Stokrotka afrykańska (osteospermum)
Dotarły do Lidla nasionka osteospermum. Kupiłam i dziś wysiałam.
A to wysiane 12 dni temu nasionka stokrotek afrynańskich sprowadzone z USA. Wzeszło 100%, rosną jak szalone, mają być ciemno różowe.
http://img516.imageshack.us/img516/3323/p3210091.th.jpg
A to wysiane 12 dni temu nasionka stokrotek afrynańskich sprowadzone z USA. Wzeszło 100%, rosną jak szalone, mają być ciemno różowe.
http://img516.imageshack.us/img516/3323/p3210091.th.jpg
Osteospermum nie nadaje się do skrzynki balkonowej. Silnie się rozrasta, potrzebuje dużo miejsca w korzeniach, można posadzić w dużej donicy, albo skrzyni drewnianej.W zeszłym roku kupiłam sadzonkę wys.20 cm, a wyrósł krzew ok.60-70cm wysokości Jak wyciągałam jesienią to cała donica była silnie przekorzeniona.
Do gruntu można posadzić pod warunkiem, że ma się przepuszczalna ziemię( nie lubi cięższej) i bardzo słoneczne miejsce, dobrze rośnie na podwyższonej rabacie.Można sadzić w odległości co 40 do 50cm.
Do gruntu można posadzić pod warunkiem, że ma się przepuszczalna ziemię( nie lubi cięższej) i bardzo słoneczne miejsce, dobrze rośnie na podwyższonej rabacie.Można sadzić w odległości co 40 do 50cm.
Mam mieszankę nasion międzynarodową.Pierwsze nasionka kupiłam w USA (6$ 50 nasionek) pod nazwą osti lavender, wysiane pod koniec marca, wykiełkowały wszystkie, mają być różowe. Te wyższe - białe kupione były na polskim allegro. Kupiłam też nasionka w Lidlu - niemieckie (z 8 nasionek rosną 3 - słabo). Dopiero jak zakwitną okaże się jak wyglądają naprawdę.
- Milosz-s
- 200p
- Od: 29 maja 2007, o 16:27
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Witajcie
Prześledziłem cały wątek i nie znalazłem żadnych wskazówek dotyczących rodzaju ziemi w jakiej uprawiacie te piękne stokrotki.
Wyczytałem że lubią przepuszczalne lekkie żyzne gleby, i nie znoszą przelania. Ja mam raczej ciężką glebę. Czy mogę w niej uprawiać osteospermum z założeniem że podlewać będę umiarkowanie ?
Dzisiaj kupiłem 5 sadzonek w doniczkach (po 7 zet)
Prześledziłem cały wątek i nie znalazłem żadnych wskazówek dotyczących rodzaju ziemi w jakiej uprawiacie te piękne stokrotki.
Wyczytałem że lubią przepuszczalne lekkie żyzne gleby, i nie znoszą przelania. Ja mam raczej ciężką glebę. Czy mogę w niej uprawiać osteospermum z założeniem że podlewać będę umiarkowanie ?
Dzisiaj kupiłem 5 sadzonek w doniczkach (po 7 zet)
Cieplutkie, słoneczne, już wiosenne, pozdrowionka z Jelonka - MIŁOSZ
R.O.D. Jelonek k. Poznania
R.O.D. Jelonek k. Poznania
Raczej nie, tu nie chodzi o umiarkowane podlewanie, ale ta roślina lubi luźna glebę, by do korzeni dochodziło powietrze, a cięższe gleby się zasklepiają i utrudniają dostęp powietrza do korzeni.Jak chcesz uprawiać w gruncie to najlepiej na jakiejś podwyższonej grządce z drenażem by woda odpływała i przepuszczalną ziemią.Nie znaczy to wcale, że roślina lubi sucho, trzeba dbać o stałą umiarkowaną wilgotność.