Pierwszy storczyk
- DAK
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 lip 2008, o 19:45
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Miło mi, że zajrzeliście.
Podzielę się więc jeszcze jednym doświadczeniem:
W przeźroczystej doniczce jednego najpiękniejszego Phealenopsisa dojrzałam bardzo dużo białej pleśni. Wymieniłam podłoże, korzenie oczyściłam, były w dobrym stanie. Ale w takim razie zaniepokoiłam się, co może być w nieprzeźroczystych doniczkach Cambrii. Doniczka po zgniłym Oncidium stała odstawiona od zimy z zawartością podłoża z korzeniami. Gdy wysypałam zawartość, to zrobiło mi się wstyd, że nie zajrzałam do korzeni, gdy z Oncidium zaczęło się coś dziać, bo może byłyby szanse uratowania. 1/4 doniczki na dnie zajmowała ta zielona gąbka ogrodnicza. :x
Nic więc dziwnego, że bidulek zgnił, a ja widząc, że coś za wilgotno ograniczałam tylko podlewanie. Ale jak to mogło pomóc, gdy na dnie tyle wilgoci było stale. Dziwiłam się też, że doniczka bardzo powoli robi się lżejsza.
Zajrzałam więc do pozostałych doniczek z Cambriami. W Nelly Isler było to samo, ale trochę mniej. Wszystkim wymieniłam podłoże i może uda mi się doczekać wzrostu tych nowych psb:
A to ta bidulka Nelly Isler, stare psb już mocno zużyte, a nowe takie rachityczne:
Podzielę się więc jeszcze jednym doświadczeniem:
W przeźroczystej doniczce jednego najpiękniejszego Phealenopsisa dojrzałam bardzo dużo białej pleśni. Wymieniłam podłoże, korzenie oczyściłam, były w dobrym stanie. Ale w takim razie zaniepokoiłam się, co może być w nieprzeźroczystych doniczkach Cambrii. Doniczka po zgniłym Oncidium stała odstawiona od zimy z zawartością podłoża z korzeniami. Gdy wysypałam zawartość, to zrobiło mi się wstyd, że nie zajrzałam do korzeni, gdy z Oncidium zaczęło się coś dziać, bo może byłyby szanse uratowania. 1/4 doniczki na dnie zajmowała ta zielona gąbka ogrodnicza. :x
Nic więc dziwnego, że bidulek zgnił, a ja widząc, że coś za wilgotno ograniczałam tylko podlewanie. Ale jak to mogło pomóc, gdy na dnie tyle wilgoci było stale. Dziwiłam się też, że doniczka bardzo powoli robi się lżejsza.
Zajrzałam więc do pozostałych doniczek z Cambriami. W Nelly Isler było to samo, ale trochę mniej. Wszystkim wymieniłam podłoże i może uda mi się doczekać wzrostu tych nowych psb:
A to ta bidulka Nelly Isler, stare psb już mocno zużyte, a nowe takie rachityczne:
- DAK
Chyba tak. Przytargałam do domu i nie wiedziałam w co wstawić. Na keramzycie nie stoją tylko dookoła są obsypane wilgotnym keramzytem. Widoczną na zdjęciu wodę na dnie usunęłam. Ale z kolei obawiam się, że za słaby będzie dostęp powietrza. Pewnie jutro wybiorę się po osłonki.Anusska pisze:Czy te storczyki nie mają za mokro, jak stoją bezpośrednio na keramzycie
- DAK
A ja to nawet nie jestem pewna, którego to Phealenopsisa straciłam. Byłam tak pewna, że każdego znam jak swoje 20 palców. Każdy opisany w pamiętniczku, więc nie ponumerowałam doniczek, bo myślałam, że każdego, to nawet bez cienia kwiatka rozpoznam ze 100% pewnością. Oncidium jestem pewna, ale który Phealenopsis padł, mam tylko podejrzenia, ale pewności nie.
- Mala_MI
- Od: 16 paź 2008, o 14:23
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
moim zdaniem nie ma potrzeby, żeby one siedziały w keramzycie. poza tym w ściankach doniczek chyba nie ma dziurek, więc w ten sposób ogranicza się dostęp powietrza do korzeni od dołu.
Pozdrawiam, Justyna
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
- Storczykowa
- Od: 7 lut 2008, o 19:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.