Ogród Fridy - co powstanie z chaosu

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Frida
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2008, o 13:50
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Siadłam na chwilę do komputera, mam gości, ale rano byłam w Powsinie. Pojechałam głównie po żurawki, ale kupiłam ciutkę więcej, w tym oczywiście różę, chociaż sobie zakazałam. Nie mogłam się oprzeć, gdy zobaczyłam hokus-pokus. Wszystko zostało wsadzone, przy okazji wykopałam dwa wiadra kamieni, chyba się rodzą, bo przecież wybierałam wiosną wszyściutkie.
W ogródku robi się coraz zieleniej i bardziej kolorowo. Może jutro uda mi się wstawić fotki?
Pozdrawiam, Danuta
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Danusiu - ja wczoraj biegałam po ogródku z ostatnimi różami do posadzenia szukając z obłędem w oczach kawałeczka wolnej ziemi. Po zimie wypadły mi 3 sztuki ale że miałam za gęsto posadzone to i tak nie zrobiło się o wiele luźniej :D

Teraz jestem na etapie warzywek :D
Mam już swoje rzodkiewki !

Kamienie to moja zmora - za każdym razem wykopuję sporo.
Dzisiaj wykopałam kamola giganta.
Walczyłam prawie godzinę ale go wkopałam !

Teraz zdjęcia ci wchodzą.
Na co czekasz ?????
Awatar użytkownika
Frida
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Już wklejam fotki. Na początek wczorajsze zakupy w Powsinie. Pojechałam z M. oraz jego siostrą - Zosią. Zosię prosiłam, żeby mnie pilnowała, dałam jej kasę. Kupiłam żurawki zgodnie z planem, bo forum mnie zaraziło chorobą żurawkową, nie mogłam się oprzeć i nabyłam różę hokus-pokus, dwie sadzonki floksa szydlastego białego, powojnik Jan Pawł II. A teraz coś, co mnie zdumiało niepomiernie, mój M. kupił viburnum (kalina).
Ceny w Powsinie wysokie, żurawki po 15 zł, powonik - 18, kalina - 12, wziąwszy pod uwagę odległość od domu (ponad 20km) i opłatę za wejście, udało mi się kupić jedne z droższych roślin. Pociecha taka, że obejrzałam bajeczny wprost dywan z tulipanów.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek Kalina
Obrazek Powojnik posadzony przy iglakach, jego zadaniem jest wspinaczka po nich
Obrazek floksiki
Róży nie sfotografowałam, bo to tylko cztery gołe badylki.
Awatar użytkownika
Frida
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tym razem opowieść o wydarzeniach ciut wcześniejszych. W miniony czwartek mój M. miał imieniny i cóż mógł dostać w prezencie od żony z fiołem ogrodniczym? Dostał różanecznika kwitnącego na biało, bo jakże to to tak, żeby w innych ogrodach kwitły a u mnie nie. Oto prezent:
Obrazek
A teraz mniej do śmiechu. Moje różaneczniki są w kiepskim stanie. Podejrzewałam, że mają za sucho. Postanowiłam sprawdzić i okazało się, że u trzech roślin bryła korzeniowe była czarna, zbita jak kamień i miała niemal taki sam kształt jak po posadzeniu, lecz nie była przesuszona. Wykopałam, z wielkim trudem (naprawdę) próbowałam rozbić tę bryłę jakiegoś torfu, który niemal skamieniał. Udało się częściowo, zawsze to coś. Posadziłam do nowego podłoża i czekam. Co ciekawe, różanecznik kupiony z przeceny w supermarkecie ma się najlepiej, chociaż nie zakwitł, no ale kupiłam mikrą roślinę.
Ten supermarketowy
Obrazek
pozostałe nędzne
Obrazek
ten był najgorszy
Obrazek
Obrazek
natomiast azalia ma się chyba dobrze
Obrazek
Zapomniałam wkleić fotki magnolii
miała być biała - Soulangea - informacja od pani z CO, " na pewno biała, wiem przecież czym handluję, a przecież jest zdjęcie przyczepione". Zdjęcie jest, ale już widzę, że różowa, bo ma pąki różowe,
Obrazek
oraz druga, ma być różowa - Lennei
Obrazek

No i reszta ogrodu
kępa tulipanów
Obrazek
Obrazek
kwitnący pigwowiec japoński
Obrazek
hartujące się pelargonie
Obrazek
narcyz mutant - na jednej łodydze wyrósł cały buiet
Obrazek
kuklik
Obrazek
mahonia, zapach!
Obrazek
spojrzenie na ogród mojego syna
Obrazek
pokazały się hosty, wypatrywane od dawna, bo w innych ogrodach są, myślałam, że przemarzły
Obrazek
taki sobie widoczek - też fotka mojego syna
Obrazek
dzisiejszy pokaz zamyka Rysio na tle lasu
Obrazek
Awatar użytkownika
Deirde
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 cze 2007, o 10:41
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Masz dobry ogród do rododendronów, chyba nie musisz zbyt mocno przygotowywać ziemi. Co do narcyza to wygląda mi na odmianę sir Winston Churchile, ma do 5 kwiatów na łodydze, mocno pachnie. Podobają mi się tulipany, myślisz o dosadzeniu większej ilości cebulowych?
Awatar użytkownika
hanka55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sty 2008, o 15:30
Kontakt:

