Tuje (żywotniki) bledną,brązowieją,żółkną,usychają cz.1

Pytania ze zdjęciami roślin, oceny ich stanu, wyglądu i chorób.
Zablokowany
ryba00002
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 1 maja 2009, o 09:22

Ja tez sypalem nawoz

Post »

Sypalem nawoz pod tuje byl to florovit w granulkach. niestety chyba tez troche za duza dawka byla - uschniete niektore galazki - ale nie tak bardzo jak na zdjeciach wyzej , Co dziwne nie sypalalem nawet tyle ile jest wskazane na opakowaniu nawozu. ostatnio nawet obficie podlewam kiedy zauwazylem ze trzewka jakby troche zmienily barwe gdzie niegdzie i zaczely usychac pojedyncze malutkie galazki. szkodnikow nie zauwazylem, za duzo wody raczej nie podlalem , no sam nie wiem obawiam sie ze jest to osmoza- (przypalil je nawoz?) i mam nadzieje ze sie z nia uporam. Czy samo obfite podlewanie wystarczy aby tuje przetrwaly??? Prosze o pomoc . Czy moglby mi ktos potwierdzic czy zaprzeczyc moje domniemania bo nie jestem pewien co mam robic dalej aby odratowac drzewka. Z gory dziekuje za pomoc Pozdrawiam
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
pawelelek22
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 28 kwie 2009, o 11:22

Post »

Zauważyłem ostatnio niepokojące kulki w glebie w trakcie podlewania. Czy te kulki są normalne, może to jakiś szkodnik dlatego tuje usychają? Wygląda mi to na jaja jakiegoś szkodnika. Proszę o wypowiedzenie innych.

Obrazek Obrazek

Pozdrawiam
Blanco31
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 1 maja 2009, o 14:47

Tuje szmaragdy!

Post »

Witam posadziłem tuje szmaragdy (mają około 80cm) są podsypane korą, lecz na niektórych krzewach zaczęły przysychać gałązki. Co zrobić ?? ile je podlewać i jak często? te przyschnięte da się jeszcze uratować ?? pomóżcie
x-T-s
---
Od: 15 cze 2008, o 20:23
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ja jak posadziłam szmaragdy w dołkach większych niż były w donicach, w ziemi do iglaków i oczywiście wysypłam korą. podlewałam je porządnie dość często,raz na 3 dni jak było gorąco w pierwszym roku musisz.
A co do to żółknięcia może to być normalny objaw, najlepiej jakbyś wstawił fotkę.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
gemciu83
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 maja 2008, o 09:44
Kontakt:

Post »

A czy nie pomoże tutaj Aliette 80 WP bo to jest grzyb i ten środek powinien pomóc.
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Post »

Kiedyś gdzieś czytałam, że nigdy nie należy nawozić roślin kiedy gleba jest sucha.To akurat dotyczyło kwiatów sadzonych w pojemnikach, że jeśli zdarzy się zbyt je przesuszyć to lepiej wtedy podlać tylko wodą, a nawóz innym razem.Wydaje mi się, że to może dotyczyć również sypania nawozów pod inne rośliny w okresie bez opadów, szczególnie granulowanych.
MirekL
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 10 lis 2008, o 20:26

Post »

ryba- te drobne galązki zasychające wyglądają na uszkodzone mechanicznie po prostu. Pierwsze foto mi się za to nie podoba. Opryskaj dokładnie bodaj Topsinem.
pawelelek- to wspomnienie po nawozie :D , osłonki od Osmocote...
MirekL
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 10 lis 2008, o 20:26

Post »

Sarfun, Topsin, Dithane, Pencozeb.

No i przecież nie tuje... :D
ryba00002
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

W obawie przed osmoza....

Post »

dziekuje za pomoc Panie Mirku/Pawelku. Jeszcze przed 2 godzinami wygrzebalem poprzedni nawoz w miare dokladnie co wiecej obralem/oczyscilem tuje z suszu- tych suchych partii roslinek ( zazwyczaj w srodku drzewa) - Czytalem ze susz moze byc powodem chorob - dla mnie jako laika byl to wystaczajacy powod zeby tak uczynic. Teraz zamierzam opryskac tuje topsinem ja Pan mi polecil, i podsypac je nawozem OSMOCOTE ( ale czy teraz jeszcze mam posypac ten nawoz czy na drugi rok na wiosne??- boje sie jeszcze wplywu poprzedniego nawozu , zeby to sie jakos nie spotegowalo)
Prosze jeszcze raz Państwa o pomoc. Dziekuje i Pozdrawiam
ryba00002
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Przepraszam za pomyle

Post »

chyba pomieszlem troche Pana Mirka z Panem pawelkiem na forum za co przepraszam teraz sie zorientowalem dopiero- przepraszam chodze caly dzien zmartwiony co to sie dzieje z tymi tujami i dlatego jestem troche zmeczony i zdekoncentrowany przepraszam jeszcze raz
Blanco31
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

ok jutro wstawię fotkę, co jaki czas je podlewać?? ja podlewam codziennie około 1l. wody na jedno drzewko
Blanco31
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

w szkółce w której kupowałem te krzewy sprzedawca odradził mi używanie nawozu w pierwszym roku od posadzenia drzewek. Czyli te uschnięte żółte gałązki obciąć czy dać im zostać na krzewie ?
x-T-s
---
Od: 15 cze 2008, o 20:23

Post »

I dobrze Ci poradził żadnego nawozu!!!!

1 l wody na krzak??? mało....podlewałam na początku konewkę tzn 5 l. lepiej raz np na tydzień ale porządną dawką wody.
Moje szmaragdy są piękne rosna 4 rok.
Można rozpuścić 1 łyżeczkę siarczanu magnezu i potasu w 1 l ciepłej wody i je popryskać...ale najpierw

Pokaż fotki, wtedy będzie wiadomo o czym piszemy.
Blanco31
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

- http://img369.imageshack.us/img369/237/dsc00841u.jpg

sorry za duży format zdjęcia, i tak to właśnie wygląda co z tym zrobić ?? na niektórych są te uschnięcia na bokach, na załączonym wyżej zdjęciu widać uschnięty czubek tuji

Zdjęcie jest za duże, zmoderowałam. Nalewka
marcinChelm
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 15 lut 2009, o 18:40

Post »

ja tez mam problem z kilkoma tujami ktore trzymam w doniczkach 2 letnie moze ktos doradzi czym to moze byc spowodowane
Zablokowany

Wróć do „CHOROBY i SZKODNIKI. Diagnostyka roślin ogrodowych - FOTO”