Wysiew nasion palm. Instrukcja.

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
ania007
200p
200p
Od: 17 kwie 2007, o 22:53

Post »

No niestety u mnie tak dobrze nie ma, ale mam taką elektryczną kuchenkę z 2 palnikami i myślałam żeby je trochę docieplić tym urządzeniem :? tylko nie wiem czy to dobrze takie bezpośrednie źródło ciepła.
Chłop jak sięga, to przysięga, jak dostaje, to przestaje.

Mój zielony dom
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jak masz okno na południe to postaw na parapecie i mocz trzy dni a potem wysadź i postaw tez na południowym parapecie(możesz nasiona po namoczeniu lekko skaryfikować(przetrzeć drobnoziarnistym papierem ściernym) z tej bardziej zaokrąglonej strony. :D :D :D
Awatar użytkownika
ania007
200p
200p

I jeszcze o palmach

Post »

Przemo jeszcze muszę cię trochę pomęczyć moimi pytaniami :)
1. wysiałam nasionka brahea jednak nie mam chwilowo do dyspozycji południowego okna a w grzejnikach już nie grzeją, jak zatem zapewnić im odpowiednią temperaturę?
2. dokupiłam sobie nasionka palmy sabal palmeto, co myslisz o tym gatunku jeśli chodzi o trzymanie w pokoju z oknem na wschód
3. moja livistona nie chce rosnąć, kupiłam ją w marcu w palmiarni i od tamtej pory nic. Stoi na wschodnim oknie, ma trochę poobsychane kańcówki, ale nie wiem czy mogę ją spryskiwać, gdyż w jednych źródłach podają że lubi pryskanie a w innych że wręcz przeciwnie. Jakie warunki trzeba jej zapewnić żeby ładnie rosła? A może ja jestem zbyt niecierpliwa i muszę trochę poczekać. Dodam że po dwóch miesiącach od przesadzenia zaczęłam ją nawozić nawozem do palm. W tym samym czasie kupiłam karłatkę i już ma nowego listka :roll:

Dopiero zaczynam hodowlę palm więc proszę o wskazówki

Mój zielony dom
x-C-j
---

Re: I jeszcze o palmach

Post »

1. wysiałam nasionka brahea jednak nie mam chwilowo do dyspozycji południowego okna a w grzejnikach już nie grzeją, jak zatem zapewnić im odpowiednią temperaturę?
Postaw na wschodnim ale nie w nasłonecznieniu by nie rozwinął się mech na powierzchni ziemi jeśli w pokoju masz z 22 stopnie też wykiełkują tyle że np. o miesiąc lub dwa później.
2. dokupiłam sobie nasionka palmy sabal palmeto, co myslisz o tym gatunku jeśli chodzi o trzymanie w pokoju z oknem na wschód
Dlaczego nie, to bardzo ładny gatunek wachlarzowej palmy i wytrzymuje do -14 stopni na dworze, szczególnie ładny jest pień, możesz jedynie mieć problem zimą bo powinna odpoczywać w temp. max 10 stopni.
3. moja livistona nie chce rosnąć, kupiłam ją w marcu w palmiarni i od tamtej pory nic. Stoi na wschodnim oknie, ma trochę poobsychane kańcówki, ale nie wiem czy mogę ją spryskiwać, gdyż w jednych źródłach podają że lubi pryskanie a w innych że wręcz przeciwnie. Jakie warunki trzeba jej zapewnić żeby ładnie rosła? A może ja jestem zbyt niecierpliwa i muszę trochę poczekać. Dodam że po dwóch miesiącach od przesadzenia zaczęłam ją nawozić nawozem do palm. W tym samym czasie kupiłam karłatkę i już ma nowego listka
Livistonia - jak napisałaś że ją dwa miesiące temu przesadziłaś( tylko powiedz czemu? miała za małą doniczkę) to dopiero dobrze się zakorzenia w nowej ziemi spokojnie to wachklarzówka nie rośnie za szybko w przeciwieństwie do karłatki - chamaeropsy(choć też palmy wachlarzowe) rosną znacznie szybciej, co do spryskiwania to spokojnie trzy razy na tydzień możesz spryskać sobie palmę po wierzchniej stronie liści tylko w godzinach porannych i jeżeli masz powyżej 20 stopni temp. w pokoju gdzie jest palma. Może pokażesz swoje palmy chętnie je obejrzę. :D :D :D
Awatar użytkownika
ania007
200p
200p