Post »

A prezentowy Rh. może być Cunnigham'em White -
wilkoludem osiągającym 3-4 metry i tyleż samo, szerokości. :P
Awatar użytkownika
Frida
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Gosiu, oczywiście, że jesienią dosadzę cebulowych, już nawet wiem co i gdzie. Ten narcyz to się chyba zaplątał, bo jest jeden wśród i pełnych żółtych, ale po jednym kwiatku na łodydze. A pachnie rzeczywiście ładnie.
Haniu, wielkie dzięki na nadanie mu imienia. Nawet dobrze, że rośnie duży, bo posadzony jest nieco w głębi rabaty, a miejsca ma dość.
Awatar użytkownika
zuzia55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 kwie 2008, o 21:26

Post »

Wiosna w pełni już u Ciebie,kępa tulipanów bardzo ładnie wyglada.Moje rododendrony też tak wygladaja po zimie,ale już jeden rozkwita i nie będę ich ruszac ,tylko podlałam z nawozem.Azalia będzie gigantem,skoro ma rosnąc do 4m.Żurawki prześliczne ,tylko ceny mniej,ale co się nie robi dla swoich zachcianek.
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Kontakt:

Post »

Syn widzi ogród :D tak jak chce widzieć! :lol: :lol:
Ale i tak dobrze, miłe ,że go interesuje to co w nim ładne...

Danusiu -żurawki droooooogie jak diabli ale przy tym dość pokaźne kępy nie jakieś mizeroty.
Uważam,że zakupy bardzo udane ,prezent dla M bardzo przemyślany,udany,piękny :D
Popieram takie posunięcia ,sama je wdrażam u siebie. :lol: :lol:
Magnolia może być jeszcze biała mimo różowych pąków ,poczekaj na pełny rozkwit kwiatów.
Miłek wiosenny nazywa się kuklik szkarłatny (Geum coccineum)
Kepka dubeltowych tulipanków cudna!
Czy takie dubeltowe pachną? Kiedys teściowa moja tak twierdziła i tak było ale czy wszystkie?
Pozdrawiam niedzielnie ...ale upaaaaał :D
KaRo
Awatar użytkownika
JSZFRED
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2008, o 18:02

Post »

Danusiu , zakupy super, widoczki z kolorowego ogrodu fajne, dwiema żurawkami mogłam się podzielić z Tobą, o języczce pamiętam, mogę jeszcze Ci dac kokoryczkę i różową serduszkę i kilka małych sadzoneczek zrobionych osobiście, Karo ma racje pączki są różowe a kwiatki moga byc białe u magnolii
Pozdrowionka
Pozdrawiam Asiorek

Asiorlinki
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28

Post »

Toś strasznie poszalała z tymi żurawkami :;230

Poczytaj koniecznie wątek Rose Marka o korzeniach różaneczników.'
Trzeba je dość brutalnie porozkładać, bo w donicach są pozawijane do środka i za jakiś czas mogą paść....

Białaska - gratuluję.
Sama kupiłam ale z pąkami liściowymi :;230'
Zobaczę za rok co kupiłam :D
Awatar użytkownika
jola1010
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 cze 2007, o 18:39

Post »

Witam.
Ależ zakupy-będzie piękna kolekcja żurawek .I znowu się zaraziłam -też będę na takie polować.Wiosna w Twoim ogrodzie piękna i kolorowa.
Pozdrawiam Jola.
Awatar użytkownika
raistand
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2007, o 20:28

Post »

Przyciągnął mnie tu świeżo założony wątek różany no i znalazłem żurawki. Bardzo ładne. 8)
Awatar użytkownika
EdytaB
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2009, o 12:19

Post »

Żurawkowo :)
Widzę, ze masz lubczyk ja dostałam w sobotę, podobno niesamowicie się rozrasta i świetnie smakuje dodany do rosołu.
Mój jeden Rh też wyglądał kiepsko, więc za rada forumowiczów wzruszyłam delikatnie glebę, obsypałam kwasnym rorfem i przysypałam korą , potem woda i powiem Ci, ze pączi napęczniały zzieleniały a liście przestały opadać :lol:
Ogródek EdytyB

zapraszam
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2008, o 20:28

Post »

Edyto-lubczyk może być metrowej wysokości kępą pięknie pachnącą.Dobry nie tylko do zup,a w szczególności rosołu.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”