Kompost,kompostownik,pryzma,preparaty itd.

Nie wiesz gdzie rozpocząć przygodę z Naszym Forum ? Zacznij właśnie od tej sekcji !
ODPOWIEDZ
Miszka007
100p
100p
Od: 16 cze 2008, o 19:05
Kontakt:

Post »

Tak, ale bez korzeni, np. bez perzu. Tak samo nie wrzucać przekwitniętych kwiatów mleczy.
Pozdrawiam
Michał
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Z mniszka to ja nie wrzucam na kompost nawet nie rozwiniętych kwiatów, bo one szybko dojrzewają i nawet ze ścisłego pąka po kilku godzinach czy dniach (to zależy od pogody) mamy puchatą kulkę pełną żywotnych nasion. Wszystkie kwiaty mniszka (mlecze), małe, duże, w pąku, czy rozwinięte - palę w ognisku.
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
rezygn0101
---
Od: 31 sty 2008, o 16:13
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Nalewka pisze:Z mniszka to ja nie wrzucam na kompost nawet nie rozwiniętych Wszystkie kwiaty mniszka (mlecze), małe, duże, w pąku, czy rozwinięte - palę w ognisku.

Ja w wiaderku zalewam wodą na dwa tygodnie, mam przy okazji gnojówkę. :D
Awatar użytkownika
Waleria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sty 2007, o 11:36
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ja mlecze dorzucam do beczki, gdzie mam gnojówkę z pokrzywy, która absolutnie nie śmierdzi, bo jak gdzieś już pisałam, dodałam do niej ok. 20 kropelek waleriany.
Waleria
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42

Post »

Pokrzyw mam na tony, szczególnie u sąsiada :twisted: Nie mam jedynie beczki :roll: Ale już zaplanowałam wizytę w pobliskiej masarni, gdzie zakładam, że taką beczkę zdobędę. A wtedy do beczki wpadnie i pokrzywa, i mlecz, i krwawnik, i czarny bez, i co mi tam jeszcze w ręce wpadnie :)
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Awatar użytkownika
Mszyca
100p
100p
Od: 28 maja 2007, o 20:18

Post »

A ja na kompost wyrzucam wszystko z ogrodu i z domu prócz: kłączy perzu, mięsa , kości, skórek od cytryny i łupin ziemniaków. Jak wrzucam skoszoną trawę i słomę obowiązkowo dodaję mocznik (pragnę nadmienić że nie powoduje niszczenia dżżownic). Kompost ma być dobrze wilgotny a nie zalany wodą.Dobrze jest sprawdzić pH kompostu, bo kompost a trawy jest kwaśny, można dodawać do niego w trakcie kompostowania dolomit lub wapno ( wapna nie lubią dżżownice)
Kompost częsciowo przerobiony w proporcjach: 4 duże łopaty kompostu+ 18 lirtów wody ( bo taki mam baniak) czekam 2 godziny i podlewam kwiaty,róże, iglaki. Proporcje nie obowiązują. To zamiast obornika.
Aha jeszcze jedna moja obserwacja: gnojówką z mniszka (nie kompostem)od wczesnej wiosny podlewałam młodego cyprysika 50 cm wzrostu- rośnie jak burza , zrobił się gęst, taki jędrny, sliczny. Teraz będę podlewać wszystkie rośliny w ogrodzi, bowiem mniszka ci u mnie dostatek .

pozdrowienia
pozdrowienia EG
Miszka007
100p
100p
Od: 16 cze 2008, o 19:05
Kontakt:

Post »

Dlaczego nie daje się łupin ziemniaków?
Pozdrawiam
Michał
Awatar użytkownika
Waleria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sty 2007, o 11:36

Post »

Z obawy,żeby zaraza ziemniaczana nie zaatakowała potem pomidorów.
Waleria
Awatar użytkownika
Mszyca
100p
100p
Od: 28 maja 2007, o 20:18

Post »

