Rośliny egzotyczne z nasion Cz.1

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
kakadu
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 15 kwie 2009, o 20:43

Czy warto jest uprawiać nadzwyczajne rośliny?

Post »

Spodobały mi się takie właśnie rośliny. I pytanie czy opłaca się je hodować w domu jeżeli się nie jest jakimś znawcą roślin?

Miesiąc temu posadziłem 2 nasiona palmy królewskiej i do tej pory nie wykiełkowały tylko biała pleśń wyrasta z ziemi. Moczyłem je 2 dni w letniej wodzie i podlewam regularnie żeby ziemia była wilgotna. Czy jeszcze coś z tego wyrośnie ? - pleśń

I właśnie przez to obawiam się kupić nasion takich nadzwyczajnych roślin bo do tanich nie należą.

Chciałbym mieć:
baobab 5 nasion 18,50zł
drzewo bawełniane 10 nasion 12zł
Ogrodnik04
200p
200p
Od: 13 mar 2009, o 15:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Takie nasiona często są już ''przeterminowane'' i dlatego nie kiełkują. Ja też kupiłem nasiona egzotycznych roślin i ani jedno nie skiełkowało :(
Pozdrowienia
Awatar użytkownika
Aisyrk
1000p
1000p
Od: 18 sie 2008, o 16:22

Post »

Nie tylko nasiona, ale takze cebulki i sadzonki różnych egzotycznych roślin często nie chcą rosnąć w naszych naturalnych warunkach. Ja już przestałam kupować na pewno piękne, ale i kosztowne okazy, bo to i dużo starań i ryzyko też duże. Jest tyle pięknych rodzimych roślin, że w zupełności wystarczy, aby nacieszyć oczy.
"....na betonie kwiaty nie rosną ..."
kakadu
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Na moich nasionach palmy z garten perle pisze przydatność do siewu 01/11
Awatar użytkownika
hermanvip
100p
100p
Od: 26 cze 2008, o 14:47

Post »

Oczywiście że opłaca się uprawiać rośliny egzotyczne! bez ryzyka nie ma przyjemnośći :)
Moczyłem je 2 dni w letniej wodzie i podlewam regularnie żeby ziemia była wilgotna. Czy jeszcze coś z tego wyrośnie ? - pleśń
Błąd! podlewa się wtedy gdy ziemia dobrze przeschnie! palma królewska to nie roślina z tropików tylko z regionów gdzie jest sucho przez większą część roku ;)
Awatar użytkownika
markonix
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2009, o 16:38

Post »

witam , ja również uważam że w naszych warunkach jest dużo pięknych roślin , ale zawsze to można ucieszyć swoje oko( i sąsiadów) jakąś nowością. Co do samych nasion to jestem sceptycznie nastawiony , bo sam proces ich przygotowania do kiełkowania w niektórych przypadkach jest długi i nie zawsze daje efekty ; sam to wiem po sobie i po swoich zakupach, ponieważ dopiero do dostarczeniu instrukcji od sprzedawcy dowiedzialem się że np trzeba trzymac je 4-6 tygodni w lodówce ,potem najlepiej aby miały stałą temperaturę podłoża , odpowiednie podłoże itp , itd.....
dlatego staram się wyszukiwać osoby które mają sadzonki czy cebule takich roslin. Choć w twoim przypadku może to być problem. :!:
Z tego co mi wiadomo nasiona palmy kiełkują kilka tygodni , więc jeszcze możesz troszkę poczekać , a odnośnie nalotu na ziemi ja mam taki nalot na wszyskich roślinach w domu . myślę że to kwestia doboru podłoża i odpowiedniej wody (mamy wodę bardzo twardą) , swojego czasu chcialem się go pozbyć ale potem stwierdziłem że chociaż niezbyt to pieknie wgląda ale nie przeszkadza roślinom , więc odpuściłem.
Spróbuj poszukać samych sadzonek - ja dostałem pocztą 6szt paulowni (sam nie wierzylem jak do mnie dotrą) i wszystkie pięknie rosną
:arrow: do odważnych świat należy i akurat dziś kupiłem nasiona tykwy butelkowej , pożyjemy - zobaczymy!!!!
Awatar użytkownika
patrykgiel
500p
500p
Od: 10 lut 2009, o 20:51
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

moim zdaniem warto uprawiać rośliny z ciepłych krajów, przynajmniej rodzina i sąsiedzi będą zazdrościć !
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Kontakt:

Post »

Czy dlatego uprawiamy rośliny mniej znane czy egzotyczne by wywołać zazdrość u sąsiadów????
To chyba nieporozumienie .... :(
Proszę uzupełnij swój profil o miejscowość w jakiej mieszkasz a przynajmniej o region kraju .
To ważna i przydatna nam wszystkim informacja. :D
Pozdrawiam
KaRo
kakadu
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

odnośnie nalotu na ziemi ja mam taki nalot na wszyskich roślinach w domu
Ale to takich biały puch wyrastający w dokładnie w tych miejscach gdzie siedzi nasiono tej palmy.
Awatar użytkownika
hermanvip
100p
100p
Od: 26 cze 2008, o 14:47

Post »

Podlewałeś za dużo i najprawdopodobniej nasiona zaczęły gnić... wierzch ziemi musi dobrze przeschnąć między podlewaniami :) inaczej zaczną pleśnieć (tak jak w twoim przypadku) i można je dać kurom na pożarcie ;)
Awatar użytkownika
Tula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2009, o 15:00
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Decydując się na uprawę egzotycznej rośliny trzeba rozważyć, czy będziemy mieli gdzie ją trzymać czy przezimować kiedy już urośnie. Ja wysiałam jakarandy mimozolistne. Wzeszło mi dużo, zostawiłam sobie dwie. Pierwszą zimę przetrzymałam w mieszkaniu, miały po 20 cm. Drugą zimę jedna spędziła w jasnym garażu a druga na strychu, bo miały prawie po metrze wysokości i zajmowały już nieco miejsca na szerokość. Mimo dodatniej temperatury (garaż jest ogrzewany, nigdy tam nie spada poniżej 10 czy 8 stopni) roślina przemarzła. Ta na strychu również, choć i tam nie było nigdy poniżej zera. Obie były aż czarne. Ta z garażu jakieś małe, zielone punkciki wybija, ale ta ze strychu to trup na amen. Gdzie przezimować, jeśli odbije w tym roku ta jedna? Nie wiem.
Awatar użytkownika
patrykgiel
500p
500p
Od: 10 lut 2009, o 20:51

Post »

Sasza, piękna ta twoja jacaranda, jak wysiewałaś nasiona ??
kakadu
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Od tamtej pory kiedy jak napisałem ten temat to zakryłem szczelnie doniczkę folią i wystawiałem za okno na słońce. Dziś rano wygrzebuje te nasiona i z jednego z boku wystaje taki kikucik :lol: Czy to znaczy że już wykiełkowało? :D
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”