Kaktusy i sukulenty - 1cz.(2006.07-04.2008)
Rzeczywiście, porównałam sobie z fotkami na necie i to jest cleistokaktus, ale opuncji mojej nie mogę zidentyfikować - wszystkie mają takie płaskie pędy a moja ma okrągłe jeśli tak mogę się wyrazić.
A właśnie czy ktoś siała opuncję z nasionek? Bo ja sobie kupiłam i nie bardzo wiem jak mam to wysiać.
A właśnie czy ktoś siała opuncję z nasionek? Bo ja sobie kupiłam i nie bardzo wiem jak mam to wysiać.
To dlatego że Twoja opuntia ma widocznie złe warunki lub za mało światła miała do tej pory bo ten gatunek powinien mieć płaskie blaszki i z pewnością jest to opuntia microdasys. Tak powinna wyglądać prawidłowo pielęgnowanaale opuncji mojej nie mogę zidentyfikować - wszystkie mają takie płaskie pędy a moja ma okrągłe jeśli tak mogę się wyrazić.
A nie jest to Weberbauerocereus johnstonii bo tego mi przypomina. Porównaj proszęRzeczywiście, porównałam sobie z fotkami na necie i to jest cleistokaktus,
Zdjęcie z TaBazy
Słoików nie otwieram w ogóle.
Wyczytałem gdzieś że nasiona najlepiej kiełkują bez dostępu powietrza, mogą nawet całe życie tak rosnąć a nawet zakwitają(dziwne nieprawdaż) chwasty to na pewno nie są bo widać jak wybijają z nasionka szczególnie jeden wyrastający przy ściance słoika zobacz sama (trochę słaba ostrość ale widać - powiększ na maxa zdjęcie)
Wyczytałem gdzieś że nasiona najlepiej kiełkują bez dostępu powietrza, mogą nawet całe życie tak rosnąć a nawet zakwitają(dziwne nieprawdaż) chwasty to na pewno nie są bo widać jak wybijają z nasionka szczególnie jeden wyrastający przy ściance słoika zobacz sama (trochę słaba ostrość ale widać - powiększ na maxa zdjęcie)