No właśnie, żeby zaraza ziemniaczana nie zaatakowała. Ale najzabawniejsze jest to że ja już upraw warzywnych nie mam. Sadzę kwiatki, róże, krzewy ozdobne. Po Waszym wpisie uprzytomniłam sobie, że już nie muszę uważać na zarazę ziemniaczaną. Co znaczy przyzwyczajenie!!!
pozdrowienia EG
Awatar użytkownika
lucy09
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 sie 2008, o 15:02

Post »

Czy na pewno mogę dać na kompost pozostałości po gnojówce z pokrzyw? :wink:
Awatar użytkownika
Aisyrk
1000p
1000p
Od: 18 sie 2008, o 16:22

Post »

Na pewno, w ten sposób nie zmarnuje się nawet ta odrobina dobrego, która tam jeszcze została.
"....na betonie kwiaty nie rosną ..."
Awatar użytkownika
jadzia123
200p
200p
Od: 27 sie 2008, o 12:16

Post »

"Aksamitki i nagietki wykorzystuje się jako rośliny pułapkowe dla nicieni. Po wniknięciu do korzeni tych roślin, nie znajdując warunków do dalszego rozwoju, giną."

To cytat z jednej ze stron sklepu internetowego, coś już mi się obiło o uszy o tych aksamitkach ale nie do końca jest to dla mnie jasne: może macie własne doświadczenia na ten temat? A jeżeli rzeczywiście te nicienie żyją sobie w korzeniach to dodawanie do kompostownika części nadziemnych jest bezpieczne? O rany, niby zwykła rzecz a ile trzeba wiedzieć, żeby sobie nie czegoś nie popsuć :roll:

Proszę o słoneczko ;:17 ;:180 ;:180 ;:180 ;:180
Zapraszam do ogródka
Ogródek Jadzi 123.
Awatar użytkownika
babeczka03
100p
100p
Od: 3 mar 2008, o 16:41

Post »

Mszyco,a czemu skórek od cytryn nie dodawać? Ja ich zużywam całe mnóstwo...i może sobie ała na rabatkach robię?
Opadły kwiat powracający na gałąź?
To był motyl...
Awatar użytkownika
Beatrice
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2009, o 21:34

Post »

Przeczytałam cały wątek od dechy do dechy, ale i tak mam parę pytań.
Mój Tato zrobił kompostownik w duzym plastikowym pojemniku( taki do wyrzucania śmieci) z klapą
- mam nawiercić w nim dziury? czy też wystarczy częste otwieranie klapy?

Dalej, będę likwidować zagon truskawek.
- czy mogę je dodać?

Wczoraj przycinałam dość radykalnie bukszpan, nazbierało się tego dość dużo, nawet dość grubych gałęzi
- mogę dodać? ale jak najpierw pociąć? czy najpierw przesuszyć?

Może głupie te moje pytania, ale kompost robię pierwszy raz w życiu.

A jeszcze jedno, wczoraj na pokrywie miałam mnóstwo czarnych mrówek, również jakiś skrzydlatych, spłukałam je wodą ze szlaufa - czy to wystarczy?

Proszę się nie śmiać:) tylko poradzić początkującej ogrodniczce.
Po przeczytaniu części forum robię już gnojówkę z pokrzyw. Teraz robi się druga. Pierwszą zużyłam do pomidorów i ogórków w szklarni i pierwsze ogóreczki już zbieram, a dwa pomidorki nabierają żółtego kolorku, więc chyba dobrze ją zastosowałam, Bałam się, że mogę spalić uprawę, więc dawałam kubek 0,5 l na 13 litrową konewkę- co 10 dni.
Dobrze chyba?
lidl
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 25 sie 2009, o 17:42

Post »

Dlaczego do kompostu nie można wrzucać zadrukowanego papieru? A może jednak można...
ODPOWIEDZ

Wróć do „Supersekcja HOT. Wybrane, najciekawsze tematy Forum - START -”