Stokrotka afrykańska (osteospermum)

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
LeNka
1000p
1000p
Od: 23 sie 2008, o 07:35
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Zostaje ci jedynie zamówić w sklepie internetowym, ja też nigdzie w żadnym sklepie ich nie widziałam
Awatar użytkownika
fibi
100p
100p
Od: 26 gru 2008, o 13:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dotarły do Lidla nasionka osteospermum. Kupiłam i dziś wysiałam.
A to wysiane 12 dni temu nasionka stokrotek afrynańskich sprowadzone z USA. Wzeszło 100%, rosną jak szalone, mają być ciemno różowe.
http://img516.imageshack.us/img516/3323/p3210091.th.jpg
Awatar użytkownika
LeNka
1000p
1000p

Post »

Czy ktoś ma nasionka o rurkowanych płatkach????, albo wie gdzie można kupić. W zeszłym roku kupiłam 2 kwiaty po 2,5zł ale były na tyle poschnięte i zniszczone że nie zdążyły wytworzyć nasionek.
Awatar użytkownika
fibi
100p
100p

Post »

Proszę o podzielenie się doświadczeniami na temat ilości sadzonek osteospermum do skrzynki balkonowej, a także w jakich odległościach sadzić je w gruncie.
Pozdrawiam.
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Post »

Osteospermum nie nadaje się do skrzynki balkonowej. Silnie się rozrasta, potrzebuje dużo miejsca w korzeniach, można posadzić w dużej donicy, albo skrzyni drewnianej.W zeszłym roku kupiłam sadzonkę wys.20 cm, a wyrósł krzew ok.60-70cm wysokości :) Jak wyciągałam jesienią to cała donica była silnie przekorzeniona.
Do gruntu można posadzić pod warunkiem, że ma się przepuszczalna ziemię( nie lubi cięższej) i bardzo słoneczne miejsce, dobrze rośnie na podwyższonej rabacie.Można sadzić w odległości co 40 do 50cm.
Awatar użytkownika
LeNka
1000p
1000p

Post »

Nadaje się do skrzynki jak najbardziej. Tu akurat mam dwa krzaczki a pośrodku astry i żałuję że nie posadziłam sobie więcej (jeszcze przynajmniej dwa ), skrzynka 80cm, wiadomo przesadzać z ilością też nie można.
W gruncie to można co 40-50 cm, ale ja osobiście wole jak roślinki gęsto rosną.

Obrazek
Awatar użytkownika
fibi
100p
100p

Post »

Wielkie dzięki za porady. LeNka - są przepiękne. Mam tego ponad 50 sadzonek wyhodowanych z nasionek. Te wyższe - kolor biały, niższe - różowe.
Awatar użytkownika
LeNka
1000p
1000p

Post »

Ale masz już duże te sadzonki, moje jakoś mają dopiero po 6 listków :? I mówisz 50 szt. :shock: , ja wczoraj przyszalałam kupiłam sobie już 3 kwitnące ( 6 zł ), bo już nie mogłam się doczekać kiedy z moich nasionek coś się wkońcu wykluje. A masz jakąś odmianę o rurkowanych płatkach?????
Ariadna
500p
500p
Od: 17 lut 2009, o 21:50
Kontakt:

Post »

Są na targach 2 odmiany śliczne duże po 15zł
Awatar użytkownika
fibi
100p
100p

Post »

Mam mieszankę nasion międzynarodową.Pierwsze nasionka kupiłam w USA (6$ 50 nasionek) pod nazwą osti lavender, wysiane pod koniec marca, wykiełkowały wszystkie, mają być różowe. Te wyższe - białe kupione były na polskim allegro. Kupiłam też nasionka w Lidlu - niemieckie (z 8 nasionek rosną 3 - słabo). Dopiero jak zakwitną okaże się jak wyglądają naprawdę.
Awatar użytkownika
Milosz-s
200p
200p
Od: 29 maja 2007, o 16:27
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witajcie
Prześledziłem cały wątek i nie znalazłem żadnych wskazówek dotyczących rodzaju ziemi w jakiej uprawiacie te piękne stokrotki.
Wyczytałem że lubią przepuszczalne lekkie żyzne gleby, i nie znoszą przelania. Ja mam raczej ciężką glebę. Czy mogę w niej uprawiać osteospermum z założeniem że podlewać będę umiarkowanie ?
Dzisiaj kupiłem 5 sadzonek w doniczkach (po 7 zet)
Cieplutkie, słoneczne, już wiosenne, pozdrowionka z Jelonka - MIŁOSZ
R.O.D. Jelonek k. Poznania
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Post »

Raczej nie, tu nie chodzi o umiarkowane podlewanie, ale ta roślina lubi luźna glebę, by do korzeni dochodziło powietrze, a cięższe gleby się zasklepiają i utrudniają dostęp powietrza do korzeni.Jak chcesz uprawiać w gruncie to najlepiej na jakiejś podwyższonej grządce z drenażem by woda odpływała i przepuszczalną ziemią.Nie znaczy to wcale, że roślina lubi sucho, trzeba dbać o stałą umiarkowaną wilgotność.
Awatar użytkownika
izabelita
50p
50p
Od: 7 lis 2008, o 10:17

Post »

Wczoraj będąc na wystawie kwiatów w WPKiW w Chorzowie udało mi się znaleźć takie osteospermum:

Obrazek
Mam zamiar wysadzić je do skrzynki balkonowej w kompozycji z innymi fioletowo-lila roślinkami :D
pozdrawiam,
Iza
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”