Tuje (żywotniki) bledną,brązowieją,żółkną,usychają cz.1
Przepraszam za pomyle
chyba pomieszlem troche Pana Mirka z Panem pawelkiem na forum za co przepraszam teraz sie zorientowalem dopiero- przepraszam chodze caly dzien zmartwiony co to sie dzieje z tymi tujami i dlatego jestem troche zmeczony i zdekoncentrowany przepraszam jeszcze raz
I dobrze Ci poradził żadnego nawozu!!!!
1 l wody na krzak??? mało....podlewałam na początku konewkę tzn 5 l. lepiej raz np na tydzień ale porządną dawką wody.
Moje szmaragdy są piękne rosna 4 rok.
Można rozpuścić 1 łyżeczkę siarczanu magnezu i potasu w 1 l ciepłej wody i je popryskać...ale najpierw
Pokaż fotki, wtedy będzie wiadomo o czym piszemy.
1 l wody na krzak??? mało....podlewałam na początku konewkę tzn 5 l. lepiej raz np na tydzień ale porządną dawką wody.
Moje szmaragdy są piękne rosna 4 rok.
Można rozpuścić 1 łyżeczkę siarczanu magnezu i potasu w 1 l ciepłej wody i je popryskać...ale najpierw
Pokaż fotki, wtedy będzie wiadomo o czym piszemy.
- http://img369.imageshack.us/img369/237/dsc00841u.jpg
sorry za duży format zdjęcia, i tak to właśnie wygląda co z tym zrobić ?? na niektórych są te uschnięcia na bokach, na załączonym wyżej zdjęciu widać uschnięty czubek tuji
Zdjęcie jest za duże, zmoderowałam. Nalewka
sorry za duży format zdjęcia, i tak to właśnie wygląda co z tym zrobić ?? na niektórych są te uschnięcia na bokach, na załączonym wyżej zdjęciu widać uschnięty czubek tuji
Zdjęcie jest za duże, zmoderowałam. Nalewka
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 15 lut 2009, o 18:40
- hanka55
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 19 sty 2008, o 15:30
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Jaki uschnięty?
Przeciez to tuja złocista i ma normalne przebarwienia z e słonka lub przymrozku.
Kolor wpada w rudy i jest to NORMALNY ODCIEŃ przyrostów ZŁOTYCH ŻYWOTNIKÓW.
Zalecenia :
- Słuchać Tessy
- Dawać 20 l/ wiadro wody 1 -2 x tydzień w zależności od pogody
- Nie dawać żadnego nawozu aż do sierpnia
-W sierpniu nawóz jesienny do iglaków lub siarczan potasu z siarczanem magnezu,
po łyżeczce od kawy na 2 l wody
Zdrowe, żwawe i pieknie rosnące.
P.S.
Noworodkom nie daje się schabowego, a młodym roślinom nawozu dla staruchów!!!
Nie te możliwości trawienia.
Przeciez to tuja złocista i ma normalne przebarwienia z e słonka lub przymrozku.
Kolor wpada w rudy i jest to NORMALNY ODCIEŃ przyrostów ZŁOTYCH ŻYWOTNIKÓW.
Zalecenia :
- Słuchać Tessy
- Dawać 20 l/ wiadro wody 1 -2 x tydzień w zależności od pogody
- Nie dawać żadnego nawozu aż do sierpnia
-W sierpniu nawóz jesienny do iglaków lub siarczan potasu z siarczanem magnezu,
po łyżeczce od kawy na 2 l wody
Zdrowe, żwawe i pieknie rosnące.
P.S.
Noworodkom nie daje się schabowego, a młodym roślinom nawozu dla staruchów!!!
Nie te możliwości trawienia.
eh... niestety niektóre gałązki są uschnięte, kruszą sie igiełki.. nie jest to przebarwienie
na tym zdjęciu lepiej to widać.
http://img239.imageshack.us/img239/9261/dsc00840r.jpg
na tym zdjęciu lepiej to widać.
http://img239.imageshack.us/img239/9261/dsc00840r.jpg
Odetnij sekatorkiem i podlewaj - konewka 5l np co 4 dni, inaczej sie zarąbiesz...
Zasada jest taka porządnie podlewać np co tydzień niż lać tak jak chcesz...co to 2 litry wody...
Ile masz tych tujek?
bo jeśli wiecej polecam Ci linię kroplującą, u mnie było kiedyś tak mam przeszło 140 tuj : mam na domu wyprowadzony kranik, kupiłam w castoramie linię kroplująca i z szybkozłączką podłączałam do kranu i woda się sączyła np 2 godziny...pózniej odłączałam albo zakrecałam tylko kranik...
Zasada jest taka porządnie podlewać np co tydzień niż lać tak jak chcesz...co to 2 litry wody...
Ile masz tych tujek?
bo jeśli wiecej polecam Ci linię kroplującą, u mnie było kiedyś tak mam przeszło 140 tuj : mam na domu wyprowadzony kranik, kupiłam w castoramie linię kroplująca i z szybkozłączką podłączałam do kranu i woda się sączyła np 2 godziny...pózniej odłączałam albo zakrecałam tylko kranik...
- darla80
- 1000p
- Od: 29 sie 2008, o 10:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Nie jestem ogrodnikiem i dopiero raczkuję w tej dziedzinie jednak mam ponad 10-letnie szmaragdy(kilka lat temu przesadzane jako 2-metrowe),którym wieczorami robię drobny prysznic i mają się rewelacyjnie-zapraszam po dowód-są gdzieś na pierwszej stronie w moim wątkumamiroma4 pisze:Ja mam na działce posadzonych 14 tui szmaragdowych,nie wolno ich zraszać !!!!,za to dziennie zraszam świerki conica,bo wiem ,że te małe pajączki przędziorki które chętnie wyniszczają świerk conika nie cierpią wilgoci dlatego dziennie je zraszam.
Pozdrawiam serdecznie. Darla
"Wymienię/Sprzedam/Kupię-Fiołki odmianowe i nie tylko... ;)"
"Zapraszam do swojego ogrodu -darla80" "Moje Storczyki"
"Wymienię/Sprzedam/Kupię-Fiołki odmianowe i nie tylko... ;)"
"Zapraszam do swojego ogrodu -darla80" "Moje Storczyki"