Jak zabezpieczyć balkonowe rośliny przed zimą ?
Jak zabezpieczyć balkonowe rośliny przed zimą ?
WItam wszystkich
Mam takie pytanie - jak zabezpieczyć balkonowe rośliny przed zimą ?
Jestem w posiadaniu iglaków (tuja i cyprys), kolekcji skalniaków, bluszcza i lawendy. Wszystko to to rośliny wieloletnie i chciałabym się nimi jeszcze cieszyć. Przeraża mnie nadchodząca zima... Mój pomysł jest taki, żeby doniczki umieścić w kartonach wypełnionych styropianem. To dobry pomysł ? A co z zielonymi częściami roślin ? Iglaków na przykład ? Mają wystawać ponad karton, czy też je chowamy ? A karton to dobry pomysł ? A co z podlewaniem w czasie zimy ? Słyszałam też, że można kupić specjalne maty do zimowania roślin. To prawda ? Jeśli tak, to co polecicie ?
Z góry dziękuje za odpowiedź
Pozdrawiam
Mam takie pytanie - jak zabezpieczyć balkonowe rośliny przed zimą ?
Jestem w posiadaniu iglaków (tuja i cyprys), kolekcji skalniaków, bluszcza i lawendy. Wszystko to to rośliny wieloletnie i chciałabym się nimi jeszcze cieszyć. Przeraża mnie nadchodząca zima... Mój pomysł jest taki, żeby doniczki umieścić w kartonach wypełnionych styropianem. To dobry pomysł ? A co z zielonymi częściami roślin ? Iglaków na przykład ? Mają wystawać ponad karton, czy też je chowamy ? A karton to dobry pomysł ? A co z podlewaniem w czasie zimy ? Słyszałam też, że można kupić specjalne maty do zimowania roślin. To prawda ? Jeśli tak, to co polecicie ?
Z góry dziękuje za odpowiedź
Pozdrawiam
Kasia
- Natkabatka
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 8 wrz 2008, o 13:14
Kartony ze styropianem albo zgniecionymi gazetami (nie za ciasno) są jak najbardziej ok, przydaje się też agrowłóknina (do kupienia a marketach w stylu tesco i w ogrodniczych - zarówno marketach jak i zwykłych sklepach). Przydaje się szczególnie w przypadku roślin, które zimą powinny być przykryte w całości (w przyrodzie zimują po śniegiem). Akurat góra iglaków może być odkryta, zimno im, tak jak innym zimozielonym, nie szkodzi, dzięki czemu są ozdobą balkonu także zimą
Nat
Thuje na balkonie w donicach - jak dbać?
Witam,
Kupiłem sobie na balkon 4 thuje. 2 duże (ok. 180 cm.), 2 małe (ok. 60 cm) Brabant. Z dużych zerwałem kartkeczki i nie pamiętam co to za gatunek
Docelowo żywotniki (dzisiaj wygooglałem, że mają polską nazwę, wbrew temu co twierdzą w marketach ;)) wylądują w dużych wspólnych (duża + mała) "donicach" własnej roboty z drewna, na razie siedzą w plastykowych z marketu. Kupiłem ziemię do iglaków w markecie i keramzyt na dno.
Jak dbać o te rośliny, co ile i ile podlewać, czy jakieś specjalne zabiegi stosować?
Stoją na balkonie od południowej strony budynku.
Kupiłem sobie na balkon 4 thuje. 2 duże (ok. 180 cm.), 2 małe (ok. 60 cm) Brabant. Z dużych zerwałem kartkeczki i nie pamiętam co to za gatunek
Docelowo żywotniki (dzisiaj wygooglałem, że mają polską nazwę, wbrew temu co twierdzą w marketach ;)) wylądują w dużych wspólnych (duża + mała) "donicach" własnej roboty z drewna, na razie siedzą w plastykowych z marketu. Kupiłem ziemię do iglaków w markecie i keramzyt na dno.
Jak dbać o te rośliny, co ile i ile podlewać, czy jakieś specjalne zabiegi stosować?
Stoją na balkonie od południowej strony budynku.
Jaki czas nawadniania w takich warunckach?
witam, właśnie zasadziłem thuje na tarasie, thuje ok 160 cm, zrobiłem dobrą mieszankę torfu i ziemi, thuje zasadzone są w donicy o długości ok 8m a szerokości i głębokości po 50 cm. Pod korę położyłem linię kropiącą gardena o wydajności 1,5l/h, otwory nawadniające co 30cm.
I teraz pytanko. Jak długo podlewać tę donice?
I teraz pytanko. Jak długo podlewać tę donice?
