Mrówki i metody ich zwalczania. - 1cz.

Pytania ze zdjęciami roślin, oceny ich stanu, wyglądu i chorób.
ODPOWIEDZ
FERRER
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 25 kwie 2007, o 22:27

Post »

Ja sypie sól i zalewam wodą do całkowitego rozpuszczenia się soli, tani i sprawdzony sposób
pozdr
panda7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lis 2006, o 12:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Od pewnego czasu śledzę Wasze poczynania z mrówkami i w dalszym ciągu nic nie wyśledziłam (no może tylko mrówki w moim ogrodzie ;-))
Mam pytanie do "bardziej wtajemniczonych" ;-)
Jak to jest z mrówkami i mszycami?
Mam piękny kopczyk (mrowisko) pod czereśnią... te mrówki wszystko już przeżyły i chyba nawet zaczynam ja podziwiać za wytrwałość i wole życia :? Już w zeszłym roku miałam im odpuścić, gdy dowiedziałam się, że przez mrówki mam mszyce na tej własne czereśni.
Podobno mrówki pielęgnują i doją mszyce!! Z tego by wynikało, że nie mogę się pozbyć mrówek bo mam mszyce a mszyc nie mogę się pozbyć bo mam mrówki.
Ktoś słyszał o takiej gospodarce mszycowej uprawianej przez mrówki?
Już nie mam pojęcia czym psikać by nie doprowadzic do zagłady wszystkich "żyjątek" (robaczków, chodzi tu o te dobre robaczki) w okolicy :(
Awatar użytkownika
ariel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 paź 2006, o 22:46
Kontakt:

Post »

Mszyce siedzą na liściach, mrówki je doją a mszyce wzamian za to wykorzystywanie mają ochronę w osobie mrówek, które zaciekle bronię swoich podopiecznych. Jedyna rada i mrówki i mszyce zlikwidowac w jednym czasie.
panda7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lis 2006, o 12:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

ariel pisze:Mszyce siedzą na liściach, mrówki je doją a mszyce wzamian za to wykorzystywanie mają ochronę w osobie mrówek, które zaciekle bronię swoich podopiecznych. Jedyna rada i mrówki i mszyce zlikwidowac w jednym czasie.
JAK TO ZROBIĆ??
Evelina
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 10 maja 2007, o 17:18

Zwalczanie mrówek:((

Post »

Witam wszystkich. Jestem NOWA na forum.
Mam problem z "szanownymi" mrówkami w ogrodzie....przeniosły się w okolice nowych pięknie posadzonych jałowców i żywotników. Dzisiaj zauważyłam, że jałowiec zaczyna schnąć i jest "oblepiony" czymś dziwnym....wygląda to jak małe ślimaczki,,,,,niestety nie znam się na szkodnikach - jestem początkującym "ogrodnikiem" :))
Mam pytanie, czy mrówki mogą zaszkodzić drzewkom????
Czym spryskać drzewko aby usunąc tego szkodnika. Czekam NIECIERPLIWIE na informacje.
Pozdrawiam.
Evelina
Awatar użytkownika
neferett
50p
50p
Od: 25 mar 2007, o 20:33

Post »

ariel pisze:Mszyce siedzą na liściach, mrówki je doją a mszyce wzamian za to wykorzystywanie mają ochronę w osobie mrówek, które zaciekle bronię swoich podopiecznych. Jedyna rada i mrówki i mszyce zlikwidowac w jednym czasie.
Dokładnie . Oto co wyszperałam na temat relacji mrówki - mszyce :
"Układ mrówki-mszyce jest najbardziej klasycznym układem symbiozy w przyrodzie.Mszyce stanowią dla mrówek bardzo wartościowe zródło pokarmu , jednak same mszyce są zjadane przez nie w ostateczności.
Mrówki podrażniają czułkami syfony mszyc , te z kolei wydzielają kropelki spadzi.Mrówki w zamian chronią mszyce przed ich naturalnymi wrogami, a czasem budują z różnych odpadków
swego rodzaju murki wokół koloni mszyc, chroniąc je w ten sposób przed niekorzystnymi warunkami pogodowymi (opadami deszczu, silnym wiatrem, nasłonecznieniem)"
"Mój piekny ogród"

Niestety , u mnie mrówek w tym roku sa dosłownie miliony , preparaty na mrówki musiałabym sypać workami, a nie zbyt chciałabym być zewsząd otoczona trucizną. Postanowiłam dac sobie spokój i jedynie odganiać mrówki od warzyw. Ostatnio ktoś mi poradził, zeby sypać cynamon. Usypałam kregi wokół bobu i jagody kamczackiej i pomimo ostatnich deszczowych dni , widze , ze są efekty, gdzie nie gdzie jakas mrówa sie przyplącze , ale nie ma tylu mrówek co przedtem.
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sie 2005, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Zwalczanie mrówek:((

Post »

Evelina pisze:...Mam pytanie, czy mrówki mogą zaszkodzić drzewkom????
Czym spryskać drzewko aby usunąc tego szkodnika. Czekam NIECIERPLIWIE na informacje.
Pozdrawiam.
Mrówki nie zaszkodzą drzewom. Szkoda, że nie dałaś zdjęcia tego robactwa. Wykonaj oprysk Mospilan 20 SP (0,02%) + Superam (środek zwilżający). Mospilan zniszczy każde robactwo. Myślę, że może też być Talstar 0,05%+Superam (do 18 stopni temperatury powietrza).
Pozdrawiam Andrzej.
Awatar użytkownika
moromik
50p
50p
Od: 12 maja 2007, o 16:32

Post »

Witam na forum. Od zeszłego roku mam problem z truskawkami. Zamierają (usychają) im młode listki od góry, tzn łodyżka jest ok tylko listek suchy. Jakoś sobie te truskawki radzą, ale owoców to nie było zbyt wiele. W tym roku widzę podobną sytuację. Prawie w każdej truskawce w samym środku siedzą mrówki (czarne). czy to przez nie, czy to jakaś choroba? :(
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52

Post »

Witaj Moromik:D Mrówki to u mnie straszna plaga. Bywa, ze roslina usycha. Po usunieciu takiego uschłego badyla okazuje się, ze przyczyną były mrówki. Tworząc mrowisko "ryją" mnóstwo korytarzyków w których "wiszą" bez wody i pożywienia korzonki biednej rośliny:(
Kup koniecznie jakiś preparat przeciwko mrówkom i wysyp przy krzaczkach truskawek. Jak to nie pomoże, to znaczy, ze przyczyna usychania listków jest inna. Powodzenia w walce z mrówkami!
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sie 2005, o 13:10

Post »

Pozdrawiam Andrzej.
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52

Post »

Zapomniałam dodać: ziemię wokół każdego krzaczka dobrze udepcz i podlej!
Awatar użytkownika
Priam
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 kwie 2007, o 15:30
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Możesz wyłożyć liście paproci. Mrówki nie lubią lawendy, tymianku i majeranku - możesz tam posiać te zioła :) Pozdrawiam
Awatar użytkownika
moromik
50p
50p
Od: 12 maja 2007, o 16:32

Post »

Dziękuję za rady. Od jutra zacznę działać. Wyzwę mrówki na pojedynek :lol:
ODPOWIEDZ

Wróć do „CHOROBY i SZKODNIKI. Diagnostyka roślin ogrodowych - FOTO”