Dereń - cięcie,nawożenie ,ukorzenianie,pielęgnacja
Dereń - cięcie,nawożenie ,ukorzenianie,pielęgnacja
Kiedy należy ciąć dereń biały i inne celem zagęszczenia: przed zimą ,czy na wiosnę i jak krótko go przyciąć (szkoda mi obcinać ładne przebarwiające na czerwono gałęzie jednak perspektywa otrzymania gęstrzego krzaka za rok zachęca do ostrego cięcia-tylko kiedy i jak to zrobić ?
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Najlepszą porą cięcia krzewów jest oczywiście wiosna,ale derenie równie dobrze znoszą ciecie o każdej porze roku.Swój'Elegantisima'prowadzę w kształcie kuli i tnę go conajmniej 3 razy w sezonie.
Znam ten ból i ten żal,ale w przypadku derenia,jeśli krzew ma dość dużo wilgoci,nie masz czego sie obawiać-bardzo szybko przyrośnie i zagęści się więc najlepiej będzie jak skrócisz go równo na wysokości ok.50 cm. nad ziemią.
Jeśli jednak serce ci nie pozwoli,to skracaj tak właśnie co drugi lub co trzeci pęd.
Polecam jednak radykalne cięcie,efekt murowany i szybki,zadbaj tylko o dobrą wilgotność.
Znam ten ból i ten żal,ale w przypadku derenia,jeśli krzew ma dość dużo wilgoci,nie masz czego sie obawiać-bardzo szybko przyrośnie i zagęści się więc najlepiej będzie jak skrócisz go równo na wysokości ok.50 cm. nad ziemią.
Jeśli jednak serce ci nie pozwoli,to skracaj tak właśnie co drugi lub co trzeci pęd.
Polecam jednak radykalne cięcie,efekt murowany i szybki,zadbaj tylko o dobrą wilgotność.
- Lizbona
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 4 maja 2007, o 21:20
- Kontakt:
Ja mam derenia białego chyba już trzeci rok (albo i czwarty?), rośnie jak na drożdżach - problem w tym, że nie za bardzo chce trzymać pion - raczej skłania się ku rozpostarciu. A jak deszcz popada (lub podlewam) i liście robią się cięższe od wody, to kładzie się już zupełnie. Obejrzałam go z każdej strony i naprawdę nic u niego nie rośnie pionowo. Podparłam kamieniami w samym centrum, ale nie wiem czy to nie za brutalne potraktowanie.
Czy ja się mylę czy z derenia białego powinien być niezły krzaczor, a nie "roślina-o-mało-co-płożąca"?
Czy ja się mylę czy z derenia białego powinien być niezły krzaczor, a nie "roślina-o-mało-co-płożąca"?
Pozdrawiam - Joanna
- adamza07
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 mar 2007, o 20:39
"Człowiek żyje po to,aby kochać. Jeśli nie kocha - to nie żyje." Vinet
ogrody,kompozycje roślin
ogrody,kompozycje roślin
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Kontakt:
JUż widzę- dzięki Inko.
Nie znam Twoich planów co do tego krzewu ale pozostawic tak go chyba nie powinnaś ...
Ciachnij go szybko na okrągło na pewnej wysokości np.50 cm i ładnie Ci się zaokrągli i zagęci a liście będą ozdobą lub
zapleć w warkocz 3 pędy ,poobrywaj dolne gałązki a górne skróć-uformujesz owalne drzewko.
Reszte pędów wytnij.
Warkocz trzeba na początku przywiązać do palika i po kilku latach można z niego zrezygnować.
Trzeba też na początku usuwać na bieżąco wybijające od dołu pędy.
Jeśli zostawisz go w takiej formie -rozrośnie się w wielkie lużne krzaczysko a raczej nie widzę tam dość miejsca dla niego.
Adamie - tawułki wyglądaja super
Nie znam Twoich planów co do tego krzewu ale pozostawic tak go chyba nie powinnaś ...
Ciachnij go szybko na okrągło na pewnej wysokości np.50 cm i ładnie Ci się zaokrągli i zagęci a liście będą ozdobą lub
zapleć w warkocz 3 pędy ,poobrywaj dolne gałązki a górne skróć-uformujesz owalne drzewko.
Reszte pędów wytnij.
Warkocz trzeba na początku przywiązać do palika i po kilku latach można z niego zrezygnować.
Trzeba też na początku usuwać na bieżąco wybijające od dołu pędy.
Jeśli zostawisz go w takiej formie -rozrośnie się w wielkie lużne krzaczysko a raczej nie widzę tam dość miejsca dla niego.
Adamie - tawułki wyglądaja super
- Lizbona
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 4 maja 2007, o 21:20
- Kontakt:
Dzięki, dzięki, dzięki
Pomysł z warkoczkem to "dobra pomysła" - sprawdzę tylko czy jeszcze jest na tyle giętki. Jak nie, to będę kombinować i go pociacham, bo w obecnym wcieleniu nie za bardzo mi się on widzi. Ten dereń Za nim rośnie krzewuszka i chyba posadziłam ciut bez wyobraźni, bo mają za mało miejsca - trzeba więc będzie nią też się zająć. Szkoda, że to już takie wielkie, bo najchętniej bym przesadziła
Pomysł z warkoczkem to "dobra pomysła" - sprawdzę tylko czy jeszcze jest na tyle giętki. Jak nie, to będę kombinować i go pociacham, bo w obecnym wcieleniu nie za bardzo mi się on widzi. Ten dereń Za nim rośnie krzewuszka i chyba posadziłam ciut bez wyobraźni, bo mają za mało miejsca - trzeba więc będzie nią też się zająć. Szkoda, że to już takie wielkie, bo najchętniej bym przesadziła
Pozdrawiam - Joanna