Brzoskwinia - opryski cz.1
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 maja 2008, o 18:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
...zależy to od tego, ile liści zostało porażonych wczesną wiosną - jeszcze w fazie nabrzmiałego pąka. Teraz następuje jedynie rozwój grzybni w tkankach miękkiszowych liścia i wyrastanie tzw. worków, które zawierają niedojrzałe jeszcze zarodniki workowe... Usuwanie liści z objawami porażenia może jedynie ograniczyć rozwój choroby w kolejnych latach - w przypadku kędzierzawości nie ma zakażeń wtórnych (choroba nie przenosi się z liścia na liść)
Pozdrawiam serdecznie
Pozdrawiam serdecznie
- Kryniu
- 10p - Początkujący
- Od: 8 lut 2010, o 17:52
Oprysk brzoskwini
Kiedy najlepiej opryskać brzoskwinie i jakim środkiem posiadam kilka drzewek odmian Inka oraz Red Haven.Za informacje dziękuje.
Pozdrawiam Krzysiek
- judyta
- Od: 10 lut 2008, o 14:08
Re: Oprysk brzoskwini
Domyślam się, że chodzi Ci o oprysk przeciw kędzierzawości liści brzoskwini
Oprysk przeciw tej chorobie teraz-wiosną wykonuje się Syllitem 65 WP w okresie poprzedzającym pękanie pąków (w czasie nabrzmiewania pąków) przy temperaturze powyżej 6*C.
Preparat powinien dokładnie pokryć powierzchnię kory.
Oprysk Miedzianem 50 WP należało wykonać na jesieni po opadnięciu liści.
Oprysk przeciw tej chorobie teraz-wiosną wykonuje się Syllitem 65 WP w okresie poprzedzającym pękanie pąków (w czasie nabrzmiewania pąków) przy temperaturze powyżej 6*C.
Preparat powinien dokładnie pokryć powierzchnię kory.
Oprysk Miedzianem 50 WP należało wykonać na jesieni po opadnięciu liści.
serdecznie pozdrawiam, judyta.
U judyty na prowincji ; jud-linki
nadwyżki ogrodowe i parapetowe;
U judyty na prowincji ; jud-linki
nadwyżki ogrodowe i parapetowe;
Przed ruszeniem soków , najlepij luty-marzec przy temmperaturze powyżej 6 stopni opryskać sillitem pierwszy raz i potem drugi raz przed ruszeniem pąków. Obserwuję jednak , że i tak kędzierzawość się pojawia ( sąsiedzi nie kropią) ale w małym stopniu .Bacznie przyglądam się liściom i obrywam każdy z pęcherzykiem. Zbiory mam niezłe.Aby takie obrywanie można było robić drzewo brzoskwini nie może być wysokie.Stosuję też wycinanie całych konarów po 2 latach owocowania.Zeby owoce nie gniły po nakłuciach przez osy zastosowalam w poprzednim roku okrycie gęstą firanką. Pomogło. Zyczę dorodnych owocow.Malinka
Malinka a jakie masz odmiany brzoskwiń.
- Kryniu
- 10p - Początkujący
- Od: 8 lut 2010, o 17:52
Właśnie dziś wykonałem oprysk syllitem słońce świeciło cały dzień i było 12*C,miałem dobrą pogodę na oprysk.Dziękuję za cenne wskazówki Judycie i Malince.
Pozdrawiam Krzysiek
- krzysztofkhn
- Od: 15 wrz 2008, o 09:21
Witam !
Dzisiaj o 11.00 zrobiłem sylit na brzoskwini. Około 14.00 zaczął padać lekki deszczyk i pada dalej.
Czy oprysk diabli wzięli ?
Czy będzie konieczność powtórzenia oprysku ?
Pozdrawiam.
Dzisiaj o 11.00 zrobiłem sylit na brzoskwini. Około 14.00 zaczął padać lekki deszczyk i pada dalej.
Czy oprysk diabli wzięli ?
Czy będzie konieczność powtórzenia oprysku ?
Pozdrawiam.
Serdecznie Pozdrawiam.
Krzysztof Khn.
Krzysztof Khn.
- bodzia3012
- Od: 10 wrz 2009, o 08:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja wczoraj też pryskałam brzoskwinie, ale śmiało można powtarzać opryski dopóki nie nabrzmieją pąki, po tym czasie oprysk już nic nie da. Powtórzę , za tydzień , oczywiście jak nie będzie padało i nie będzie dużego wiatru.
pozdrawiam
pozdrawiam