Lilak(Syringa) - rozmnażanie bzu
- mora1
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 mar 2006, o 17:37
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
W tamtym roku wsadziłam do ziemi goły patyczek, nawet o nim zapomniałam, a na wiosnę niespodzianka, przyjął się. Tak jak radzą poprzednicy w ukorzeniacz i do ziemi, jest szansa na sukces.
Pozdrawiam Monika
moja skarpa
moja skarpa
- Fleur 78
- Przyjaciel Forum
- Od: 17 lip 2007, o 23:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Przeczytałam właśnie w "mądrej książce", że aby rozmnożyć bez, należy odciąć fragment gałązki tzw. pół zdrewnialej (czyli takiej, gdzie jest młode, tegoroczne drewno) z małym fragmentem gałązki, z której wyrastała, miedzy lipcem a wrześniem, ewentualnie włożyć do ukorzeniacza i posadzić. No i oczywiście utrzymywać ziemię wilgotną . A jedna z moich koleżanek uważa, ze każdy patyczek da się ukorzenić, i jak wsadzisz kilka, na pewno przynajmniej jeden się przyjmie.
Pozdrawiam,
Fleur 78
Pozdrawiam,
Fleur 78
Bez lilak - rozmnażanie
Zastanawiam sie jak ukorzenic gałązki bzu, kiedy najlepiej posadzic do gruntu?
Utnij gałązkę i wsadź ją do wody. Po ok tygodniu puści korzonki. Gdy tak się stanie wsadź ją do doniczki i zahartuj, czyli wystaw na balkon czy taras, aby przyzwyczaiła się do warunków panujących na podwórku. A do ziemi wysadź dopiero w połowie kwietnie. Wtedy moim zdaniem będzie na to odpowiednia pora.
Bez lilak - o sadzonkach, odrostach
Witajcie.
Chciałem zapytać, czy to możliwe, że obok drzewka bzu wyrosła osobna, młoda sadzonka? Czy jest to odrost od korzenia? Czy coś takiego można oddzielić od sadzonki "matecznej"?
Chciałem zapytać, czy to możliwe, że obok drzewka bzu wyrosła osobna, młoda sadzonka? Czy jest to odrost od korzenia? Czy coś takiego można oddzielić od sadzonki "matecznej"?
Pozdrawiam
Michał
Michał
A ja specjalistów od bzu chciałam spytać co się mogło stać ze moj bez puscil po zimie piekne listki, mial zawiazki na kwiaty i w pewnym momecie liscie przestały rosnać a kwiatostany zaczeły wiednac, nie przelalam go ani nie przesuszylam opryskalam juz i od szkodnikow i od grzybic ale nic mu nie pomaga wyglada na to ze ma zamiar uschnac. Dodam ze bez jest szczepiony na pniu rosnie w wielkiej donicy na balkonie i w zeszlym roku rosl pieknie,
pozdrawiam
pozdrawiam