. :D Pozdrowionka.
grazka_j - moje wątki
Pozdrawiam serdecznie. Grażyna
marynarz
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 6 lis 2008, o 19:19

Tuja Smaragd (kilka prostych pytań)

Post »

Witam bardzo serdecznie. Kilka pytan z mojej strony:
1) czy istnieje cos takiego jak odmiany tuji smaragd??? Mam na mysli łeske, która jest bardzo wąska, srednio gesta i bardzo wysoka, oraz normalna, bardzo gesta, szeroka kolumnowa i wysoka
2) Posadzilem tuje na jesieni, wszystkie sie przyjely(80szt o wys 70 cm kazda)). Jest juz pod nimi agrowłóknina. W polowie kwietnia sypalem florowit do iglakow, zamierzam to zrobic jescze na poczatku czerwca i w polowie sierpnia, a na poczatku wrzesnia i koncu pazdziernika podsypac florowit na jesien. Czy takie nawozenie wystarczy?? zakladajac ze nie ma zadnych chorob i innych niespodzianek
3) Kiedy i jak i ile je przycinac ???
4) czy podlewanicie swoje tuje zima przy temperaturze +1stC ??? Wyczytałem to na jakiejs stronce

Chce przygotowac harmonogram prac dla tesciowej :P jak ja będę w morzu :D
Prosze o krotkie i zwiezle odpowiedzi - pozdrowienia z morza
marynarz
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jeśli ma być krótko i zwięźle, to proszę bardzo.

1. a. co to jest leska?
1. b. smaragd to jest odmiana. Różne pokroje roślin to albo inna odmiana, albo inne warunki w których rosły takie same rośliny.
Poczytaj tu: - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... ght=tuj%2A
2. takie nawożenie to morderstwo dla nowo-posadzonych tuj. Czy wystarczy? jeszcze trochę, a zostanie ci sama chemia w ziemi, a tuje uschną. poczytaj tutaj:
- http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... ght=tuj%2A
- http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... ght=tuj%2A
3. przeczytaj tutaj: - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... ght=tuj%2A
4. tak.
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
marynarz
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 6 lis 2008, o 19:19

Post »

1.To ja zapytalem czy jest coś takiego jak THUJA SMARAGD ŁESKA I THUJA SMARAGD NORMALNA. jeśli to bzdura to wystarczy napisac.
2. Napisałes ze zostanie krzew przenawowony, a to wszystko jest spisane ze sposobu zastosowania na opakowaniu: czyli florowit do iglakow stosowany w polowie kwietnia czerwca i sierpnia w dawce poł łyzeczki pod korona kazdego drzewka oraz florowit na jesien stosowany 2krotnie w odstepach 5 tyg przed jesienia w tej samej dawce bo drzewka sa niski (70cm)

Moze ktoś inny sie wypowie na ten temat.
marynarz
pacjent
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 24 kwie 2009, o 23:11

Post »

nie ma co przesadzac z nawozeniem bo zacznie to dzialac w druga strone czyli negatywnie.Powiem tak w mojej opini wystarczy posypac cos na wiosne gdy tuje zaczynaja rosna i to powinno wystarczyc na caly sezon.Posypywanie na jesien jest zupelnie zbedne!a co do podewania jeśli w zimie jest w miare sucho nalezy je troche podlewac oczywiscie nie w czasie ostrych mrozow i nie przesadzac z podlewaniem tuje nie rosna w zimie tak jak w lecie!!
moja pasja sa ogrody!!
Awatar użytkownika
Alll
500p
500p
Od: 8 mar 2009, o 20:08

Post »

Mam takie thuje od 8 lat. Przycinamy od ok 4 lat na wysokości 3 metrów. Sadzone były w odległości 0,60 m. Była to jak na początkujących ogrodników właściwa decyzja, bo rosną nie za gęsto ani za rzadko. Tworzą piękny żywopłot. Pierwsze cięcie było trochę śmieszne, bo M ciął tylko czubki nie patrząc na równą wysokość, po to by się zagęściły. Dla wszystkich iglaków najważniejsza jest woda, duuuużo wody. Nawożenie dwa razy w roku w kwietniu i sierpniu. To bardzo zdrowa odmiana, nigdy nie miały oznak żadnych chorób grzybowych czy szkodników.
Jeszcze odnośnie wody, do czasu aż nie kupiliśmy węża kroplującego, powiem,że rosły wolno. Póżniej już bardzo szybko.
Zimą nigdy nie podlewaliśmy.
Pozdrawiam serdecznie Alina
Ze śmietniska do rajskiego ogrodu
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Forum służy do zapisywania opinii każdego zarejestrowanego forumowicza, a więc każdy może się wypowiedzieć na dany temat :D
Ale jeśli szukasz tylko potwierdzenia dla swojego sposobu działania, to nie zadawaj tak sformułowanych pytań, tylko opisz swoje działania i o nic nie pytaj, nie zapraszaj do dyskusji :P Nie spodobało ci się to co napisałam?

Marynarzu, sam piszesz, że w roku chcesz nawozić swoje młode tuje pięć (!) razy. Jak dla mnie, to dużo za dużo. A dyskusji o nawożeniu było na forum całe mnóstwo i nie mam zamiaru ich powtarzać ani rozpętywać na nowo. Moim zdaniem iglaki (w tym: tuje) dadzą sobie radę bez szalonego nawożenia, a chemia w nadmiarze jest szkodliwa tak dla roślin, jak dla gleby, wód podskórnych i dla ludzi.

Producent mógł napisać, że należy sypać po pół kilo czegoś pod każdy krzak (papier jest cierpliwy, wytrzyma każdą bzdurę), a im większą dawkę zaleci, tym większy obrót i zysk będzie miał i on, i sklep. A ty? Najwyżej kupisz sobie nowe rośliny.

Kazałeś krótko, to napisałam krótko. I szczerze sugeruję poczytanie wątków podanych w odnośnikach. Naprawdę warto!
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OZDOBNE, pnącza”