Jak zabezpieczyć balkonowe rośliny przed zimą ?

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
Awatar użytkownika
TASIA
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 21 maja 2008, o 15:24

Jak zabezpieczyć balkonowe rośliny przed zimą ?

Post »

WItam wszystkich
Mam takie pytanie - jak zabezpieczyć balkonowe rośliny przed zimą ? ;:24
Jestem w posiadaniu iglaków (tuja i cyprys), kolekcji skalniaków, bluszcza i lawendy. Wszystko to to rośliny wieloletnie i chciałabym się nimi jeszcze cieszyć. Przeraża mnie nadchodząca zima... Mój pomysł jest taki, żeby doniczki umieścić w kartonach wypełnionych styropianem. To dobry pomysł ? A co z zielonymi częściami roślin ? Iglaków na przykład ? Mają wystawać ponad karton, czy też je chowamy ? A karton to dobry pomysł ? A co z podlewaniem w czasie zimy ? Słyszałam też, że można kupić specjalne maty do zimowania roślin. To prawda ? Jeśli tak, to co polecicie ?
Z góry dziękuje za odpowiedź
Pozdrawiam
Kasia
Awatar użytkownika
Waleria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sty 2007, o 11:36
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Karton + styropian może być, o zielone nie ma co się martwić, w przyrodzie tez ich się nie okrywa. Iglaki podlewa się.
Miałam dwie lawendy na balkonie. Jedna świetnie przezimowała na balkonie - zima była taka jakby jej nie było - druga w mieszkaniu szybciutko padła.
Waleria
Awatar użytkownika
TASIA
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 21 maja 2008, o 15:24

Post »

A dziękuję !!!! Bo się boję, że je zamorduje ..... przypadkiem.
Spróbuje z kartonem i scyropianem, ale jeśli macie inne sprawdzone metody - piszcie, bo wiem, że jest to problem, który spędza sen z powiek nie tylko mi. A zima się zbliża, brryy...
Kasia
Awatar użytkownika
Natkabatka
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 8 wrz 2008, o 13:14

Post »

Kartony ze styropianem albo zgniecionymi gazetami (nie za ciasno) są jak najbardziej ok, przydaje się też agrowłóknina (do kupienia a marketach w stylu tesco i w ogrodniczych - zarówno marketach jak i zwykłych sklepach). Przydaje się szczególnie w przypadku roślin, które zimą powinny być przykryte w całości (w przyrodzie zimują po śniegiem). Akurat góra iglaków może być odkryta, zimno im, tak jak innym zimozielonym, nie szkodzi, dzięki czemu są ozdobą balkonu także zimą :)
Nat
kocureq
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 18 kwie 2009, o 20:32
Kontakt:

Thuje na balkonie w donicach - jak dbać?

Post »

Witam,

Kupiłem sobie na balkon 4 thuje. 2 duże (ok. 180 cm.), 2 małe (ok. 60 cm) Brabant. Z dużych zerwałem kartkeczki i nie pamiętam co to za gatunek :)

Docelowo żywotniki (dzisiaj wygooglałem, że mają polską nazwę, wbrew temu co twierdzą w marketach ;)) wylądują w dużych wspólnych (duża + mała) "donicach" własnej roboty z drewna, na razie siedzą w plastykowych z marketu. Kupiłem ziemię do iglaków w markecie i keramzyt na dno.

Jak dbać o te rośliny, co ile i ile podlewać, czy jakieś specjalne zabiegi stosować?

Stoją na balkonie od południowej strony budynku.
kruch
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 19 kwie 2009, o 20:15

Jaki czas nawadniania w takich warunckach?

Post »

witam, właśnie zasadziłem thuje na tarasie, thuje ok 160 cm, zrobiłem dobrą mieszankę torfu i ziemi, thuje zasadzone są w donicy o długości ok 8m a szerokości i głębokości po 50 cm. Pod korę położyłem linię kropiącą gardena o wydajności 1,5l/h, otwory nawadniające co 30cm.

