Storczyki Anusski

ODPOWIEDZ
bogumila
1000p
1000p
Od: 17 cze 2008, o 19:02
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Aniu najważniejsze , że korzonki puszczają .
Pozdrawiam Bogumiła
Moje linki
Awatar użytkownika
dewuka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2008, o 13:37

Post »

Dobrze, że vandy dają znaki życia. Moje ruszyły 2 z 5. Zawsze to lepsze niż nic. :lol:
Awatar użytkownika
DAK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lip 2008, o 19:45
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Aniu, wreszcie znalazłam czas na zwiedzenie całego twojego wątku. Bardzo podobają mi się storczyki w stylu twojego słoneczka i tego pastelowego u babci.
Ze wszystkich moich padł ten właśnie, który miał najpiękniejsze korzenie powietrzne i w doniczce, do tego zdrowe liście - kupiony w czasie wystawy. Pozostałe różnie, ale jakoś jeszcze się trzymają lub puszcza keiki i mnóstwo korzonków, gdy mu środek odpadł. Tak więc pomyślałam sobie, że to nie reguła z tym oglądaniem zdrowotności rośliny przy zakupie. Ale skojarzyłam, że w moim przypadku, to jednak było zawilgocenie środka, bo przy zamgławianiu wszystkie pozostałe miały bardzo poziomo liście, a tamten miał sztywne pionowo i pewnie woda tam spływała. Tak więc zasadę "kupuj zdrowe" trzeba obronić, a uruchomić "zamgławiaj z głową", bo nawet najzdrowszy egzemplarz można uśmiercić.
Dziękuję ci za cenną dokumentację fotograficzną. Też gdy chcę dokładnie obejrzeć co się dzieje, to robię zdjęcie na zbliżeniu i potem powiększam, by odetchnąć z ulgą, że coś białego to paproch albo resztka styropianu. :wink:
Awatar użytkownika
Anusska
1000p
1000p
Od: 10 paź 2008, o 15:59

Post »

Dziękuję za odwiedziny i odkopanie mojego wątku :wink:

Bogumiło, z jednej strony można pomyśleć "przecież to tylko korzonek", ale z drugiej strony taka mała rzecz, a cieszy :o
Dewuko, to też dobrze :) Z czasem na pewno wszystkie rusżą. Ja trzymam moje obydwie vandzie w wazoniku, to może jak jedna 'zobaczyła', że druga rusza, to trochę 'pozazdrościła' i odgapiła z tymi korzonkami :lol:
DAK, miło mi bardzo ;:165 Szkoda storczyka, który padł... Może te korzenie i liście były silne nie ze względu na zdrowie storczyka, a przez użyte przez producenta środki przyspieszające wzrost :?: Tego co prawda nigdy się nie dowiesz, ale może rzeczywiście nie warto kierować się zasadą "kupuj zdrowe", bo wszystkie storczyki wystawione na jednym wózku pochodzą z tej samej produkcji, a te które wyglądają na silniejsze, mogły być po prostu bardziej poddane działaniom różnych "dopalaczy" :roll: Jeśli chodzi o zamgławianie, to nie zamgławiam, także nie mam się o co martwić :wink: A jeśli bym miała już to robić, to pewnie tylko spód liści - z wierzchniej strony storczyki pobierają tylko 10% wilgotności :idea:

U moich vandzi rozpoczął się aktywny ruch :) Obie wypuszczają po kilka korzonków, a jedna dodatkowo jeszcze przedłuża i rozgałęzia ;:190 Cieszy mnie to, szczególnie w przypadku biedniejszej vandy :wink:
W piątek już wystawa - plany się zmieniły, więc będę obecna już w pierwszy dzień :D Mam nadzieję, że co nieco tam kupię, bo lista się ciągle wydłuża :roll:
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

ja przed ywstawą w Sosnowcu też się nastawiłam, że kupię moje wymarzone i bardzo się zawiodłam, bo żadnego z moich wymarzonych nie kupiłam, tylko inne, na pocieszenie, bo przecież nie mogłam wyjść z pustymi rękami. był wprawdzie mój wymarzony violacea, ale w bardzo wysokiej cenie, czasem nawet kwitnącą Vandę można taniej kupić. może na tej wystawie będzie więcej ciekawych storczyków... chętnie bym pojechała, gdyby nie to, że mam tak daleko.
Awatar użytkownika
Anusska
1000p
1000p

Post »

Dusiu, mam taką nadzieję, ale co będzie, to nie wiem ;:173 Oglądałam listy sprzedaży storczyków na wystawy w innych miastach i było kilka tych, które chcę nabyć :) Także prawdopodobnie będą też na tej we Wrocławiu, biorąc jeszcze pod uwagę, że na początku maja miała być dostawa do OrchidSklepiku, akurat przed tą wystawą ;:190 A inna sprawa, że idę w pierwszy dzień wystawy zaraz po otwarciu, zanim wszystko wykupią :lol:
Awatar użytkownika
agata0806
1000p
1000p
Od: 11 lut 2009, o 14:12

