Glicynia - uprawa,problemy Cz.1

Drzewa ozdobne
Zablokowany
Awatar użytkownika
Tula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2009, o 15:00
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

A ja dzisiaj odkryłam, że moja glicynia przeżyła zimę w gruncie :lol: Niby nic dziwnego... tylko, że ja ją wiosną 2008 roku własnoręcznie wyhodowałam z nasionka :) Potem miała mączniaka, potem jakieś robale, a na koniec wysadziłam do gruntu i obsypała wszystkie liście, został taki patyczek 20 cm. Myślałam, że padła, bo u mnie w październiku to jeszcze ciepło było i rośliny nie gubiły liści. I z tego badylka teraz wystają zielone pączki :lol:
Awatar użytkownika
dwostr
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 mar 2008, o 15:38
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ja również z niecierpliwością czekam na fotki kwitnącej glicynii
jincs napisz ,proszę czy pień Twojej glicynii uformowałeś na jakiejś podporze ,czy tylko są to pędy tak poskręcane .
Bardzo bym chciała tak poprowadzić swoją glicynię.
Moja to jeszcze maleństwo ,w tamtym roku miała trzy kwiatostany ,a w tym tylko jeden.
Serdecznie pozdrawiam Danuta
Awatar użytkownika
jincs
50p
50p
Od: 25 sty 2008, o 23:25

Post »

Glicynia ma podporę w postaci drutu zbrojonego (został z budowy domu), która faktycznie nie jest już potrzebna roślinie, ale nie idzie jej wyciągnąć.roślina ma bardzo mocne pędy, które tak ścisły podporę, ze zostanie tam na zawsze!!!glicynia ma 5 lat

:D :D :D :) :) :)
Awatar użytkownika
jincs
50p
50p

Post »

nie wiem jak u ciebie, ale jak już podlewam glicynie. mam kiepska ziemie i w cieplejsze wiosenne i letnie dni chyba by padła.powodzenia:):):)
Awatar użytkownika
lesioc
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 cze 2008, o 10:20

Post »

A to ja też się pochwalę.... moja posadzona w zeszłym roku glicynia (sadzonka wysokości ok 40cm) już w tym roku zakwitnie !Obrazek Po lekturze - miedzy innymi - tego forum myślałem, że będę musiał odczekać co najmniej 3 lata... a tu taka niespodzianka :D

Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek

Najwyraźniej miejsce w którym ja posadziłem doskonale jej spasowała bo w ciągu zeszłego roku wyrosła do ok 1.7m na wysokość a potem rozeszła się na boki po przynajmniej 1m. Bardzo pozytywnie zaskakuje mnie jej tempo wzrostu. Mam dla niej przygotowaną w tym roku łuk-pergole którą mam nadzieję w ciągu lata ładnie zarośnie.

Obrazek

Przyciąłem ja w marcu i teraz bezie miała około 10 kwiatów ale mam nadzieję, że w ciągu następnych lat będzie ich tyle że tez już nie będę w stanie ich policzyć :D

Mam tylko jeden mały problem - na glicynii masowo pojawiły się takie oto gąsienice. Codziennie zbieram je ręcznie ze wszystkich liści i pędów oraz przeszukuję podpory - ale na kolejny dzień mam znowu całą nową armię wcinającą w najlepsze liście glicynii. Czy mozna sie ich pozbyć jakoś bardziej skutecznie ? Dodam jeszcze tylko że najwyraźniej bardzo sobie upodobały tą wisterię bo na sąsiednich roślinach nie udało mi się znaleźć ani jednej sztuki.

Obrazek
Zapraszam: spis treści ogród
"Fotografia nie jest związana z patrzeniem lecz z czuciem. Jeżeli nie czujesz nic w tym na co patrzysz, nigdy nie uda ci się sprawić,
aby ludzie patrząc na twoje zdjęcia cokolwiek odczuwali." Don McCullin
Raku
100p
100p
Od: 18 kwie 2008, o 14:50

Post »

Chemia, w obecnych, zepsutych czasach tylko chemia, niestety...

I pytanie do właścicieli glicynii:
jak to jest, czy nie żałujecie posadzenia tego pnącza?
Jak jest z jej ekspansywnością i pielęgnacją? Widzę, że dorosła roślina idzie jak burza, rozrasta się jak cholera i wymaga jednak wiele uwagi. Posadzona gdzieś przy budynku, gdzie ma dobre warunki wzrostu, wymaga co roku silnego przycięcia i uważnego prowadzenia.
Oczywiście jej silny wzrost może być poczytywany za niewątpliwą zaletę, ale...
Nigdy nie myśleliście sobie: "Mam już jej dość"?
Pozdr.
Awatar użytkownika
lesioc
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Raku pisze:Chemia, w obecnych, zepsutych czasach tylko chemia, niestety...
Może źle się wyraziłem... chodziło mi o to właśnie, że już mam dość wyskubywania ich ręcznie i trzeba tych amatorów sałatki z glicynii potraktować brutalniej jakimś preparatem. Tylko nie bardzo wiem co można stosować na takie już wyrośnięte gąsienice.
"Fotografia nie jest związana z patrzeniem lecz z czuciem. Jeżeli nie czujesz nic w tym na co patrzysz, nigdy nie uda ci się sprawić,
Swagman
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 sty 2009, o 23:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

na razie jest tak:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
mme33
1000p
1000p
Od: 26 lis 2008, o 21:26

Post »

O wow :roll:
Warto czekać na kwitnącą Wisterię chociażby parę lat....Tak będzie chyba w moim przypadku...
Magdalena pozdrawia :)
Zapraszam do ogrodu
Awatar użytkownika
jincs
50p
50p

Post »

przepiękne kwiaty. zdobi mój ogród
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
lesioc
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Raku pisze:Jak jest z jej ekspansywnością i pielęgnacją? Widzę, że dorosła roślina idzie jak burza, rozrasta się jak cholera i wymaga jednak wiele uwagi.
Gdyby ktoś miał wątpliwości co do tempa wzrostu glicynii to tu są 2 zdjęcia tego samego miejsca zrobione w 2 tygodniowym odstępie czasu :)
W tym czasie z pąków zdążyły pojawić się liście, rozwinąć pierwsze kwiaty, a nowe pędy mają już po 30-40cm długości.

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

:roll: no pięknie wyglądają ;:138 ;:111
Awatar użytkownika
Sylwek-zx
1000p
1000p
Od: 8 lut 2009, o 09:34
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witam; moja wisteria ma w sumie ok. 8lat i "kwitnie" poza sezonem tzn. ma kilkanaście kwiatów pod koniec sierpnia i na tym koniec. Może to i kwestia przemarzania ale raczej chyba nie, bo jest w osłonietym miejscu, a przy tym nie widzę by mróz ją wyniszczał, co może byc tego przyczyną??
dziękuję za pomoc:) pozdrawiam
Zablokowany

Wróć do „Drzewa i krzewy OZDOBNE, pnącza”