Palma królewska (Phoenix canariensis) - sianie,pielęgnacja,problemy w uprawie
- zabcia_paula
- 500p
- Od: 24 sty 2009, o 10:34
Jeśli mogę coś poradzić na szybsze kiełkowanie...z własnego doświadczenia wiem, że kiełkują już nawet po kilku tygodniach. Robię w ten sposób, że wierzchnią warstwę okrywy nasiennej ścieram delikatnie bardzo drobnym papierem ściernym po czym umieszczam je w pojemniku z wodą i czekam aż wykiełkuje (oczywiście pilnuję żeby woda nie wyparowała). Pozdrawiam i życzę powodzenia.
Palma kanaryjska
Witam forumowiczów palmowiczów,
Ja właśnie skusiłam się na biedronkową palmę kanaryjską.
Wygląda ładnie. Ma jakieś 0,5 m wysokości (bez doniczki) i takie już rozłożone pędy.
Nie ma korzeni na wierzchu, ale wydaje mi się, żę ma trochę za małą doniczkę i chyba muszę ją przesadzić do trochę większej (podobno palmy tego nie lubią).
Postawiłam ją w holu, nie w zupełnym cieniu, takim rozproszonym świetle (nie wiem, czy nie będzie miała za ciemno)
Trochę mam stres bo chciałabym, żeby mi się uchowała
Pozdrawiam, Ania
Ja właśnie skusiłam się na biedronkową palmę kanaryjską.
Wygląda ładnie. Ma jakieś 0,5 m wysokości (bez doniczki) i takie już rozłożone pędy.
Nie ma korzeni na wierzchu, ale wydaje mi się, żę ma trochę za małą doniczkę i chyba muszę ją przesadzić do trochę większej (podobno palmy tego nie lubią).
Postawiłam ją w holu, nie w zupełnym cieniu, takim rozproszonym świetle (nie wiem, czy nie będzie miała za ciemno)
Trochę mam stres bo chciałabym, żeby mi się uchowała
Pozdrawiam, Ania
No więc do pewnego czasu wszystko szło dobrze z hodowlą. Jednak od pewnego czasu dostrzegłem, że palmy(są dwie w doniczce) usychają. Jednak z nich się przechyliła, a druga jest prosto. Ten kawałek rośliny skąd wyszedł liść zbrązowiał(czubek). Warunki w jakich je hoduję: podlewam raz na tydzień, temperatura 20 stopni, nie stoją bezpośrednio na słońcu. I tutaj mam pytanie co mam robić by przestały usychać.
-
- 200p
- Od: 13 mar 2009, o 15:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Mają za sucho wręcz maja popiół dlatego schną nie można pozwalać by aż tak bardzo przeschła ziemia, ona może przeschnąć ale powierzchniowo, wstaw je do jakiegoś naczynia z wodą i niech tak stoi doniczka do momentu aż ziemia na powierzchni stanie się wilgotna, ponadto proponowałbym je rozsadzić do osobnych doniczek bo im później tym trudniej bez uszkodzenia będzie Ci rozdzielić system korzeniowy obu palm jak się korzenie posplatają.
Moje Fenixy
Miesiąc temu posadziłem 9 nasion do takiej szklarenki:
Dzisiaj, gdy zauważyłem że korzenie wychodzą przez otwory na odprowadzenie wody. Z 9 nasion duży korzeń puściło 6, jedno dopiero zaczęło wypuszczać, a 2 w ogóle się nie ruszyły. Przesadziłem je do doniczek i umieściłem w większej szklarence. Z tym że te które w ogóle nie zaczęły rosnąć wsadziłem do jednej wspólnej doniczki.
Dzisiaj, gdy zauważyłem że korzenie wychodzą przez otwory na odprowadzenie wody. Z 9 nasion duży korzeń puściło 6, jedno dopiero zaczęło wypuszczać, a 2 w ogóle się nie ruszyły. Przesadziłem je do doniczek i umieściłem w większej szklarence. Z tym że te które w ogóle nie zaczęły rosnąć wsadziłem do jednej wspólnej doniczki.
- patrykgiel
- 500p
- Od: 10 lut 2009, o 20:51
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- patrykgiel
- 500p
- Od: 10 lut 2009, o 20:51
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
a tu mam inne żródło proszę
http://gardenbreizh.org/modules/gbdb/pl ... ensis.html
ale nie znam francuskiego
http://gardenbreizh.org/modules/gbdb/pl ... ensis.html
ale nie znam francuskiego