Termin sadzenia cebul tulipanów
Uszczykiwanie pędów kwiatowych,wykopywanie cebul
Czy przekwitające tulipany (kwiaty) należy uszczykiwać ?
Tego na co za późno, tego szkoda...
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 mar 2008, o 18:52
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- man211
- Od: 16 paź 2007, o 08:30
Cebule
Prawdopodobnie gdy tulipan wypuszczał nowe liście, został zaatakowany przez nornice lub jakie inne gryzonie.W ten sposób korzenie są a nic poza tym nie ma.Poszukaj czy obok tych tulipanów nie ma nor od tych gryzoni . Jeżeli są to sprawa wyjaśniona. Taką samą sytuację też miałem osobiście.
Pozdrawiam Grzegorz
Kolekcja dalii ze Śląska Kolekcja dalii ze Śląska cz.2
Mój garnek Poszukuję dalii Lajkonik
Kolekcja dalii ze Śląska Kolekcja dalii ze Śląska cz.2
Mój garnek Poszukuję dalii Lajkonik
Jesienią sadziłam cebule białych tulipanów z zieloną smugą, miejsce jest trochę ocienione przez sosny i zimą dość wilgotne, ale od kilku lat rośnie tam z powodzeniem ta odmiana. Muszę jednak co rok, dwa dosadzać podsypując trochę piasku pod każdą cebulę.Z 6 dosadzonych sztuk wyrósł jeden, resztę wykopałam ukorzenionych, ale cebule nie miały oznak gnicia, choć były jakieś wilgotnawe Było dużo śniegu i dużo wilgoci, wiec może zaszkodziło im w tym miejscudwostr pisze:selli7 nie rozumiem,czy te cebule sadziłaś już ukorzenione ,czy wykopałaś je właśnie takie
Ja miałam zawsze problem z kwiatami cebulowymi,albo gineły cebulki od razu ,albo kwitly raz i znikały.Tamtej jesueni nie dałam za wygraną...przygotowałam specjalne miejce dla roslin cebulowych i....wszystkie cebule jakie zakupiłam zamoczyłam w biochikolu na 2 godziny.W tym roku miałam cudowny ogrod pełen pieknych kwiatów cebulowych.Obecnie wiele z nich pzrekwitło ,ale szykują sie do kwitnienia czosnki ozdobne i dobzre rosną lilie i inne....ktorych nazw nie pamietam.Sellimoże to sprawka wirusa albo grzyba??
- Waleria
- Od: 12 sty 2007, o 11:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Jak tulipan robi się brzydki, albo już mu zaczynają opadać płatki, wtedy uszczykuję,żeby wszystko szło w cebulę, a nie w niepotrzebne nasiona. Z obcinaniem radzą uważać,żeby nie przenieść wirusów. Uszczykuję sam kwiatek.wartek pisze:a kiedy dokladnie nalezy scinac tulipany
i w ktorym miejscu nalezy to zrobic? sama główkę, czy wiecej?
pozdrawiam
Waleria
- elik_49
- 1000p
- Od: 15 mar 2009, o 20:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ja mam inny problem z tulipanami, wiele w tym roku mi nie zakwitło chodź wypuściło ładne zdrowe liście, w ubiegłym roku był ten sam problem ale sądziłam że ma to zwiazek że są to nowe nasadzenia, nie rosną one zbyt gęsto więc czy może to świadczyć o złej jakości cebul ?
pozdrawiam Ela * Moje zielone różności
- dwostr
- Od: 25 mar 2008, o 15:38
A może posadziłaś je za głęboko?elik_49 pisze:Ja mam inny problem z tulipanami, wiele w tym roku mi nie zakwitło chodź wypuściło ładne zdrowe liście, w ubiegłym roku był ten sam problem ale sądziłam że ma to zwiazek że są to nowe nasadzenia, nie rosną one zbyt gęsto więc czy może to świadczyć o złej jakości cebul ?
Serdecznie pozdrawiam Danuta