Rośliny egzotyczne z nasion Cz.1
Czy warto jest uprawiać nadzwyczajne rośliny?
Spodobały mi się takie właśnie rośliny. I pytanie czy opłaca się je hodować w domu jeżeli się nie jest jakimś znawcą roślin?
Miesiąc temu posadziłem 2 nasiona palmy królewskiej i do tej pory nie wykiełkowały tylko biała pleśń wyrasta z ziemi. Moczyłem je 2 dni w letniej wodzie i podlewam regularnie żeby ziemia była wilgotna. Czy jeszcze coś z tego wyrośnie ? - pleśń
I właśnie przez to obawiam się kupić nasion takich nadzwyczajnych roślin bo do tanich nie należą.
Chciałbym mieć:
baobab 5 nasion 18,50zł
drzewo bawełniane 10 nasion 12zł
Miesiąc temu posadziłem 2 nasiona palmy królewskiej i do tej pory nie wykiełkowały tylko biała pleśń wyrasta z ziemi. Moczyłem je 2 dni w letniej wodzie i podlewam regularnie żeby ziemia była wilgotna. Czy jeszcze coś z tego wyrośnie ? - pleśń
I właśnie przez to obawiam się kupić nasion takich nadzwyczajnych roślin bo do tanich nie należą.
Chciałbym mieć:
baobab 5 nasion 18,50zł
drzewo bawełniane 10 nasion 12zł
-
- 200p
- Od: 13 mar 2009, o 15:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Aisyrk
- 1000p
- Od: 18 sie 2008, o 16:22
Nie tylko nasiona, ale takze cebulki i sadzonki różnych egzotycznych roślin często nie chcą rosnąć w naszych naturalnych warunkach. Ja już przestałam kupować na pewno piękne, ale i kosztowne okazy, bo to i dużo starań i ryzyko też duże. Jest tyle pięknych rodzimych roślin, że w zupełności wystarczy, aby nacieszyć oczy.
"....na betonie kwiaty nie rosną ..."
Oczywiście że opłaca się uprawiać rośliny egzotyczne! bez ryzyka nie ma przyjemnośći
Błąd! podlewa się wtedy gdy ziemia dobrze przeschnie! palma królewska to nie roślina z tropików tylko z regionów gdzie jest sucho przez większą część roku ;)Moczyłem je 2 dni w letniej wodzie i podlewam regularnie żeby ziemia była wilgotna. Czy jeszcze coś z tego wyrośnie ? - pleśń
- markonix
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 mar 2009, o 16:38
witam , ja również uważam że w naszych warunkach jest dużo pięknych roślin , ale zawsze to można ucieszyć swoje oko( i sąsiadów) jakąś nowością. Co do samych nasion to jestem sceptycznie nastawiony , bo sam proces ich przygotowania do kiełkowania w niektórych przypadkach jest długi i nie zawsze daje efekty ; sam to wiem po sobie i po swoich zakupach, ponieważ dopiero do dostarczeniu instrukcji od sprzedawcy dowiedzialem się że np trzeba trzymac je 4-6 tygodni w lodówce ,potem najlepiej aby miały stałą temperaturę podłoża , odpowiednie podłoże itp , itd.....
dlatego staram się wyszukiwać osoby które mają sadzonki czy cebule takich roslin. Choć w twoim przypadku może to być problem.
Z tego co mi wiadomo nasiona palmy kiełkują kilka tygodni , więc jeszcze możesz troszkę poczekać , a odnośnie nalotu na ziemi ja mam taki nalot na wszyskich roślinach w domu . myślę że to kwestia doboru podłoża i odpowiedniej wody (mamy wodę bardzo twardą) , swojego czasu chcialem się go pozbyć ale potem stwierdziłem że chociaż niezbyt to pieknie wgląda ale nie przeszkadza roślinom , więc odpuściłem.
Spróbuj poszukać samych sadzonek - ja dostałem pocztą 6szt paulowni (sam nie wierzylem jak do mnie dotrą) i wszystkie pięknie rosną
do odważnych świat należy i akurat dziś kupiłem nasiona tykwy butelkowej , pożyjemy - zobaczymy!!!!
dlatego staram się wyszukiwać osoby które mają sadzonki czy cebule takich roslin. Choć w twoim przypadku może to być problem.
Z tego co mi wiadomo nasiona palmy kiełkują kilka tygodni , więc jeszcze możesz troszkę poczekać , a odnośnie nalotu na ziemi ja mam taki nalot na wszyskich roślinach w domu . myślę że to kwestia doboru podłoża i odpowiedniej wody (mamy wodę bardzo twardą) , swojego czasu chcialem się go pozbyć ale potem stwierdziłem że chociaż niezbyt to pieknie wgląda ale nie przeszkadza roślinom , więc odpuściłem.
Spróbuj poszukać samych sadzonek - ja dostałem pocztą 6szt paulowni (sam nie wierzylem jak do mnie dotrą) i wszystkie pięknie rosną
do odważnych świat należy i akurat dziś kupiłem nasiona tykwy butelkowej , pożyjemy - zobaczymy!!!!
- patrykgiel
- 500p
- Od: 10 lut 2009, o 20:51
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Tula
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 lut 2009, o 15:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Decydując się na uprawę egzotycznej rośliny trzeba rozważyć, czy będziemy mieli gdzie ją trzymać czy przezimować kiedy już urośnie. Ja wysiałam jakarandy mimozolistne. Wzeszło mi dużo, zostawiłam sobie dwie. Pierwszą zimę przetrzymałam w mieszkaniu, miały po 20 cm. Drugą zimę jedna spędziła w jasnym garażu a druga na strychu, bo miały prawie po metrze wysokości i zajmowały już nieco miejsca na szerokość. Mimo dodatniej temperatury (garaż jest ogrzewany, nigdy tam nie spada poniżej 10 czy 8 stopni) roślina przemarzła. Ta na strychu również, choć i tam nie było nigdy poniżej zera. Obie były aż czarne. Ta z garażu jakieś małe, zielone punkciki wybija, ale ta ze strychu to trup na amen. Gdzie przezimować, jeśli odbije w tym roku ta jedna? Nie wiem.
- patrykgiel
- 500p
- Od: 10 lut 2009, o 20:51
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.