Post »

Dziękuję za rady, na pewno mi pomogą. Niestety nie dysponuję aparatem, choć chętnie podzieliłabym się moją małą kolekcją roślinek, szczególnie że mam bardzo ładnego sagowca i trochę drzewek bonsai i trochę ślicznych kaktusików.
A palmę przesadziłam bo tak radził mi pan z palmiarni który się opiekuje tymi roślinami, szczególnie że on nie przesadzał jej od maleńkości bo roślinki hoduje z nasion, a korzenie już wyłaziły z doniczki przez otworki. Posadziłam ją w taką doniczkę palmową, bo rosła w zwykłej plastikowej.
;:6

Mój zielony dom
x-C-j
---

Post »

No to ok - co do przesadzenia palmy.
Awatar użytkownika
ania007
200p
200p

Post »

Przemo zdjęcia specjalnie dla ciebie :D

Obrazek Obrazek

Znalazłam jeszcze w interneci jedną fajną palemkę ale nie wiem czy się nadają:
pritchardia pacifika (Fiji fun palm)

A tak w ogóle to palmy mojego męża ale ja traktuję je jak moje, takie są fajne :)
Ja wolę kaktusy choć palmy też bardzo lubię.

Mój zielony dom
x-C-j
---

Post »

Pritchardia pacifika (Fiji fun palm) nadaje się pod warunkiem że zapewnisz jej nocą 26 stopni a w dzień o trzy cztery stopnie więcej.
Co do Twoich palm śliczne, pierwsza to faktycznie livistonia, druga to nie palma a sagowiec - cycas, trzecia natomiast to chamaerops. :D :D :D
Awatar użytkownika
ania007
200p
200p

Post »

Ja najbadziej lubię karłatkę, po mału zaczyna się rozwijać, znaczy się tak się trochę rozciągnęła. A kupiłam ją w markecie :) A sagowiec chyba najlepiej wygląda, jest taki dostojny

Mój zielony dom
x-C-j
---

Post »

Pewnie jest śliczny, ale widzę że masz i cudownie wyprowadzone bonsai to Twoje dzieło czy już takie były kupione? :D :D :D
Awatar użytkownika
ania007
200p
200p

Post »

Drzewkami zajmuje się mój mąż. To które widać na zdjęciu po lewej zostało kupione w sklepie ale wymagało przycięcia i lekkiego wymodelowania. Ogólnie nie kupujemy drzewek bo wolimy je zrobić od podstaw - jest większa satysfakcja. Szególnie jak hoduje się roślinkę od pesteczki i obserwuje jak kiełkuje, wypuszcza nowe pędy, listki...

Mój zielony dom
Awatar użytkownika
ania007
200p
200p

Post »

Przemo wrócę jeszcze do palm. Kupiłam nasionka palmy Nannorrhops Ritcheana. Strasznie mi się spodobała i nie mogłam się powstrzymać. Wiesz coś o niej? Ja tylko wiem że podobno wytrzymuje duże mrozy.

Mój zielony dom
x-C-j
---

Post »

Muszę pokopać w swoich materiałach daj mi z dwa dni bo na obecną chwilę nie specjalnie wiem co Ci odpowiedzieć - nie wszystkie gatunki znam a tym bardziej ich wymagania(więcej zajmuję się typowo egzotycznymi tylko do hodowli w domu ale coś znajdę) :D :D :D
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”