Rośliny na słoneczny balkon

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
Raku
100p
100p
Od: 18 kwie 2008, o 14:50

Post »

Zastanawiałem się, gdzie umieścić niniejszy post - tu, czy w "bylinach" pod hasłem "miskant".
Jezeli nie jest to odpowiednie miejsce, proszę moderatora o przeniesienie.
Pytnie:
Czy ktoś z Was próbował umieścić na słonecznym balkonie miskanta, konkretenie m. olbrzymiego?
Ponieważ mam dość spory balkon (przede wszystkimm dłuuugi) myślę o tej trawie, bo:
- jest wielgaśna i podoba mi się jej pokrój
- ładnie szeleści na wietrze
- nie tak często spotyka się zielone "badyle" na balkonach, etc.

Oprócz pelargonii i innych mieszanych kompozycji jednorocznych, jak na razie, na balkonie mam brzozę Youngii, zimozielone bukszpany oraz robinię szczeciniastą. Wszystko dopiero od ubiegłego roku, tak więc trudo powiedzieć co i jak...
I teraz kombinuję z miskantem.
Donica ok. 40-50 litrów, choć może za dużo, skoro miskanta się ścina na zimę i można go przenieść np. do piwnicy.
Balkon bardzo mocno oświetlony.

Da radę?
Awatar użytkownika
igielka78
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2008, o 10:24
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jak lubisz podlewac to wydaje mi się, że da radę. Miskanty raczej lubią wilgotną ziemię, a na takim mocno nasłonecznionym balkonie to może byc problem. W zeszłym roku miałam w donucy miskanta chińskiego Zebrinus, rósł nieźle, ale słońce tam było tak do 13.
Awatar użytkownika
Antooosia
1000p
1000p
Od: 8 sty 2008, o 08:49
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Kochani!
Mam do Was prośbę:poradźcie,co wsadzic do skrzynek?Stoją na parapetach,stanowisko - cztery strony świata... :wink: .Myśłałam o cudnych bratkach...ale chciałabym oryginalnie... :oops:
Chciałabym,by było to coś niebanalnego,a zarazem gustownie i ze smakiem dobranego.Nie może zbytnio zwisac,by nie przeważyc doniczek(niczym nie przymocowanych).Niech cieszy i zachwyca...aha,no i mamy tylko miesiąc-córa ma Komunię i chciałabym,by już wtedy czarowało :wink: .
Wiem,wiem,wiele wymagam,ale wierzę,że mi pomożecie :D
Pozdrawiam,Kinga.
Na skraju lasu jest mały domek...
Awatar użytkownika
LeNka
1000p
1000p
Od: 23 sie 2008, o 07:35

Post »

Kto się pochwali balkonikiem :lol: , czy jeszcze nic nie posadziliście???
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Antooosia, a może szałwia? Ta strażacko czerwona, niewysoka, spotykana na kwietnikach miejskich? Nieduża, rośnie w górę, kwitnie niezawodnie, można kupić kwitnące rośliny. A na północne parapety może niecierpek?
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Awatar użytkownika
Antooosia
1000p
1000p
Od: 8 sty 2008, o 08:49

Post »

Naleweczko powiem Ci,że szałwia bardzo ciekawie wygląda...tylko z czym ją połaczyc?
A niecierpek mnie...niecierpi :? ,miałam kiedyś i biedaka zamordowałam :oops:
Pozdrawiam,Kinga.
Na skraju lasu jest mały domek...
Awatar użytkownika
PatiPatka
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 23 mar 2009, o 19:57

Post »

Witam po przerwie,
powinnam chyba nowy wątek zacząć, ale łaczy się ze starym więc tu zapytam: Mój ogród dopiero się formuje - dzisiaj schną fundamenty pod taras, w piasku bawią się dzieci , a krajobraz księżycowy z górek humusu, otoczaków i łupka jeszcze długo ogrodu przypominać nie będzie, ale do roślinek bardzo mi spieszno, więc doradźcie co mogę posiać/posadzić na małym południowym balkonie, ewentualnie nasłonecznionym oknie strychu z takich roślin, które będę potem mogła przesadzić do ogrodu ? Mam już lawendę, w mini-inspekcie lobelię i trochę ziół.Były tez sadzonki hortensii, ale zjadł mi kot :-(
Pozdrawiam miło.
elsi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sty 2009, o 17:26
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Antooosia, szałwia bardzo fajnie wygląda z takim nowym gatunkiem wilczomlecza, drobny, biały, zaraz cyknę fotkę takiego, którego udało mi się przezimować, rósł właśnie z szałwiami:
Obrazek
Może to zdjęcie nie jest zbyt udane, ale i tak się poświęciłam i wyszłam "po nocy" z domu :wink:
Pozdrawiam. Elżbieta
Ogród Elżbiety
Awatar użytkownika
mommy_b
200p
200p
Od: 25 kwie 2008, o 19:47

Post »

Ktoś prosił o pokazanie swoich balkonów, no więc proszę. :)
Tak wygląda mój balkon od strony południowej. Są tam pelargonie, cytrusy, truskawki, osteospermum i jeszcze kilka innych roślin. Nie ma tam nawet odrobiny cienia ale rośliny dają sobie radę.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
LeNka
1000p
1000p

Post »

To ja też pokażę swoją kompozycję :roll:
Obrazek
Awatar użytkownika
izabelita
50p
50p
Od: 7 lis 2008, o 10:17
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Koniczynka napisała:
posiałam go już kupiłam błękitny i strasznie mnie ciekawi jak to będzie ale boię się słonka bo praży u mnie strasznie mam nadzieję że go nie spali
Gosiu, jak się ma Twój groszek? Ja też posiałam w podłużnej skrzynce żeby się piął po kracie na bocznej ścianie balkonu, na razie ma po kilkanaście cm. Mam mieszankę, na opakowaniu pokazane są różówe, fioletowe i białe i mam nadzieję że takie właśnie będą, ale to chyba wielka niewiadoma :)

Lenka, udało Ci się kupić bardzo ładne osteospermum, szczególnie podoba mi się to pomarańczowe, ja nigdzie nie widziałam takiego. Bardzo jestem ciekawa jak Ci się rozrosną. Mam nadzieję że pochwalisz się zdjęciami ;:63
pozdrawiam,
Iza
Awatar użytkownika
LeNka
1000p
1000p

Post »

To nie osteospermum, ale dimoforteha z tej samej rodziny, ale róznią się nasionkami i płatkami :oops:
Awatar użytkownika
eukomis
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 17:31

Post »

Ja wtym roku postanowiłam zrobić balkon pstrokaty oto zdjęcia.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
[url=http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/4bbb6d1609e0df2b.html]Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
pozdrawiam Halina

*spis wątków
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”