I teraz pytanko. Jak długo podlewać tę donice? :)
marcinChelm
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 15 lut 2009, o 18:40

Post »

Witam jestem tutaj nowy ale z tego co slyszalem tuja lepiej raz a dobrze podlac niz codziennie po troche bo korzenie podobno az tak dobrze im sie nie rozwijaja a jak dostaja wode raz np na 3 dni to korzenie szukaja wody i tuja dobrze sie trzyma, spotkałem sie z tujami ktore mialy 2 metry wzrosty i sie przechylaly, zreszta moze ktos doswiadoczny pomoze ci:)
Raku
100p
100p
Od: 18 kwie 2008, o 14:50

Post »

Tak w skrócie, generalnie:
1. Właściwy pojemnik:
a) odpowiednia wielkość (im większy, tym lepszy - wiadomo),
b) wskazana izolacja termalna (styropian, kora) - korzenie roślin są wrażliwe na temperatury (zarówno w zimie, jak i w lecie),
c) odpowiednia wentylacja i skuteczne odprowadzenie wody (częściej rośliny chorują na nadmiar wilgoci, niż jej brak - trzeba o tym pamiętać).

2. Właściwie przygotowane podłoże:
to zależy już od gatunku rośliny, warto jednak pamiętać o keramzycie, jako pierwszej warstwie podłoża

3. Nawożenie - uważać, aby nie przenawozić. Dobre są nawozy typu OSMOCOTE.

4. Podlewać odpowiednio do potrzeb danego gatunku rośliny, zasada: rzadziej, ale obficie.

5. Warto, aby z nadejściem nowego sezonu wymienić część podłoża - nawet kosztem systemu korzeniowego (czasami trzeba coś usunąć).

Tyle w dużym skrócie.
Pozdr.
R.
Bartekk
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 12 maja 2008, o 11:49

Co po zimie dla Tui ?

Post »

Witam,
Moje tuje ( w czerwcu będzie rok jak je mam na tarasie ) maja się całkiem dobrze chyba. Dlatego mam pytanie ad podlewania na wiosnę i lato a także czy dać jakiś nawóz - jaki ?
Podlewałem je w zeszłe lato 2 razy w tygodniu po 3 L do każdej doniczki. Jak mam podlewać teraz na wiosnę i później w lato ?

Jaki nawóz zastosować ?

pozdrawiam,
B
kocureq
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Kontakt:

Post »

Raku pisze:3. Nawożenie - uważać, aby nie przenawozić. Dobre są nawozy typu OSMOCOTE.
Czy wystarczy ziemia "do iglaków" zmieniana np. co roku?
Raku pisze:4. Podlewać odpowiednio do potrzeb danego gatunku rośliny, zasada: rzadziej, ale obficie.
A gdzie znaleźć informację ile to jest "odpowiednio do potrzeb" przy danej wielkości drzewka?
maciejb
50p
50p
Od: 17 gru 2008, o 00:36

Post »

Jeżeli te drzewka kupiłeś w markecie typy tesco i biedronesko,lub w jakimkolwiek innym,w którym stały w środku marketu a nie na zewnątrz to obawiam się że mogą po prsotu zdechnąć...często takie drzewka pokonują straszną drogę z holandii lub mają poobcinane korzenie bo były hodowane w gruncie i żeby je drożej sprzedać są upychane do doniczek..
Ostatnio widziałęm jak w sieci tesco,1.5 metrowe brabanty miały bryłe objętości może 0.5 litra,owinięte w jutę,ale były tak suche,bryłą była tak zeschnięta że można by kogoś solidnie uderzyć nią i zabić...
Najlepsze,że później widziałem jak 2 klientów niosło je do samochodu,hahahaha,ale będzie ich zdziwienie gdy padną po 2 tygodniach
kocureq
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Kontakt:

Post »

Kupiłem w "markecie ogrodniczym", stały na zewnątrz w sporych donicach, nie jest źle. Mam je już z miesiąc i mają się dobrze (chyba...)

Co z tym podlewaniem? Może powinienem jakąś książkę kupić, żeby się poduczyć - pomóżcie, polećcie coś...
kocureq
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Kontakt:

Post »

Wyczytałem tu i tam, że duże Tuje to Waxen. Ile mniej-więcej one potrzebują wody? Staram się podlewać "na oko" ale być może w ogóle nie trafiam w potrzeby... Mają jakieś 170-180 cm.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”