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 15 lut 2009, o 18:40
Witam jestem tutaj nowy ale z tego co slyszalem tuja lepiej raz a dobrze podlac niz codziennie po troche bo korzenie podobno az tak dobrze im sie nie rozwijaja a jak dostaja wode raz np na 3 dni to korzenie szukaja wody i tuja dobrze sie trzyma, spotkałem sie z tujami ktore mialy 2 metry wzrosty i sie przechylaly, zreszta moze ktos doswiadoczny pomoze ci:)
Tak w skrócie, generalnie:
1. Właściwy pojemnik:
a) odpowiednia wielkość (im większy, tym lepszy - wiadomo),
b) wskazana izolacja termalna (styropian, kora) - korzenie roślin są wrażliwe na temperatury (zarówno w zimie, jak i w lecie),
c) odpowiednia wentylacja i skuteczne odprowadzenie wody (częściej rośliny chorują na nadmiar wilgoci, niż jej brak - trzeba o tym pamiętać).
2. Właściwie przygotowane podłoże:
to zależy już od gatunku rośliny, warto jednak pamiętać o keramzycie, jako pierwszej warstwie podłoża
3. Nawożenie - uważać, aby nie przenawozić. Dobre są nawozy typu OSMOCOTE.
4. Podlewać odpowiednio do potrzeb danego gatunku rośliny, zasada: rzadziej, ale obficie.
5. Warto, aby z nadejściem nowego sezonu wymienić część podłoża - nawet kosztem systemu korzeniowego (czasami trzeba coś usunąć).
Tyle w dużym skrócie.
Pozdr.
R.
1. Właściwy pojemnik:
a) odpowiednia wielkość (im większy, tym lepszy - wiadomo),
b) wskazana izolacja termalna (styropian, kora) - korzenie roślin są wrażliwe na temperatury (zarówno w zimie, jak i w lecie),
c) odpowiednia wentylacja i skuteczne odprowadzenie wody (częściej rośliny chorują na nadmiar wilgoci, niż jej brak - trzeba o tym pamiętać).
2. Właściwie przygotowane podłoże:
to zależy już od gatunku rośliny, warto jednak pamiętać o keramzycie, jako pierwszej warstwie podłoża
3. Nawożenie - uważać, aby nie przenawozić. Dobre są nawozy typu OSMOCOTE.
4. Podlewać odpowiednio do potrzeb danego gatunku rośliny, zasada: rzadziej, ale obficie.
5. Warto, aby z nadejściem nowego sezonu wymienić część podłoża - nawet kosztem systemu korzeniowego (czasami trzeba coś usunąć).
Tyle w dużym skrócie.
Pozdr.
R.
Co po zimie dla Tui ?
Witam,
Moje tuje ( w czerwcu będzie rok jak je mam na tarasie ) maja się całkiem dobrze chyba. Dlatego mam pytanie ad podlewania na wiosnę i lato a także czy dać jakiś nawóz - jaki ?
Podlewałem je w zeszłe lato 2 razy w tygodniu po 3 L do każdej doniczki. Jak mam podlewać teraz na wiosnę i później w lato ?
Jaki nawóz zastosować ?
pozdrawiam,
B
Moje tuje ( w czerwcu będzie rok jak je mam na tarasie ) maja się całkiem dobrze chyba. Dlatego mam pytanie ad podlewania na wiosnę i lato a także czy dać jakiś nawóz - jaki ?
Podlewałem je w zeszłe lato 2 razy w tygodniu po 3 L do każdej doniczki. Jak mam podlewać teraz na wiosnę i później w lato ?
Jaki nawóz zastosować ?
pozdrawiam,
B
Czy wystarczy ziemia "do iglaków" zmieniana np. co roku?Raku pisze:3. Nawożenie - uważać, aby nie przenawozić. Dobre są nawozy typu OSMOCOTE.
A gdzie znaleźć informację ile to jest "odpowiednio do potrzeb" przy danej wielkości drzewka?Raku pisze:4. Podlewać odpowiednio do potrzeb danego gatunku rośliny, zasada: rzadziej, ale obficie.
Jeżeli te drzewka kupiłeś w markecie typy tesco i biedronesko,lub w jakimkolwiek innym,w którym stały w środku marketu a nie na zewnątrz to obawiam się że mogą po prsotu zdechnąć...często takie drzewka pokonują straszną drogę z holandii lub mają poobcinane korzenie bo były hodowane w gruncie i żeby je drożej sprzedać są upychane do doniczek..
Ostatnio widziałęm jak w sieci tesco,1.5 metrowe brabanty miały bryłe objętości może 0.5 litra,owinięte w jutę,ale były tak suche,bryłą była tak zeschnięta że można by kogoś solidnie uderzyć nią i zabić...
Najlepsze,że później widziałem jak 2 klientów niosło je do samochodu,hahahaha,ale będzie ich zdziwienie gdy padną po 2 tygodniach
Ostatnio widziałęm jak w sieci tesco,1.5 metrowe brabanty miały bryłe objętości może 0.5 litra,owinięte w jutę,ale były tak suche,bryłą była tak zeschnięta że można by kogoś solidnie uderzyć nią i zabić...
Najlepsze,że później widziałem jak 2 klientów niosło je do samochodu,hahahaha,ale będzie ich zdziwienie gdy padną po 2 tygodniach