Sezon 2009- czyli co i jak u nas kwitnie

Powojniki
ODPOWIEDZ
Jurek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 kwie 2006, o 09:18
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dzisiaj kosząc trawę wpadłem na pomysł, że przecież mógłbym posadzić ten powojnik koło południowej ściany, po której pnie się winobluszcz.
Powojnik wykorzystałby pędy winobluszczu do wspinania się w górę, a w tej fazie wzrostu winobluszcz ma jeszcze małe liście, więc kwiaty byłyby dobrze wyeksponowane.
Awatar użytkownika
100krotka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2008, o 20:11
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

KaRo pisze:
100krotka pisze:
A moja Cecile już za chwileczkę, już za momencik :-) Nie mogę siędoczekać, to mój pierwszy i na razie jedyny z tej grupy...
Czy już?
Czy już nadszedł ten czas? Bardzo marzę o "Cecile" o jego kolorze.
Chciałabym móc już zobaczyć! :D :D

;:113
Jest śliczny! Moja roslinka jest młoda, więc nie tak okazała jak Wasze - posadzona dopiero w marcu, ale te kolory - po prosty rock'n'roll :-) Chyba zachorowałam na Atragene, jeśli i inne są tak cudowne, to zdaje isę, że wiem, co będę robić jesienią ;-) ...

A poza tym wygląda mi na to, że następna będzie Matka Teresa - tej jestem strasznie ciekawa, ma już dość duże pączki...
"Dużo ludzi nie wie, co robić z czasem. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu. " (Magdalena Samozwaniec)
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
Awatar użytkownika
abeille
1000p
1000p
Od: 4 mar 2009, o 12:08

Post »

Jurku, wpadłeś na bardzo dobry pomysł kosząc trawnik. Nie ma to jak koszenie by przyszły do głowy najlepsze pomysły.
;:112 ;:112 ;:112
Mój clematis montana też się wspinał na początku na siatkę z bluszczem. Na bluszczu za bardzo nie chce kwitnąć ale
daje sobie radę by się wspinać.
Nie rozmnażałam go, ale jakbyś powiedział jak to zrobić to mogę spróbować.
Cieplutko pozdrawiam Wiesia
Wątki Pszczółki
Wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Clematis montana var. Rubens no nie mogę się napatrzeć... nie mogę uwierzyć ,jest niesamowicie żywotny..
Wprawdzie ma już trochę latek ale przecież moje mikrusy prawie dorównują mu wiekiem a z wyglądu są ledwo dychającymi cherlakami.Jeden pęd-pień u podstawy :roll: :shock: :D
O rany... przepiękny ! Jak pięknie Ci idzie.... szukam montany,szukam ... pal licho problem gdzie go posadzę ...będę się zastanawiać jak kupię ...
Jurek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jurek pisze:Na plakietce bardzo podobny do odmiany, którą już posiadam- Vino.
Nie chce tej odmiany.Nie chcę tej odmiany. :wink:

Moje obserwacje pokrywaja sie z tym, co podejrzewa p. Marczyński, cyt:
"Witam!
Podejrzewam, że pod tą nazwą ktoś próbuje ukryć chronioną odmianę 'Vino' do której rozmnażania i sprzedaży nie ma praw. Taki przypadek był by wysoce naganny.
Jeśli zobaczę zdjęcie kwiatów jestem powiedzieć coś więcej.
SzM"
Awatar użytkownika
myszek
500p
500p
Od: 28 kwie 2007, o 00:37

Post »

100krotka pisze: Jest śliczny! Moja roslinka jest młoda, więc nie tak okazała jak Wasze - posadzona dopiero w marcu, ale te kolory - po prosty rock'n'roll :-) Chyba zachorowałam na Atragene, jeśli i inne są tak cudowne, to zdaje isę, że wiem, co będę robić jesienią ;-) ..
100krotko! Na Atragene warto zachorować. Bardzo obficie i wcześnie kwitną, są zdrowe, powtarzają kwitnienie późnym latem, co prawda słabiej ale jednak! Same zalety :D
Nie mogę już zmienić swojego poprzedniego posta, więc wkleję tutaj aktualne zdjęcie mojego Franka. Po powrocie z długiego weekendu zastałąm wreszcie mase kaiwtków, wokół których uwijały sie pracowicie pszczoły i trzmiele. Wrażenia wiąc nie tylko wzrokowe ale i słuchowe super :D. Całość nie zmiesci się w jednym kadrze a zdjęcia i tak nie oddadzą całego uroku ale... mam wreszcie swoją kolorową chmurkę....
Obrazek Obrazek
Mysza

'Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić, i przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da, i on właśnie to robi.' Albert Einstein
Awatar użytkownika
myszek
500p
500p

Post »

Cóż, moje wrodzone poczucie przyzwoitości, po takiej informacji będzie jeszcze bardziej wyczulone :wink: . Ja po prostu na coś takiego bym nie wpadła (w sensie kombinowania z nazwami) .... No ale to pewnie kwestia uczciwości...
Mysza

'Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić, i przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da, i on właśnie to robi.' Albert Einstein
Awatar użytkownika
100krotka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2008, o 20:11

Post »

Cudne Mysza! Aż dziw, że ta grupa tak mało popularna, a przecież mają same zalety!
no to mam na celowniku Markham's Pink :-)
"Dużo ludzi nie wie, co robić z czasem. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu. " (Magdalena Samozwaniec)
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
Jurek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Myszek - śliczna kompozycja- ta lampa i powojnik. Ciekawe,jak to wygląda po zmroku?

Ja mam tylko jeden " dzwonkowaty" powojnik, w dodatku wyhodowany z nasiona, więc nie znam nawet nazwy.Postaram się zrobic mu fotkę,jak zakwitnie.
Awatar użytkownika
Ziel-ona
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 gru 2007, o 21:19

Post »

Kupiłam Clematis-a "Zoin" Inspiration , bo skusiło mnie zdjęcie pięknych kwiatów. Mam zerowe doświadczenie jeśli chodzi o powojniki. Wiem, że to powojnik bylinowy, który ścina się całkowicie. Proszę, powiedzcie mi czy mogę go uprawiać w donicy bez podpór (taki zwisający) czy lepiej go wsadzić do gruntu i niech rośnie sobie jak chce?
Awatar użytkownika
myszek
500p
500p

Post »

W tym roku po raz pierwszy mam całolistne powojniki i nie wiem jak by się zachowywały zostawione 'luzem' ;) w donicy. Miałabym obawy jak bedą kwitnąć na zwisających pedach, jeśli łodyżki kwiatów rosną do góry. Swoje (w donicy i w ziemi) podwiązuję do podpór albo pozwalam się im płożyć. I obserwuję :) , bo tak naprawdę jeszcze nie wiem jaką wielkość osiągną i jak będą kwitnąć.
Skłaniałabym sie jednak do tego, żeby go posadzić w ziemi, zobaczyć jak będzie wyglądał a ewentualnie w przyszłym roku mozna zmienić aranżację :).
Mysza

Awatar użytkownika
myszek
500p
500p

Post »

Po zmroku wygląda bardzo fajnie :D, powiedziałabym, że hm... nastrojowo :lol: . Mam jeszcze jedną taką lampę otoczoną przez 'Asao' i jedną przez wiciokrzew, ale jeszcze nie są tak bujnie rozrośnięte.
W ogóle podświetlona roślinność sprawia bardzo fajne wrażenie. Uwielbiam siedzieć wieczorem na zewnątrz (żeby tylko jeszcze było na to więcej czasu ....:))
Mysza

Awatar użytkownika
Kasia1972
500p
500p
Od: 18 paź 2008, o 19:48

Post »

Mam pytanie do znawców tematu: mam pergolę i właśnie kupiłam dwa powojniki - Multi Blue i Pink (jakiś tam - nie pamiętam :oops: ) i teraz zastanawiam się, czy je posadzić obok siebie, czy raczej osobno po dwóch stronach pergoli? Czy jak je posadzę po dwóch stronach, to czy ten który będzie skierowany w stronę słońca nie będzie zacieniał tego drugiego? Proszę, pomóżcie początkującej ogrodniczce :wink:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Powojniki”