Post »

Anusska gratuluję nowych korzonków ;:1
Mi też ostatnio wszystko puszcza korzenie ale to dosłownie ogrom korzeni..A i listki pięknie rosną :lol:
Awatar użytkownika
Baryczka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 wrz 2008, o 12:25
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Aniu, ja też wybieram się w pierwszy dzień wystawy, możliwe, że się gdzieś tam zobaczymy :) Liczę, że kupię sobie tam cosik, ale nie mam konkretnych planów. Może Phal. equestris....
* Moje miejsca na forum *
Pozdrawiam! Kamila
Awatar użytkownika
Anusska
1000p
1000p

Post »

Dzięki za odwiedzinki, miło mi ;:165

Agatko, dziękować, dziękować ;:180 ;:180 ;:180 Listki u mnie też rosną, korznoki też - i u phalaenopsis'ów i u vand :lol:
Baryczko, może się zobaczymy, tylko nawet nię bedziemy wiedziały kiedy i gdzie :lol: Co do planów... :roll: Ja już zrobiłam sobie na komputerze listę... Tylko teraz wydrukować... :oops:
Awatar użytkownika
agata0806
1000p
1000p
Od: 11 lut 2009, o 14:12

Post »

Macie dziewczyny jakąś wystawę? Kiedy i gdzie?
Anusska zabierz ze sobą pakowną torbę bo Twoja lista jest pewnie nie mała hehe..
Oj ciekawa jestem co przytachacie..Ja czekam na jesienną wystawę w Warszawce.. ;:1
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Anusska pisze:Dusiu, mam taką nadzieję, ale co będzie, to nie wiem ;:173 Oglądałam listy sprzedaży storczyków na wystawy w innych miastach i było kilka tych, które chcę nabyć :) Także prawdopodobnie będą też na tej we Wrocławiu, biorąc jeszcze pod uwagę, że na początku maja miała być dostawa do OrchidSklepiku, akurat przed tą wystawą ;:190 A inna sprawa, że idę w pierwszy dzień wystawy zaraz po otwarciu, zanim wszystko wykupią :lol:
jak byłam w Sosnowcu to botanicznych było naprawdę niewiele, mimo, że byłam w pierwszy dzień. nie spełniłam moich marzeń i dlatego jestem bardzo rozczarowana tą wystawą. chciałabym mieć moje wymarzone. przede wszystkim lueddemanianę.
Awatar użytkownika
Anusska
1000p
1000p

Post »

Agatko, tak tak, jest wystawa :lol: A konkretnie od 8-10 maja we Wrocławiu w Auli głównej budynku NOT przy ulicy Piłsudskiego 74 :) Godziny otwarcia: 10-18. Gościem honorowym będzie sam Frank Roellke z Niemiec... 8)
A moja lista chciejstw dłuuuga to mało powiedziane, choć pewnie niektórzy mają dłuższe :wink: Ja tylko na 1 stronę mam :P Przytachać, to przytacham tyle storczyków, co pomieszczę w obu rękach... ;:191
Dusiu, może wieloletni hodowcy rano wykupili te rarytasy i dlatego ich nie było już po południu :roll: Możliwe, że na jesiennej wystawie natrafisz na swoje wymarzone :)
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Anusska pisze:Agatko, tak tak, jest wystawa :lol: A konkretnie od 8-10 maja we Wrocławiu w Auli głównej budynku NOT przy ulicy Piłsudskiego 74 :) Godziny otwarcia: 10-18. Gościem honorowym będzie sam Frank Roellke z Niemiec... 8)
A moja lista chciejstw dłuuuga to mało powiedziane, choć pewnie niektórzy mają dłuższe :wink: Ja tylko na 1 stronę mam :P Przytachać, to przytacham tyle storczyków, co pomieszczę w obu rękach... ;:191
Dusiu, może wieloletni hodowcy rano wykupili te rarytasy i dlatego ich nie było już po południu :roll: Możliwe, że na jesiennej wystawie natrafisz na swoje wymarzone :)
wątpię, by mi się udało spotkać je na wystawie, zwłaszcza, że jesienią może jej nie być. na tej wystawie na pewno nie było nic ciekawszego niż equestris i violacea. byłam tam gdzieś od 14, ale wątpię, by były tam jakieś inne botaniczne niż te, co widziałam. kupiłabym tą violaceę, gdyby była tańsza. ale 98 za niedużego Phalaenopsisa to przesada.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”